Hlavní obsah

James McAvoy: Jsem ohromný fanda Star Treku

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na momentálně nejúspěšnějšího skotského herce Jamese McAvoye pějí ódy i všechny režisérské špičky. „Jeho herectví vždy přinese hloubku a pravdivost každé roli, kterou ztvární, ať už v hollywoodském velkofilmu, či drsném nezávislém snímku,“ tvrdí unisono.

Foto: CinemArt.cz

V romantickém dvojfilmu Zmizení Eleanor Rigbyové hraje jeho životní lásku Američanka Jessica Chastainová.

Článek

James nezklamal ani ve strhujícím romantickém dramatu Zmizení Eleanor Rigbyové, které je vlastně dvěma filmy s podtituly Ona a On, kde podává další ze svých nezapomenutelných výkonů.

Zmizení Eleanor Rigbyové je ambiciózní a inspirující ztvárnění lásky, manželství, pochopení a smutku, které pohltí každého.

Režisér a scenárista Ned Benson natočil najednou dva snímky vyprávějící příběh mladých lidí Conora a Eleanor – a to z jeho i jejího pohledu. Lásku a štěstí, které prožívají, nečekaně protne osobní tragédie a jejich pevný vztah se v tom okamžiku hroutí.

Na stejnou událost reagují nečekaně odlišným způsobem. Ona se snaží překročit trosky zničeného vztahu a odchází, on naopak vyvíjí usilovnou snahu spojit se s ní, překonat odcizení a společně obnovit jejich dříve tak intenzívní lásku.

Ve filmu málem nehrál

„Je to ambiciózní a inspirující ztvárnění lásky, manželství, pochopení a smutku, které pohltí každého,“ charakterizuje Zmizení Eleanor Rigbyové James. „A Conor je mému naturelu také blízký. Utrpěl ohromný duševní šok a zoufale se snaží svou ženu udržet, a to je situace, pro kterou máte hluboké pochopení, ať ji prožíváte sám, či nikoli.“

Snímek ale málem nenatočil. „Ned mě oslovil v období příprav. Tehdy šlo jen o jeden film, ne Ona a On. Když pak došlo k natáčení, zrovna se mi narodilo první dítě, syn Brendan – a v té době jsem nechtěl pracovat na filmu s tímto námětem.“ McAvoye tak nahradil jiný herec, ten ovšem musel předčasně skončit a James měl před sebou nabídku podruhé.

„To už byl Brendan větší, a tak jsem roli přijal. Scénář byl ale v té době zcela nový, a než jsem se nadál, točil jsem hned dva filmy, a to během osmi týdnů. Klobouk dolů před Nedem,“ směje se dnes už pětatřicetiletý úspěšný herec.

Do USA se stěhovat nechce

Jako malý kluk z rozvedené rodiny, jenž vyrůstal se sestrou u přísných prarodičů na chudém předměstí Glasgow, ale o herecké kariéře nesnil. Chtěl být buď knězem, nebo námořním důstojníkem. Jeho plány změnila v patnácti letech školní beseda s hollywoodským režisérem a rodákem z Glasgow Davidem Haymanem. O rok později James vyhrál konkurz na roli v jeho dramatu o dětské prostituci The Near Room. A o jeho životní dráze bylo rozhodnuto.

Talentovaný Skot pak slavil první větší úspěch v pětadvaceti v roli mladého lumpa v komediálním seriálu Shameless (Nestoudný). Netrvalo dlouho a svůj talent uplatnil ve filmu.

V životopisném dramatu Poslední skotský král (2006) bravurně zahrál falešného skotského doktora ugandského diktátora Idiho Amina. Pak už jeho kariéra nabrala meteorickou dráhu a James sklízel jeden úspěch za druhým.

A i když má dveře v Hollywoodu otevřené, do Ameriky se stěhovat nechce. „Z milovaného Skotska jsem se už jednou stěhoval, další potřebu měnit adresu nemám,“ vysvětluje James, který se ve dvaceti letech, hned po úspěšném zakončení Královské skotské akademie dramatických umění, přestěhoval do Londýna.

S manželkou se seznámil v seriálu, kde hráli dvojici

„Jde také o to, že mi naštěstí včas došlo, že nemusím vzít každou roli, která se mi nabízí. Po snímku Pokání (2007), když se s nimi roztrhl pytel, jsem se naučil říkat ne. Místo pěti filmů za rok natočím jeden nebo dva a svět se taky nezboří. Ne že bych nebyl ctižádostivý, ale snažím se mít kariéru pod kontrolou, mít čas na rodinu a kamarády,“ říká otevřeně.

S manželkou, o devět let starší anglickou herečkou Anne-Marie Duffovou, se seznámil v roce 2004 při natáčení britského seriálu Shameless.

„Dva roky jsme spolu hráli dvojici a tak se nám to zalíbilo, že jsme si to zkusili v reálném životě. Navzájem si radíme a herecké manželství nám velice vyhovuje. Nechodíme na žádné večírky a střežíme se bulváru. Podařilo se nám utajit svatbu, jméno čtyřletého syna jsem prozradil teprve nedávno,“ pyšní se zodpovědný otec.

Musel se hlídat, aby neimitoval Patricka Stewarta

Ale proč se herec, který dává přednost rolím v zajímavých lidských příbězích, rozhodl hrát v X-Menech, sci-fi o superhrdinech z komiksů?

„V mém prvním akčním snímku Wanted s Angelinou Jolie se mi zalíbily kaskadérské kousky a bavilo mě být inteligentním tajným agentem, takže jsem si řekl, že to zkusím znovu.“

Na nových X-Menech ho zaujal příběh mladého profesora Charlese Xaviera, který je také hluboce lidský.

„Především mě ale lákalo, že jsem dostal roli, kterou v předešlých dílech hraje Patrick Stewart, můj nejoblíbenější herec. A to jsem ještě nevěděl, že si v letošních X-Menech: Budoucí minulost zahraju přímo s ním. Jsem totiž ohromný fanda Star Treku, a tak jsem se musel strašně hlídat, abych ho v jeho typických výrocích, které miluju, neimitoval.“

V herectví je nejdůležitější dostat šanci

A jaká je jeho dosud nejzajímavější role? „Velice pyšný jsem na postavu osobního lékaře diktátora Idiho Amina v Posledním skotském králi, tu jsem si jako první mohl vybrat sám. Tam jsem se také přesvědčil, jak je v herecké kariéře důležitá šance. O Forestu Whitakerovi dvacet let nikdo nevěděl, pak zahrál Idiho Amina a dostal Oscara.“

Víte, že…

Jako slavný herec podporuje britský Červený kříž, se kterým jel opět do Ugandy, aby upoutal pozornost k projektům ve prospěch země. Po natáčení Posledního skotského krále žil v Ugandě několik měsíců a byl šokován tím, co viděl.

Díky natáčení v Ugandě také přehodnotil názor na svůj dosavadní život. „V mládí jsem měl pocity méněcennosti z chudého dělnického prostředí, ve kterém jsem vyrůstal. Když jsem ale viděl, v jakých podmínkách žije většina Uganďanů, za ty své pocity se ještě dnes v duchu omlouvám. Teď aspoň vím, komu je nutné pomáhat,“ končí sympatický Skot James McAvoy.

Reklama

Související témata:

Související články

Luke Evans, upír s nejlepšími úmysly

Do města snů se probojoval teprve před čtyřmi roky. Za tu dobu v Hollywoodu natočil několik hitů a blýskl se v postavách bídáků i okouzlujících hrdinů. V nové...

Výběr článků

Načítám