Hlavní obsah

Jak zvládat pocení při stresových situacích

Novinky, das

Stres je vždy provázen řadou fyzických reakcí, například pocení se stává strašákem ještě dříve, než se objeví. Ostatně všichni jsme to zažili, stačí nějaká důležitá osobní nebo pracovní událost, rande, prezentace, pracovní schůzka – a v tu nejnevhodnější chvíli se začneme potit. A to jsme chtěli udělat ten nejlepší dojem.

Foto: Profimedia.cz

Stres je vždy provázen řadou fyzických reakcí.

Článek

„Ve stresu naše srdce začne tlouci rychleji, zvýší se přísun krve do svalů a my se začneme potit. Z vědeckého hlediska se toto pocení od pocení způsobeného teplem či při fyzické námaze liší. K pocení z tepla dochází ve chvílích, kdy se zvýší tělesná teplota, pocení tak pomáhá ochlazovat tělo," vysvětluje doktor Thomas Schmidt-Rose ze společnosti Beiersdorf.

"Naproti tomu pocení, k němuž dochází při stresu, se spouští v okamžiku, kdy se do krve začne uvolňovat stresový hormon – adrenalin. Současně se aktivují potní žlázy v podpaží a začneme se potit,“ pokračuje odborník.

"Někdy se potíme dokonce tak, že je to vidět na oblečení. Pot sám o sobě nezapáchá, přesto se zejména v emocionálně náročné situaci potýkáme s velmi silným zápachem. K němu dochází při rozkladu potu za přítomnosti bakterií, které se běžně vyskytují na povrchu kůže. A právě to bývá velmi nepříjemné,“ dodává doktor Schmidt-Rose.

Foto: Nivea

V jakých oblastech se potíme při stresu a při nadměrném horku.

Jediným řešením je najít ochranu, která by pocení zmírnila, zabránila vzniku tělesného zápachu a vám umožnila obstát i v těch nejnáročnějších situacích. Ideální bývají antiperspiranty a deodoranty, ne všechny však dokonale ochrání proti pocení vyvolanému vypjatými situacemi.

Antiperspiranty omezují nejen vznik nepříjemného zápachu, ale přímo snižují tvorbu potu a množení bakterií, které pot rozkládají. Oproti tomu deodoranty jen omezují vznik nepříjemného zápachu, působí krátkodobě a musí se používat několikrát denně.

Jak zmírnit pocení

Pocení je přirozený tělesný proces, úplně mu zamezit nemůžeme. Co však můžeme ovlivnit, jsou nepříjemné pocity a zejména zápach, který v souvislosti s pocením vzniká. Základem je pravidelná každodenní hygiena a nošení čistého oblečení. I textil totiž absorbuje tělesný pach.

Samozřejmostí by mělo být používání deodorantů, antiperspirantů a antibakteriálních mýdel. Samotné použití těchto přípravků ale osobní hygienu nenahradí. Důležitá je i správná životospráva. Odborníci doporučují dostatek tekutin, omezit alkohol, méně solit, vyhýbat se ostrým a kořeněným pokrmům.

Proti pocení můžete využít i přírodní prostředky, osvědčené jsou různé bylinné čaje. Vyzkoušejte například šalvějový čaj. Na jeden šálek vody použijte jednu čajovou lžičku šalvějových listů, nechte louhovat jednu až tři minuty. Pijte jeden šálek třikrát denně po dobu max. jednoho měsíce.

Nadměrné pocení konzultujte s lékařem, někdy může být spojeno s vážným onemocněním – například cukrovkou, neurologickým onemocněním, nádory, onemocněním štítné žlázy atd.

Foto: Archív

Antiperspiranty

Reklama

Související články

Co nejvíce stresuje dnešní matky

Moderní matky zvládají několik věcí najednou, co je ale nejvíce stresuje? Automobilka Ford provedla rozsáhlý průzkum mezi svými uživatelkami a zjistila, že...

Výběr článků

Načítám