Hlavní obsah

Ikonou roku je modelka Iman, rozhodli američtí návrháři

New York

Letošní ikonou módního světa se stala bývalá modelka a podnikatelka Iman. Rozhodla o tom v pondělí Nejvyšší rada amerických módních návrhářů (CFDA). Nejlepším návrhářem ženských oděvů pro rok 2010 je Marc Jacobs, v kategorii mužských oděvů pak britští návrháři David Neville a Marcus Wainwright. Zvláštní pozornost byla věnována nedávno zesnulému britskému módnímu tvůrci Alexandru McQueenovi, jenž získal cenu CFDA in memoriam.

Článek

Nová ikona pro letošní rok, Iman Mohamed Abdulmajidová je bývalá supermodelka somálského původu, která byla vůbec první významnou modelkou z oblasti severovýchodní Afriky. Je dcerou bývalého velvyslance Somálska v Saudské Arábii a je muslimského vyznání. Studovala univerzitu v Nairobi, kde ji také objevil americký fotograf Peter Beard. Už po roce pózovala pro časopis Vogue.

Foto: Profimedia.cz

Ikona roku exmodelka, podnikatelka a manželka Davida Bowieho Iman.

Během své kariéry supermodelky spolupracovala s návrháři jako je Gianni Versace, Calvin Klein, Yves Saint Laurent atp. Mimo jiné se mihla v několika filmech a hrála například v klipu Michaela Jacksona Remember the Time. Od roku 2007 podniká v kosmetice pod značkou IMAN. Angažuje se v mnoha charitativních projektech zaměřených zejména na děti.

Oblečená v nákladné, dlouhé černé róbě bez ramínek od italského návrháře Giambattisty Valliho zažertovala, že nyní bude moci doma říct svému manželovi, rockové hvězdě Davidu Bowiemu: "Už nejsi jedinou ikonou v domě."

Foto: LUCAS JACKSON, Reuters

Ikona roku - exmodelka a podnikatelka Iman

Poctu Alexandru McQueenovi před celebritami naplněným sálem vzdala herečka Sarah Jessica Parkerová. Řekla, že přišla, aby s velkou poctou a velkou lítostí ocenila přínos McQueena pro oděvní průmysl a jeho tvořivost. "Strašně moc bych ale chtěla vidět, co by dělal v budoucnu," řekla Parkerová o čtyřicetiletém McQueenovi, který se čtyřikrát stal britským návrhářem roku a v roce 2003 dostal řád Britského impéria. Letos v únoru spáchal sebevraždu ve svém londýnském bytě.

Herečka, oblečená v šatech s purpurovým a fialovým potiskem z podzimní kolekce zesnulého návrháře, řekla, že šaty jí osobně vybrala nová návrhářka módního domu a bývalá McQueenova asistentka Sarah Burtonová.

Po jejím projevu následovala přehlídka zasmušilých modelek, které předváděly modely z poslední McQueenovy kolekce pro podzim.

Účastníci, mezi nimiž byly i herečky Gwyneth Paltrowová, Jessica Bielová a Rachel Weiszová, ovacemi ve stoje vzdali hold Michaelovi Korsovi, který dostal cenu CFDA za celoživotní přínos. Šéfredaktorka časopisu Vogue Anna Wintourová, která mu cenu předávala, vyzradila, že Kors aspiruje na producenta na Broadwayi.

Foto: Profimedia.cz

Kolekce jaro/léto 2010 zesnulého návrháře Alexandra Mc Queena

Cena je podobná módním Oscarům

Ceny, které CFDA uděluje od roku 1981, jsou v oděvním průmyslu považovány za ekvivalenty filmových Oscarů. Dostávají je mladí talentovaní návrháři. Jednapadesátiletý Kors řekl, že nemohl uvěřit, když mu z CFDA zavolali, že dostane toto ocenění. "Pomyslel jsem si, vždyť jsem ještě dítě. Jak je to možné?"

Foto: Profimedia.cz

Móda Michaela Korse, jenž dostal cenu za celoživotní přínos

Swarovského cenu pro talent roku v ženské módě získal Jason Wu, který navrhl šaty Michelle Obamové na inauguraci jejího muže. V kategorii pánských oděvů si cenu odnesl Richard Chai a v kategorii módních doplňků zabodoval Alexandr Wang.

Foto: Profimedia.cz

Barack Obama skládá prezidentskou přísahu na Bibli, kterou drží jeho manželka Michelle

Wu přišel na červený koberec s Rachel Weiszovou, která měla na sobě jeden z jeho modelů - purpurově červené šaty s květinovým potiskem. "Teď, když jsem ji sem vzal, vezme možná ona mě na předávání Oscarů," zažertoval Wu.

Nejlepší návrhář ženských oděvů pro rok 2010, Marc Jacobs, je znám jako přední americký návrhář, cenu za módu pro ženy nedostal od roku 1997. V letech 1998, 2003 a 2005 získal ocenění za doplňky, v roce 2002 v kategorii mužských oděvů a loni potom mezinárodní cenu za práci u Louise Vuittona.

Foto: Profimedia.cz

Podzimní kolekce návrháře roku Marka Jacobsena

V kategorii doplňků si cenu odnesl klenotník Alexis Bittar, v kategorii módní žurnalistika byla oceněna Kim Hastreiterová, vydavatelka a publicistka amerického měsíčníku Paper Magazine. V internetovém hlasování lidí zvítězil Ralph Lauren.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám