Hlavní obsah

Jane Seymourová: Seriál Doktorka Quinnová měl ohromný úspěch

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půvabná britská herečka známá především pro své dvě zcela odlišné role - dívky z bondovky Žít a nechat žít a doktorky Quinnové - je žena mnoha talentů. Právě dopsala devátou knížku a představuje kolekci svých nových obrazů a soch nazvanou Umění Jane Seymourové.

Článek

„Pamatuju si, že jsem už jako dítě malovala miniaturní obrázky, za které jsem dostávala jedničky v umělecké škole, do které jsem chodila. Pak jsem chtěla být baletkou, z té se ale po úrazu nakonec stala herečka,“ vzpomíná dnes už devětapadesátiletá Jane.

K malování se vrátila až ze zoufalství před dvaceti lety. „Tehdy jsem se jednoho rána probudila do kruté reality. Zjistila jsem totiž, že mě manžel David Flynn, kterému jsem naprosto věřila, často podváděl. Nejenže mě tím hluboce ranil, ale utratil i všechny moje peníze,“ prozrazuje.

„Obrátila jsem se na matku, která přežila koncentrační tábor, a ta mi řekla, že když se stane něco, proti čemu nic nezmůžete, musíte se to pokusit ze sebe dostat, nezatrpknout a začít znovu.“

Foto: Profimedia.cz

S Rogerem Moorem v bondovce Žít a nechat žít

Jane si vzala matčinu radu k srdci. Jednou zašla na charitativní akci organizace Childhelp, která pomáhá opuštěným dětem a zneužívaným mladým lidem. Mezi nabízenými možnostmi pomoci bylo objednat a zaplatit si portrét.

„V tu chvíli jsem věděla, že sice přijdu o poslední trošku peněz, ale zato budu mít portrét se svými dětmi - Katherinou a Seanem. Malíř, který pak přišel, si všiml, že už jsem začala dělat hrubé obrysy, a řekl mi, ať pokračuji, že mám talent. Tak jsem se opět vrhla na malování. Byla jsem zachráněná.“

Zbavila se sice, jak říká, osobních démonů, ale musela se starat o živobytí a začít vydělávat. Zavolala svému agentovi s tím, že vezme jakoukoli roli. Tou byla doktorka Quinnová.

„Herečka, která ji měla tehdy hrát, se nečekaně odstěhovala a produkční seriálu byli v patové situaci.

Den nato, co jsem na roli kývla, jsem začala točit. Seriál odstartoval v roce 1993 a měl ohromný úspěch, vysílal se v 98 zemích světa, reprízuje se mnohde i dnes,“ říká pyšně.

I po dalších hereckých úspěších zůstala ale Jane malování věrná. Používá jasné, optimistické barvy, nejraději maluje moře, květiny, ženy a děti. Obrázky ji zavedly do celého světa, byla už třikrát oficiální umělkyní světových olympiád. Navrhla také sérii maleb k projektu Open Heart (Otevřené srdce) a sochy pro zimní olympijské hry ve Vancouveru.

Foto: Profimedia.cz

S jedním ze svých obrazů

Narodila se jako Joyce Penelope Wihelmina Frakerbergová v anglickém hrabství Middlesex jako dcera zdravotní sestry Mieke a porodního lékaře Johna Benjamina. Otec byl anglický Žid, jeho rodina pocházela z Polska, matka holandská protestantka.

Jane je absolventkou umělecké školy v Tringu, ležícího asi 50 kilometrů na východ od Londýna, se specializací na herectví, tanec a hudbu. V sedmnácti letech si jako umělecké jméno zvolila jméno třetí manželky krále Jindřicha VIII., pod kterým ji dnes zná celý svět.

Reklama

Související témata:

Související články

Manželství Putinových je pro mnohé záhadou

On je jedním z nejmocnějších mužů světa, ona matkou v domácnosti. Oficiálně jsou již 27 let manželé. Společně se ale na veřejnosti objevují tak málo, že média...

Herečka Jessica Alba: Nejsem jen sexy symbol

„Jistě, oblékám se sexy, moje role jsou sexy. Ale na rozdíl od ambiciózních dívek, které proto, aby se dostaly k filmu, udělají cokoli, já jsem k tomu své...

Výběr článků

Načítám