Hlavní obsah

Jak se vyznat v zimních funkčních materiálech

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní měsíce jsou pomalu tady a my opět řešíme věčný problém - co na sebe? Požadavky jsou jasné, chceme, aby nám bylo teplo, pohodlně, ale zároveň chceme vypadat skvěle. Na jaké materiály se můžeme spolehnout nejen ve městě, ale také na sjezdovce?

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Kari Traa

Článek

Běžecké lyžování, sjezdovky, skialpinismus nebo třeba dlouhé procházky přírodou a bobování s dětmi. Zima přináší spoustu možností, jak si užít čas venku.

Aby vám ale outdoorové aktivity přinášely radost a nekončily nepříjemnými pocity zimy nebo dokonce nachlazením, je obzvlášť důležité, věnovat zvýšenou pozornost vhodnému oblečení.

Syntetika, nebo vlna?

Pokud vyrážíte za sportem, základním princem v oblékání je vrstvení. To zaručuje, že se během svých aktivit budete cítit komfortně díky tomu, že je vlhkost odváděna od těla. Navíc, jednotlivé vrstvy můžete přidávat a ubírat přesně podle své potřeby.

První vrstvou, kterou byste si měli obléknout, je funkční prádlo. Jeho hlavním úkolem je odvádět pot od těla, případně do dalších vrstev oblečení. Díky tomu vás během fyzických aktivit udrží v suchu a také v optimální teplotě.

Foto: archiv firem

Funkční tričko, Kari Traa, 2599 Kč. Funkční legíny, Kari Traa, 1799 Kč. Zateplené tříčtvrťáky, Kari Traa, 3099 Kč. Bunda šedobílá, Hannah, 7990 Kč. Bunda stříbrná, Colmar, 16 960 Kč. Boty, Kamik, 3199 Kč

Funkční prádlo je dnes vyráběno ve dvou variantách, a to ze syntetických, nebo přírodních vláken. Každá varianta má svá specifika.

„Syntetická vlákna se nejčastěji vyrábějí např. z polypropylenu (PP nebo POP), polyesteru (PES) nebo polyamidu (PAD), jejichž výchozí surovinou je ropa a odpady vzniklé při jejím zpracování. Pružnost syntetického vlákna je při výrobě zajištěna kombinací s elastanem nebo ionty stříbra, které zároveň působí antibakteriálně,” říká Žaneta Fidrantová z For girls by girls.

Foto: archiv firem

Šedá mikina, Hannah, 1290 Kč. Kardigan, Dale Norway (prodává Norská móda), 6590 Kč. Bunda, Colmar, 30 784 Kč. Kabát, Hannah, 2990 Kč. Vlněný svetr, Dale Norway (prodává Norská móda), 5299 Kč. Funkční triko, Kari Traa, 1299 Kč. Boty, Kamik, 2899 Kč

Druhou možností je termoprádlo vlněné, vyráběné z jednoho nebo více druhů vlny. Vlněné termoprádlo je vhodné především do chladnějších podmínek, od +10 až do -20 °C. Oproti syntetickému prádlu je tedy jeho využití omezenější, navíc klade i vyšší nároky na praní.

„Prát by se mělo vždy naruby, nejlépe v ruce popřípadě na šetrný program a málo stupňů. Vyšší teplota praní už by mohla poškodit strukturu vlákna. Stejně tak funkční oblečení nežehlete, nesušte v sušičce ani neperte v aviváži. Spodní prádlo vždy perte v prací taštičce. Rozhodující pro správnou údržbu jsou ale vždy informace uvedené na štítku konkrétního oblečení,“ doporučuje Žanetová.

Oblečení z kašmíru - luxus, do kterého se vyplatí investovat

Styl

Druhá vrstva pak plní termoizolační funkci, takže by vás měla udržet v teple, ochránit před chladem a odvádět přebytečnou vlhkost. Ideální volbou jsou v tomto případě mikiny a roláky.

Při výběru druhé vrstvy byste měli sledovat jednak použité materiály, ale také střih. Zvážit byste měli i to, na jaké aktivity ji chcete využívat. Obecně máte na výběr z mikin z přírodních a syntetických materiálů.

Foto: archiv firmy

lustrační foto, Kari Traa

Oba typy mají skvělé vlastnosti a také své výhody a nevýhody. Syntetické materiály jsou jednodušší na údržbu, mají skvělou pružnost, prodyšnost, a přitom hřejí a izolují.

V případě, že se chystáte na sjezdovky, vybírejte z kousků s vyšší gramáží a skvělými izolačními vlastnostmi.

Třetí, ochranná vrstva pak slouží jako opora proti nepříznivému počasí. Mezi její hlavní vlastnosti by měla patřit voděodolnost, větruvzdornost, ale také dobrá prodyšnost.

I zde platí, že byste měli zohlednit aktivity, na které ji chcete využívat. Vedle toho sledujte také materiály. Důležité také je, aby vás bunda neomezovala v pohybu, proto se vyplatí sáhnout po strečových materiálech zajišťujících dostatek volnosti.

Nezapomeňte i na chytré vychytávky, které se při sportu mohou hodit, jako jsou rukávy s otvorem na palec, praktické kapsy, kapuce nebo například sněhový límec.

Foto: archív firmy

Ilustrační foto Columbia

Před samotným odchodem do prodejny si pak na sebe vezměte nejlépe oblečení, které skutečně budete na svahu pod bundou mít, nebo alespoň podobně silné.

Dokážete tak snáz odhadnout, jak velkou bundu potřebujete, jestli je například přes ramena a záda dostatečně veliká nebo by nebylo lepší pořídit si o kousek větší.

„Zkuste se v ní zahýbat, vyzkoušejte si, jestli sedí rukávy, jestli má bunda potřebné detaily jako lepené švy, vnitřní rukávy, sněhový pás apod. Bunda by měla mít i dostatek prostorných kapes na zip na peníze a důležité doklady,“ radí Vladislav Žák, specialista značky Hannah.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Hannah

Jak se vyznat v materiálech podle outdoorového specialisty Víta Hrušky z 4camping?
Merino: Mnoho lidí se domnívá, že vlna musí „kousat“. Ale to není pravda. Merino vlna je daleko jemnější a má hladší povrch, takže tenhle problém odpadá.
Coolmax: Ne každý se vyzná ve funkčním prádle a jeho materiálech. Coolmax patří mezi nejlepší vlákna používaná v teplých podmínkách, ale na zimu se nehodí, protože jeho hlavní výhodou je, že napomáhá ochlazovat tělo, přehřívá-li se.
Bambus: „Bambusová vlákna jsou citlivá na oděr, proto se vám může stát, že při větší zátěži váš batoh vytvoří na materiálu v oblasti beder drobné „žmolky“, které je třeba odstranit ručně nebo speciálním strojkem,“ upozorňuje a zároveň dodává, že jinak tato vlákna nevyžadují žádný specifický přístup a za vaši péči se vám odvděčí velmi dobrými termoregulačními vlastnostmi.
Fleece: Nejoblíbenější materiál používaný na sportovních mikinách. Fleece se liší gramáží a způsobem povrchové úpravy, ale jedno mají všechny typy společné. Dobře vážou vzduch, a tím pádem i hezky hřejí. Také dokážou odvádět pot od první vrstvy (funkčního prádla), takže napomáhají udržovat tělo nejen v teple, ale i v suchu.
Softshell: Oblečení ze softshellu je stále nesmírně oblíbené, a to nejen mezi sportovci a turisty, ale také na běžné nošení. Dokáže totiž kombinovat vlastnosti druhé a třetí vrstvy. Umí udržet tělo v teple, pomáhá odvádět přebytečnou vlhkost od těla a zároveň disponuje určitou mírou voděodolnosti.
Peří: Peří je nejlepší izolační materiál, který se v oblečení do přírody používá. Je sice náročnější na údržbu, ale díky skvělé vlastnosti vázat vzduch, poskytne dostatečný tepelný komfort i v extrémních podmínkách.
DWR úprava: V turistickém a sportovním vybavení se k ochraně materiálu před větrem a vodou používají buď povrchové úpravy materiálu (DWR), zátěry nebo membrány. DWR z anglického „durable water repelency“ je povrchová úprava materiálu, který je poté daleko odolnější proti vodě.
Zátěr: Dalším způsobem ochrany materiálu proti vodě je zátěr. Ten je levnější variantou než membrána a poskytuje zpravidla vyšší voděodolnost než DWR úprava.
Membrány: Membrány rozlišujeme na porézní a neporézní. Porézní membrány se časem zanášejí solemi, tukem a dalšími nečistotami, ale jejich použití je přesto daleko častější než u membrán neporézních. Nejznámější porézní membránou je GoreTex. „Někteří výrobci doporučují jednou za čas membránové oblečení právě z důvodu obnovy jeho vlastností vyprat a dát do sušičky nebo opatrně přežehlit žehličkou zapnutou na nízkou teplotu (mezi žehličku a oděv je třeba vložit ručník či prostěradlo). Tím se usazeniny uvolní a materiál zase dýchá. Důležité je prát membrány ve speciálních prostředcích a nezapomínat je impregnovat. Pokud se o ně budete dobře starat, zajistí vám nejvyšší možnou míru voděodolnosti.“

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jaké materiály v zimě spolehlivě zahřejí

Vánoce jsou za námi, o zimě se to samé říci ale zatím nedá. Pokud se poohlížíte po novém kvalitním svetru, ve kterém vám bude teplo až do jara, nezapomeňte se...

Výběr článků

Načítám