Hlavní obsah

Jak si poradit s nejčastějšími typy dress codu

Novinky, ema

Dostali jste pozvánku na ples nebo jinou akci, ale překvapil vás předepsaný dress code? Nevíte, jak si s ním poradit? Podívejte se na šest nejčastějších předepsaných stylů oblečení, a hned vám bude jasnější, jak se na příležitost náležitě připravit.

Foto: Profimedia.cz

Víte, jak se obléknout podle předepsaného dress codu?

Článek

Black tie

Muži volí smoking, lakovky a motýlka, kravata je v tomto případě absolutně nevhodná a nepřijatelná. Ženy oblékají dlouhou večerní toaletu s vysokými podpatky. „Dlouhá róba může být nahrazena nejluxusnější podobou ‚malých černých‘ šatů,“ radí stylistka Módní ordinace Klára Klempířová.

Foto: Profimedia.cz, Asos

Black tie

Casual

Pokud jste pozváni na akci a na pozvánce stojí dress code casual, nemusíte si dělat zbytečné vrásky a klidně můžete vyrazit tak, jak jste zrovna oblečeni. „Casual je styl, který si oblékáme zcela běžně na denní nošení. Patří sem trička, džíny, šortky, sukně i šaty,“ popisuje stylistka Martina Gvizdová.

Foto: F&F, Zdeňka Imreczová

Casual

Business casual

Muži mohou mít vycházkový oblek bez kravaty nebo separátní sako (blejzr) a  kalhoty například typ „chinos“. Ženy oblékají šaty, kombinaci kalhot nebo sukně a topu. „Možností je v tomto případě mnoho, ovšem velmi nevhodné je sportovní oblečení a džíny,“ říká Klempířová.

Foto: Zara, Mango

Bussines casual

Office code, smart casual

Martina Gvizdová vysvětluje, že office code a smart casual vždy odpovídá normám a typu zaměstnání. S takovými případy se nejčastěji setkávají zaměstnanci bank či velkých firem. „U mužů jde většinou o oblek a košili, ženy volí strohé šaty po kolena nebo kombinaci košile a kalhot. Sukně by, stejně jako šaty, měla končit lehce nad koleny.“

Foto: Mango, Lindex

Office code

Formal dress

Co to znamená? Na večer slavnostní, přes den formální oděv. Pro muže jednoznačně tmavý oblek s bílou košilí nebo pastelovou, ale pouze jednobarevnou kravatou. Pro ženy platí oblíbené malé černé šaty, koktejlky nebo i elegantní večerní kostým. Samozřejmostí jsou uzavřené lodičky.

Foto: Reserved, F&F

Formal dress

Cocktail

Jste pozváni na honosnější párty, ovšem byli jste dopředu upozorněni, abyste oblékli cocktail dress code? Vaši muži by tedy měli obléknout společenský oblek. „Pokud se párty koná před 18. hodinou, oblek může být světlý,“ radí Klempířová.

Pokud vám ale nejsou blízké koktejlové šaty s podpatky a malou kabelkou, můžete okopírovat elegantní pánský styl.

Foto: Marks&Spencer

Cocktail

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám