Hlavní obsah

Čína popravila další tři Japonce kvůli pašování drog

Novinky,
Peking

Čína v pátek popravila další tři japonské občany odsouzené za pašování drog. Oznámila to agentura Nová Čína s tím, že exekuce ve městě Ta-liang n a Šen-jang schválil nejvyšší soud. Už v úterý byl popraven Japonec za pašování drog přes hlasité protesty ze strany Japonska, které hrozilo, že popravy mohou ohrozit diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi.

Článek

V pátek byli popraveni 67letý Teruo Takeda, 48letý Horonuri Ukai a 67letý Katcuo Mori, uvedla DPA, která přinesla i další podrobnosti.

Takeda byl odsouzen za to, že v červnu 2003 koupil pět kilogramů metamfetaminu a „instruoval jiné Japonce, aby drogy z Číny vyvezli“. O měsíc později byli dopadeni jeho komplicové. Ukai s korejským partnerem byli zadrženi na letišti v Ta-lianu. U sebe měl Ukai půldruhého kilogramu metamfetaminu. Mori byl dopanen, když nasedal do letadla letícího z Šen-jangu do Japonska. S dalším Japoncem převážel 1,25 kilogramu metamfetaminu.

Podle japonských médií se trojice do Japonska pokoušela propašovat vysoce kvalitní metamfetamin vyrobený v Severní Koreji. Tuto cestu volili poté, co Japonsko zesílilo hlídky na moři. Dříve se droga přepravovala do Japonska v člunech a rybářských lodích přímo ze Severní Koreje

Japonsko o exekucích vědělo, japonské úřady oznámily už ve čtvrtek, že se odsouzení mohli před popravou sejít s příbuznými.

V úterý byl opraven Micunobu Akeno za to, že z Číny do Japonska pašoval několik kilogramů metamfetaminu. Byl mezi 28 Korejci z obou Korejí, Číňany a Japonci zadrženými na severovýchodě Číny. Část drog převáželi do Japonska, další prodávali čínským dealerům.

Čína začala letech popravovat cizince z vyspělých zemí

Současné popravy jsou první od roku 1972, kdy obě země normalizovaly diplomatické vztahy. Japonský premiér Jukio Hatojama označil čínské rozsudky za "politováníhodné a kruté", uvedl ale, že se jeho země nebude vměšovat do právních záležitostí jiného státu.

Čína uvedla, že všechny podezřelé soudila podle stejného metru „bez ohledu na jejich národnost“. Podle Pekingu trest smrti pro dealery a pašeráky drog „pomáhá potírat tyto zločiny i v prevenci proti nim“.

V prosinci minulého roku byl za pašování drog popraven britský občan Akmal Shaikh, který byl prvním Evropanem za posledních 58 let, na němž byl v Číně vykonán trest smrti. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám