Hlavní obsah

Jak moc naši pleť ovlivňuje stres a osobní spokojenost

Novinky, Dana Sokolová

Krásu neovlivňuje jen dědičnost, životní styl, pitný režim a používaná kosmetika. V mnohem větší míře zde hraje roli kvalitní a dostatečný spánek, míra stresu, ale i osobní spokojenost.

Foto: Profimedia.cz

Stresové hormony oslabují ochrannou bariéru pleti, která je pak podrážděná a suchá.

Článek

Pohodový život bez stresu si dnes může dopřát opravdu jen málokdo, jestli vůbec někdo. Přitom pro přirozenou krásu je to jedna z nejdůležitějších věcí. Stejně jako dostatek spánku či pocity štěstí.

Připravili jsme pro vás několik rad, jak začít dělat věci jinak a všechny neduhy moderní doby minimalizovat.

1. Život bez stresu

Stresové hormony oslabují ochrannou bariéru pleti, která je pak podrážděná a suchá. Vlivem vyčerpání nelze ani pleti pomoci kosmetickými přípravky, jelikož se v takové situaci dostávají do hlubších vrstev kůže mnohem obtížněji.

„Stres navíc způsobuje zvýšenou produkci kožního mazu, takže v náročnějším období se může kvalita vaší pleti skutečně výrazně zhoršit, při stresu jste ještě k tomu napjatí a stažení, což snižuje proudění krve v pleti a ta získá bledý nezdravý vzhled,” vysvětluje dermatoložka MUDr. Yvonne Bergerová z pražské BcD clinic.

Minimalizovat stres je velmi důležité. Lze toho dosáhnout následujícími způsoby:
Relaxací: pokud je dovolená v nedohlednu, používejte v náročných dnech všechny relaxační techniky, které vás uvolní a zbaví stresu – vyzkoušejte aromaterapii, koupele, masáže, pohyb i bylinkové čaje.
Zdravým jídelníčkem: pro krásu je nejdůležitější jíst hodně ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin, ryb, ořechů a semínek. Obsahují řadu výživných látek, vitaminy, minerály a omega 3 mastné kyseliny, které kožní buňky potřebují. Navíc jsou bohaté na antioxidanty a působí proti volným radikálům a posilují kolagenová a elastinová vlákna v pleti.
Správnou aplikací přípravků: pleť zatížená stresem potřebuje hodně hydratace a šetrnou péči. Je tedy dobré se vyhnout všemu, co by mohlo pleť podráždit a narušit její ochrannou bariéru (např. peeling). V období zvýšeného stresu dopřejte pleti lehké hydratační krémy a místo roztírání je do pleti vklepávejte.

2. Dlouhý a kvalitní spánek

Většina lidí má během dne tolik starostí a povinností, že se to odráží i na jejich spánku. Kvalitní spánek je přitom důležitý z  mnoha důvodů – zlepšuje paměť, posiluje emoční stabilitu, ale také napomáhá regeneraci buněk celého těla. Těch kožních nevyjímaje.

Během spánku se navíc uvolňuje melatonin, hormon, který stimuluje vlastní regenerační procesy pleti, a tak jí pomáhá získat hebký a plný vzhled. „Bohužel, pokud je spánek přerušovaný, mělký nebo krátký, tělo tvoří méně melatoninu a pleť je pak povadlá a suchá s rozšířenými póry," upozorňuje MUDr. Yvonne Bergerová a dodává:

„Melatonin je jakýsi elixír mládí, ale jeho tvorba se s přibývajícím věkem zpomaluje, takže díky nedostatku spánku je pak naše pleť v horší kondici, než by vzhledem k věku měla být."

Spánek ovlivňuje krásu pleti ještě jiným hormonem – kortizolem. Tento stresový hormon se při nedostatečném spánku tvoří v těle ve větším množství a podílí se na vzniku tmavých kruhů pod očima a negativně ovlivňuje kolagenová vlákna, což vede ke vzniku hlubokých vrásek a strií.

Jak problém s melatoninem vyřešit
Spánek je to nejdůležitější: choďte spát včas, co naspíte do půlnoci, to se počítá dvojnásob. Spěte alespoň šest hodin, a pokud jste to v noci ošidili, přidejte si extra porci spánku (stačí krátké zdřímnutí) během dne. Pamatujte na to, že melatonin se začne vylučovat asi dvě hodiny poté, co tvrdě usnete a mnohem lépe se tvoří, pokud spíte v tmavé místnosti.
Pitný režim: při nedostatku tekutin je pleť vysušená, vrásčitá a mdlá. Suchá pleť nejen zviditelňuje vrásky, ale díky nedostatku vody v těle se jich mnohem více tvoří.
Noční péče: přes noc je ochranná bariéra pleti o něco nižší, a tak pleť lépe vstřebává hydratační a výživné látky obsažené v kosmetice. Ideální jsou noční pleťové masky nebo noční krémy s obsahem antioxidantů a speciálních pečujících komplexů, které maximálně podpoří regenerační procesy a obnovu pleťových buněk.

 3. Spokojenost a pocity štěstí

Štěstí se sice koupit nedá, ale to neznamená, že vnitřní pocit nelze ovlivnit. Ve skutečnosti ke spokojenosti a vnitřní radosti může stačit málo. Jde o to se smutku a nespokojenosti nepoddávat a vidět i malé radosti.

Pomoci může i jakýkoliv pohyb či fyzická aktivita, která spouští tvorbu hormonů dobré nálady, což se pak projeví i na pleti. „Endorfiny, které se tvoří, kdykoli jsme aktivní, se nazývají také hormony štěstí, protože způsobují dobrou náladu a pocity štěstí. Ale také tlumí bolest a pomáhají pleti získat hebký vzhled," vysvětluje dermatoložka a dodává:

„K tomu se přidává ještě účinek dalšího hormonu, dopaminu, který způsobuje vznik příjemných pocitů, ovlivňuje vzrušení a radost, také zvyšuje krevní oběh a pleť je díky němu zářivější."

Celé kouzlo vnitřní radosti a spokojenosti tkví v tom, že je vnímají i ostatní, takže když se cítíte šťastně a příjemně, více navazujete oční kontakt a více se na ostatní usmíváte. A ostatní se pak usmívají na vás. A i takové příjemné pocity se pak odrážejí ve vašem vzhledu.

Jak podpořit spokojenost
Úsměvem a smíchem: usmějte se na neznámého člověka, a to i když jste bez nálady a zrovna nemáte moc důvodů k radosti. Podle výzkumů i předstírané štěstí pomůže k radosti. Smích zlepšuje krevní oběh a zlepšený krevní oběh znamená více kyslíku a vyživujících látek pro každou buňku v těle.
Radostí z maličkostí:  radost vyhlazuje vrásky – takže zajděte s kamarádkou na večeři, choďte sportovat, hrajte si s dětmi nebo vnoučaty, kupte si květiny, zajděte na masáž... Zkrátka dělejte to, co vám přináší radost.
Intenzivní péčí: ideální je kosmetika, která kromě hydratace a výživy dodá pleti energii a neutralizuje toxické volné radikály, které se hromadí v důsledku stresu, znečištěného životního prostředí a slunečního záření.
Foto: Archív firem

Kosmetika

Reklama

Související témata:

Související články

Proč ženy žijí déle než muži

Ze statistik jasně vyplývá, že ženy žijí déle než muži. Vědci proto neustále hledají ty pravé důvody, proč tomu tak je. Podle nejnovější studie japonských...

Mýty o stárnutí, které zbytečně děsí

Stáří a stárnutí patří v posledních letech mezi slova, která se mnozí lidé bojí vyslovit. Stále více jedinců tak hledá způsob, jak nejen co nejdéle vypadat...

Výběr článků

Načítám