Hlavní obsah

K létu patří i zmrzlinové drinky

Právo, Eva Müllerová

Tam, kde se zkříží umění cukrářské s dovednostmi mistrů barmanů, vzniká jemný, lehce napěněný nápoj se zmrzlinou, delikátně osvěžující chuti. A má také další báječnou vlastnost.

Článek

"Dá se totiž snadno připravit nejen profesionálně v restauraci či cukrárně, kde je po ruce všechno potřebné. Bez problémů si je lze také dopřát doma, stejně jako o dovolené na chalupě. Stačí k tomu docela málo: dobrá zmrzlina, mixér, mléko nebo jen sodovka a trocha ledu.

A hned je tu příjemně chladivá osvěžující dobrota. Ať už ve variantě pro dospělé, tedy třeba s trochou sektu, případně kvalitního destilátu, nebo pro děti jako lehká přesnídávka či dezert, potom samozřejmě nealko," doplňuje Robert Fritzen, manažer pražského Häagen-Dazs Shopu, kde kromě tradičních slaďoučkých kopečků nabízejí i zmrzlinové shaky a refreshe. Tedy zmrzlinové koktejly s mlékem a osvěžující zmrzlinové nealko nápoje. V nabídce restaurací a cukráren se nejčastěji objevují právě tyto druhy zmrzlinových drinků. To ale není rozhodně všechno, co se dá ze zmrzliny v oblasti nápojů vykouzlit. Další frekventovanou skupinu tvoří ledové tříště a sorbety, které lze podávat ve formě zmrzliny i koktejlu.

Když už hřešit, tak chutně

Zmrzlina. Může být jakákoliv, nejlépe ale vyhovuje hlubokozmražená. Pokud bude k mání pouze točená, měla by před přípravou drinku přijít na chvíli do mrazáku (teplota -14 až -17 °C). Pro shaky je nejvhodnější krémová (vejce, mléko), mléčná (nejméně 70 % mléka) nebo smetanová (nejméně 60 % šlehačky). Freshe si naopak nejvíce rozumějí se sorbetovou zmrzlinou, připravenou z ovocné (zeleninové) šťávy, cukru a vody, tedy bez mléka.

Mléko. Do shaků patří zásadně jen plnotučné, dobře vychlazené a bez příchuti. Jak říká Robert Fritzen, čím více tuku, tím lépe, protože je pak nápoj jemnější a chuťově výraznější. Prostě když si už trošku zahřešit, tak chutně.

Alko i nealko. Freshe neobsahují mléko, přidává se do nich buď sekt (případně jiné víno), ve variantě bez alkoholu sodovka, kolové nápoje či fanta.

Led. Zda se vloží na zmrzlinu ledové kostky nebo tříšť, záleží na výkonu mixéru.

Cukr. Jestli se bude nápoj přislazovat, záleží především na kvalitě zmrzliny. Drinky připravené ze značkových produktů (HäagenDazs, Algida, Schöller) tuto berličku obvykle nepotřebují.

Vychlazené sklo i náčiní

Základním požadavkem pro přípravu zmrzlinového nápoje je dokonalé vychlazení všech jeho ingrediencí. To se týká také nádob, v nichž se shaky i freshe mixují, i skla, ve kterém se podává.

Pro zmrzlinové nápoje stejně jako u vína platí, že mají své speciální sklenice. Shaky by měly ke konzumentům přicházet ve skle čirém, aby vyniklo jejich perlení a napěnění, a silnostěnném - to kvůli udržení teploty. Sorbetové nápoje se zase podávají ve vyšších skleněných pohárech na krátké stopce, které se v horní části rozšiřují. Tyto zmrzlinové speciality se nemixují, ale míchají dlouhou barovou lžičkou, dokud nevznikne hustá tekutina.

U ostatních zmrzlinových specialit se používají také nádoby z kameniny a nerezu.

Problém pana Greena

Jako celá řada objevů také zmrzlinový koktejl vznikl jaksi nedopatřením. To prý americkému výrobci limonád panu Greenovi jednou došla smetana. Pokusil se ji proto nahradit zmrzlinou a doufal, že si toho zákazníci nevšimnou. Všimli si, a přispěli tak milému panu Greenovi na nové auto, vilu atd.

V Evropě si zmrzlinu ve všech podobách dopřávají nejvíce Švédové. Spotřebují průměrně za rok 15 litrů na osobu. Přesto ale značně pokulhávají za Američany, kteří zkonzumují za stejnou dobu 22 litrů zmrzliny. U nás se spotřeba ustálila na 6 litrech.

Hlavním problémem zmrzlinových specialit je velký obsah tuku a cukru, a tedy i značný přísun energie. Počet kalorií v jednom kopečku se pohybuje mezi 119 a 194, u zmrzlinových drinků je jich ještě více zásluhou dalších ingrediencí. Zcela bez tuku jsou sorbetové zmrzliny na bázi ovocné šťávy.

Zmrzlina obsahuje i zdravé látky

Kromě negativ mají zmrzlinové drinky také několik pozitiv. Obsahují vápník i kvalitní bílkoviny a také vitamíny řady B, hlavně riboflavin (B2) a kyanokobalamin (B12). A právě ony prý zlepšují náladu a snižují pocity úzkosti. Koneckonců - viděli jste snad už někdy zamračeného nebo plačícího konzumenta zmrzliny?

Asi nejméně očekávaným studeným nápojem je zmrzlinový punč. I když získal název podle pěti živlů, mezi nimiž hraje oheň, a tedy i teplo nejvýraznější roli, v tomto případě nejde o nápoj horký, ale báječně chladivý a jako stvořený pro parné letní odpoledne. Připravuje se podobně jako cobblery, jen místo ledu se používá zmrzlina, která se přelévá sektem, vínem, destilátem nebo ovocnou šťávou.

Chladivé osvěžení trochu jinak

Zmrzlinové nápoje získávají stále větší popularitu. Potvrzují to například v pražské prodejně Häagen-Dazs, kde pro nás připravili dnešní recepty, v nichž má hlavní roli tato světově proslulá zmrzlina. A není-li zrovna po ruce, dá se nahradit jinou. Koktejly Häagen-Dazs však patří na první příčku v tomto kulinářském žebříčku. Jejich základ tvoří zmrzlina z prvotřídních surovin, která neobsahuje žádné konzervační látky, umělá barviva ani emulgátory.

Zmrzlinové koktejly (Shake)

Letní selanka

(1 porce) 250 ml plnotučného mléka, 2 kopečky (po 90 gramech) smetanové zmrzliny (v tomto případě Häagen-Dazs Summer Berries ), šlehačka, ovoce na ozdobu

Čokoládové nebe

(1 porce) 250 ml plnotučného mléka, 2 porce (po 90 g) zmrzliny (Häagen-Dazs Belgian Chocolate s kousky čokoládového karamelu), šlehačka, čokoládová poleva, lístky máty (meduňky) na ozdobu Pro oba zmrzlinové koktejly platí stejný postup přípravy. Nejprve se do mixéru nalije vychlazené mléko. Mělo by být skutečně plnotučné, aby se chuť koktejlu dokonale rozvinula, neboť tuk vede chuť. Pak se doplní zmrzlina, ideální je v tomto případě smetanová. Všechny suroviny se rozmixují, hotový nápoj se přelije do vyšší sklenice a ozdobí šlehačkou, čerstvým ovocem nebo polevou. Osvěžující zmrzlinové nápoje (Refresher)

Malinové polaskání

(1 porce) 250 ml nápoje syceného kysličníkem uhličitým, 2 kopečky (po 90 gramech) zmrzliny (Häagen-Dazs Raspberry Classic), šlehačka, čerstvé maliny

Letmý dotek

(1 porce) 250 ml nápoje syceného kysličníkem uhličitým, 2 kopečky (po 90 gramech) zmrzliny (Häagen-Dazs Mango), šlehačka, poleva Zmrzlina sorbetového typu (tedy bez mléka či smetany), se rozmixuje se syceným nápojem. Zpravidla to bývá klasická sodovka, použitá také v tomto případě, ale není to dogma. Zajímavou chuť získají refreshery rovněž s kolovými nebo spritovými nápoji. V alkoholové variantě nemá chybu ani kombinace se sektem. Hotový drink se zdobí hvězdičkou ze šlehačky s mřížkou z polevy nebo s kousky čerstvého ovoce.

Reklama

Související témata:

Související články

Asijská kuchyně a její vhodnost pro děti

Díky široké nabídce v restauracích i v obchodech si Češi oblíbili množství nejrůznějších mezinárodních specialit. U dospělých nehrozí při rozumném zkoušení...

Arabská kuchyně a její vhodnost pro děti

Kdo si pro letní dovolenou oblíbil třeba Egypt, ví, že se arabská kuchyně vyznačuje velkou pestrostí. Používá se v ní množství zeleniny, z druhů u nás méně...

Výběr článků

Načítám