Hlavní obsah

Idris Elba: V mládí jsem stál na straně zločinu

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen jednou si zahrál drogového krále, od té doby herec Idris Elba bojuje proti zločinu. Ať už je to detektiv ze špičkového krimiseriálu Luther, či Roland Deschain, poslední z řádu rytířů, který vede odvěkou bitvu se zlem v podobě Muže v černém v hororové sci-fi Temná věž.

Foto: Profimedia.cz

Roli detektiva Johna Luthera si v pokračování krimiseriálu Luther zopakuje s radostí.

Článek

Pro ztvárnění fyzicky náročné postavy Rolanda Deschaina s přezdívkou „Pistolník“ měl čtyřiačtyřicetiletý rodák z Londýna ty nejlepší předpoklady.

Že je ve výborné formě, o sobě prozradil v populárním televizním pořadu Discover -Idris Elba: No Limits (2016), kde pilotoval letadlo a představil se jako riskantní řidič závodních aut. V dalším Discovery, nazvaném Idris Elba: Fighter (2017), zase popisuje roční trénink v kickboxu a dalších bojových uměních, a je i vynikající střelec. Není zbraň, především revolver, kterou by, jak říká, neměl v ruce.

Foto: Profimedia.cz

Vedle Temné věže si váží nejvíce dobrodružného thrilleru s oscarovou kolegyní Kate Winsletovou Hora mezi námi.

„Roli pistolníka jsem si doopravdy užil. Když jsem se v ní ale odhodlal zabránit Muži v černém ve zničení Temné věže, která svou existencí drží pohromadě celý vesmír, musel jsem se do ní pořádně vložit,“ říká s úsměvem statný, skoro dvoumetrový Elba. Rád v této souvislosti vzpomíná nejen na spolupráci s oscarovým kolegou Matthewem McConaugheym, ale především na setkání se Stephenem Kingem, podle jehož knižní předlohy film vznikl.

„Možnost potkat se osobně s tak slavným autorem byl pro mě nezapomenutelný zážitek, to se hned tak herci při filmování nepodaří. Jsem moc spokojený, že ani já jsem tohoto skvělého spisovatele nezklamal. Řekl mi, že lepšího pistolníka by nenašli,“ dodává pyšně Elba.

Trailer k filmu Temná věžVideo: Falcon

Za léta u filmu si vybudoval skvělou kariéru. A i když dostává role v desítkách hollywoodských hitů, rád se vrací na obrazovku, díky které se na velkém plátně prosadil. Na herecké začátky dnes vzpomíná s úsměvem: „Dlouho jsem jen paběrkoval. Díval jsem se na Denzela Washingtona a Wesleyho Snipese a říkal si, že bych to, co oni, zvládl taky, a dál jsem čekal na roli, která mě proslaví.“

Dočkal se jí až v roce 2002 v televizním seriálu The Wire - Špína Baltimoru. Právě tam v postavě Stringera Bella, drogového krále, si ho hollywoodští tvůrci všimli. Měl pro ni vynikající praxi. V šestnácti totiž nechal školy, živil se jako drogový dealer a prodával marihuanu. „Tehdy jsem stál na straně zločinu. Když mi v roce 2010 nabídla BBC hlavní roli v Lutherovi, mohl jsem proti němu bojovat,“ říká Idris, jediný syn ghanské matky a otce ze Sierry Leone.

Foto: Falcon

V napínavé Temné věži je jediný, kdo je schopen ochránit vesmír před zničením.

Role Johna Luthera se mu hodně zamlouvala. „Je to brilantní londýnský detektiv z oddělení vražd, který se nebojí používat neortodoxní metody, současně ale bojuje se svými vlastními démony, což mu přidává na zajímavosti. Proto mě nesmírně potěšilo, když se tvůrce seriálu Neil Cross rozhodl pokračovat pátou sezónou Luthera, takže si s chutí zopakuji postavu, pro kterou máme oba slabost,“ dodává spokojeně.

Nejsilnější zážitek ve své bohaté kariéře má ale z životopisného snímku Mandela: Dlouhá cesta ke svobodě (2013). „O akční filmy, jako je z téhož roku pokračování dobrodružné fantasy Thor: Temný svět a akční sci-fi Pacific Rim - Útok na zemi, není nouze, zvlášť když jste statný chlap jako já. Ale šanci zahrát si takového člověka, jako byl Nelson Mandela, dostane herec nejspíš jednou za život.“

Film o legendárním bojovníkovi proti apartheidu se točil podle Mandelova životopisu. Elba ani neví, kolikrát ho četl. „Musel jsem se také detailně seznámit se situací v zemi. Snad vůbec nejtěžší pro mě ale bylo točit scény před Jihoafričany. Předstoupit před ně a chtít po nich, aby vycítili ducha toho velkého muže, pro mě znamenalo těžkou životní výzvu,“ vzpomíná herec, kterého za tuto roli na světové premiéře publikum odměnilo ovacemi ve stoje.

Svoje úspěchy přijímá charismatický Brit s pokorou a vždy s okouzlujícím úsměvem. Nezapře v sobě bývalého skvělého diskžokeje. Dodnes ho jeho fanoušci znají pod jménem Big Driis the Londoner. Podle nich Idris neztratil nic ze svého sex-appealu a vrozeného smyslu pro humor.

Foto: Profimedia.cz

Se sympatickou přítelkyní Naiyanou Garthovou, matkou jejich syna Winstona.

Zdá se, že momentálně je šťastný i v osobním životě. K patnáctileté dceři Isan z prvního manželství mu dala jeho o patnáct let mladší přítelkyně, vizážistka Naiyana Garthová, dnes už tříletého syna Winstona. Sice se šířily zvěsti, že se s ní Idris Elba vloni rozešel kvůli modelce Naomi Campbellové, ale údajně jsou zase nerozlučný pár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám