Hlavní obsah

Jak dostat více jasu do tváře

Právo, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peeling, gommage, exfoliant - to všechno jsou výrazy pro kosmetickou proceduru a přípravky, používané vlastně k obrušování pleti. Výsledkem je čistší, jasnější a mladistvější vzhled. Platí to jak pro ženy, tak pro muže.

Článek

Povrchová vrstva kůže se stále obnovuje, buňky odumírají, opadávají a nahrazují je jiné. Bohužel ne najednou, ale postupně, takže pleť bývá někdy šupinatá, zašedlá a celkově působící nezdravě. O nápravu se postará mechanický nebo chemický peeling. Pro domácí aplikaci je vhodný první typ, druhý patří do rukou zkušené kosmetičky, i když už se objevují první vlaštovky i pro aplikaci vlastními silami.

Nejde o nic složitého

Nejjednodušší je koupit si peelingovou hmotu hotovou, je jich na trhu dost. Směs naneseme pomocí navlhčeného tamponu na tvář, šíji i dekolt, nutné je vyhnout se očním partiím. Následuje lehká masáž, bez natahování pokožky. Měla by trvat jednu až dvě minuty. Dá se dělat i za pomoci měkkého obličejového kartáčku. Závěr patří důkladnému opláchnutí vlažnou vodou. Ideální je pak nanést pleťovou masku, z níž si vyhlazená pokožka vezme maximum účinných látek.

Na každém kvalitním výrobku bývá uvedeno, jak často je určitý peeling vhodný. Obecně pak platí, že mastná pleť snese tuto očistnou proceduru jednou týdně, pro normální je postačující ve čtrnáctidenním intervalu, někdy jde o delší kúry. V některých případech se ovšem peeling nedoporučuje vůbec. Neprospívá suché, citlivé a k tvorbě rozšířených žilek náchylné pleti. Tabu je rovněž při výskytu akné či jiných zánětlivých procesů na kůži, protože infekce by se mohla roznést.

Podle starých receptů

Lidé zbavovali svou kůži odumřelých částeček už mnohem dříve, než kosmetický průmysl vyrukoval se speciálními výrobky. Rozšířily se recepty, které mají platnost dodnes a efektem jsou srovnatelné s moderními přípravky. Za vyzkoušení určitě stojí.

* Pleť masírujeme navlhčenými ovesnými vločkami, do nichž jako pojivo přidáme trochu bílého jogurtu.

* Do obyčejného krému nebo vazelíny vmícháme čajové lístečky.

* Lžíci čisticího mléka doplníme stejným množstvím jemně nastrouhaných lískových ořechů, popřípadě slunečnicových či dýňových semínek.

* Brusným prvkem může být rovněž hrubší kávová sedlina, přidaná do pleťového mléka.

Reklama

Související témata:

Související články

Konopný olej pomáhá i na akné

Nadšené dopisy plné emocí. To bývají časté reakce lidí, kterým kosmetika s konopným olejem pomohla zmírnit nebo odstranit třeba akné. Případně jim hodně...

Pleť je velký vodomil

Do základní kosmetické výbavy patří také pleťová voda, kterou používáme nejen na dočišťování, ale také na zvlhčování a osvěžení pokožky. Její časté používání...

Výběr článků

Načítám