Hlavní obsah

Každý druhý člověk nedělá své vysněné povolání z dětství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zeptáte-li se malých dětí, co by chtěly v dospělosti dělat, téměř každé vám nějak odpoví. Holčičky chtějí být často princeznami, zpěvačkami, herečkami, chlapci piloty letadel, policisty nebo bojovníky. Realita je ale oproti snům často jiná a ne každý dělá v dospělosti to, co opravdu chtěl.

Foto: Profimedia.cz

V dětství sníme o mnoha věcech, výjimkou není ani povolání. Ne každý se ale svého snu dokáže držet až do dospělosti.

Článek

Mezi nejméně naplněné ambice patří profese lékaře a veterináře, následují sportovci a herci. Nejčastějším zklamáním je povolání v informačních technologiích, vzdělání a administrativě. Nový rok je podle psychologů vhodným obdobím začít se věnovat tomu, co člověka baví.

Podle výzkumu společnosti Monster jsou dospělí mezi čtyřiceti a padesáti roky nejotrávenější vybraným povoláním, 47 procent z nich lituje, že nesledovalo své dětské sny, po šedesátce se ale proporce mění a toho, že nepracovalo ve vysněném oboru, lituje už jen třetina osob.

Muži jsou ale z práce frustrovanější, mezi nimi trpí 44 procent, mezi ženami 40 procent. Více na štěstí než na peníze a slávu se soustředí jen každý šestý pracující.

„Není neobvyklé se dívat zpět na své dětské sny a přemýšlet o tom, co by mohlo být. Je to naprosto běžné, ale je důležité se rozhodnout, zda je to jen nostalgie, nebo zda je člověk opravdu nešťastný ve své životní roli. Pokud je to ten druhý případ, pak je dobré začít přemýšlet o tom, zda by nebylo lépe změnit své povolání podle nejlepších zájmů a ambicí,“ míní Michael Gentle ze společnosti Monster, která průzkum provedla.

Anketa

Děláte své vysněné povolání?
Ano, patřím mezi ty šťastné
19,2 %
Ano, ale nemyslím, že je to výhra
4,4 %
Ne, zjistil/a jsem, že to vysněné není ve skutečnosti to pravé
6,3 %
Ne, ale i současná práce mne baví a uspokojuje
21,7 %
Ne, bohužel ne
48,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1413 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám