Hlavní obsah

Vaše vlasy už volají SOS? Máme pro vás pár tipů aneb Udělej si sám

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, das

Nemůžete kvůli karanténě ke kadeřníkovi a vaše vlasy už volají SOS? Máme pro vás pár tipů, jak udržet lesk a záři vaší hřívy, popřípadě jak ji jednoduše upravit, aniž byste způsobili katastrofu.

Foto: Profimedia.cz

Se střihem vlasů vždy velmi opatrně.

Článek

Je třeba mít na paměti, že současná karanténa je jen dočasný stav, který pomine, a je zapotřebí i k péči o vlasy takto přistupovat. Nevadí, že nechodíte do práce a jste zavření většinu dne doma, za každodenní péči a zdravý životní styl vás vaše vlasy vždy odmění.

Základním pravidlem je mýt si vlasy, a to ne každý den, nicméně šampon vždy nanášet dvakrát. Jednou zbaví pokožku nečistot, podruhé dodá vlasům lesk a vzdušnost.

Vždy následně použijte kondicionér, který po očistném zásahu vlas uvede do rovnováhy a přitom ho vyživí tolik potřebnými živinami a na závěr vlas tzv. uzavře. Kondicionér také dodá vlasům vláhu, kterou snadno ztrácejí a zároveň vlas obalí zdravou ochrannou vrstvou.

Kondicionér aplikujte do spodní části vlasů, pročesejte, ve sprše stačí prsty, aby se dostal do vlasů rovnoměrně, nechejte chvíli působit a smyjte.

Přijďte mě ostříhat domů, prosí lidé kadeřníky

Žena

„Dopřejte vlasům také skutečný odpočinek a možnost regenerace v podobě různých zábalů a ozdravných kúr. Můžete začít i trochu experimentovat. Vaše vlasy vám budou vděčné například za bylinkový vlasový zábal. Blond vlasům prospívá heřmánek, tmavé vlasy posílí odvar z kopřivy. Pokud se vlasy začínají zdát unavené a slabé, pak budou první pomocí vitamíny řady A, B, E a D,“ doporučuje kadeřník Tomáš Arsov.

Pokud jste na home office, nechte vlasy odpočinout i od nejrůznějších stylingových přípravků, které vlasy zatěžují.

Nůžky

Jestliže už potřebujete přece jen nějaký ten větší zásah nůžkami, je potřeba dbát určitých pravidel, například mít skutečné kadeřnické nůžky, protože kuchyňskými či jinými neustřihnete vlasy rovně, budete na nich mít zuby a roztřepí se vám konečky.

Zásadně nestříhejte suché vlasy. Měly by být mokré, protože se tak narovnají a prodlouží. Před samotným stříháním je nutné vlasy pořádně rozčesat. Pokud nemáte vedle sebe někoho, kdo by vás ostříhal, pak to zkuste sami v předklonu.

Vlasy nejprve opět prohrábněte prsty a snažte se je rovnoměrně rozprostřít. Po velmi malých pramíncích je následně zastříhněte. Čím silnější vezmete prameny,  tím bude větší pravděpodobnost, že je neustřihnete rovně.

Lopuch na vlasy, pleť i imunitu

Zdraví

U delších vlasů vždy chytněte pramen vlasů mezi prostředníček a ukazováček. Prsty rovně táhněte dolů, až dojdete do místa, kde vlasy budete chtít zastřihnout.

Mějte na paměti, že vlasy musíte stříhat pouze pod prsty a pokud možno hlavu držet neustále ve stejné poloze.

Pánské krátké vlasy

Podle kadeřnice Inky Markové je střih krátkých pánských vlasů složitější než střih dámských vlasů. Pokud muž nemá delší vlasy, kde by mohl uplatnit postup stejný jako u dam, přichází na řadu strojek, tedy zastřihovač.

„A ani tak bych se o to nepokoušela sama, vzadu se sám neostříhá ani zkušený kadeřník,“ říká profesionálka.

Nespokojený zákazník oplatil kadeřníkovi nepovedený účes

Koktejl

Se zastřihováním je třeba vždy začít proti směru růstu vlasů, přibližně tedy od krku k temeni hlavy, a zkrátit vlasy na délku kolem 3 centimetrů. Tím si zároveň určíte i nejdelší možnou délku střihu na bocích a vzadu. Zhruba od 3 centimetrů vezměte boky a zadní část hlavy do ztracena.

Nebojte se využít více možností nastavení zastřihovače a postupně délku střihu snižovat. Zastavit byste se měli asi na 5 milimetrech.

Nastává finální úprava, a sice doladění detailů kolem uší a na krku. Zvládnete to s pomocí přesného zastřihovače nastaveného na nejkratší délku, radí stylisté značky Philips.

Šediny

Úplně první pomoc, jak zakrýt šedé nebo jinak barevné kořínky vlasů, je změna způsobu, jakým si vlasy upravujete a češete. Pokud nosíte vlasy rozdělené uprostřed, dejte si pěšinku pro změnu na bok. Díky tomu budou šedé kořeny i odrosty méně zřetelné.

Největší SOS řešení je použití očního stínu, který je nejblíže podobný vaší barvě vlasů. Pomocí štětečku ho aplikujte na odrosty. Tmavovlásky mohou sáhnout po černé řasence na vlasy.

S odrosty šedivých vlasů si samozřejmě můžete pomoc i domácím barvením. Mějte ale na mysli, že barvy pro domácí použití mají svojí šetrností do profesionálních barev hodně daleko a že vlasy pod vlivem domácího barvení tmavnou.

Jak pečovat o pleť obličeje v době karantény a nošení roušek

Styl

Dnes jsou na trhu dostupné nejrůznější spreje, pudry a tužky pro okamžité zakrytí odrostů.

„Hlavní složkou těchto přípravků jsou barevné pigmenty, které k vlasům dokonale přilnou a vydrží až do dalšího mytí vlasů šamponem. Jsou k dostání v různé kvalitě a každému sedne něco trošku jiného. Aplikace je většinou velmi jednoduchá a vlasy vypadají okamžitě přirozeně a upraveně. Nevýhodou však je nepříjemný pocit na dotek. Při aplikaci spreje může dojít k nechtěnému rozptylu barvy na obličej, oblečení nebo okolí, kde sprej nanášíme,“ říká Jiří Boček z kadeřnického salonu Studio Hairex.

Vždy je ale lepší sáhnout po těchto přípravcích než po domácích barvách. Náprava od kadeřníka pak nebude tak náročná.

Další možností jsou speciální přípravky, které dokážou vlasům navrátit jejich původní barvu a s šedinami zcela zatočit. Tyto přípravky obsahují směs bylin a aktivních látek stimulující vlasové cibulky a aktivující produkci melaninu, který ovlivňuje naši barvu vlasů.

Nevýhodou je, že u nich nefunguje okamžitý efekt a výsledek tak není patrný hned jako u barvení či přípravků na odrosty. K požadovanému výsledku se dotyčný dostane postupně, ale výsledek za to úsilí určitě stojí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Pigmentové skvrny nás dělají staršími

Zatímco řada žen z Afriky, Asie a Ameriky touží po světlejším odstínu pleti, ženy s přirozeně světlou pletí paradoxně svou pokožku vystavují slunci, aby...

Výběr článků

Načítám