Hlavní obsah

I svatební fotografie podléhá módním trendům

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatba patří mezi ty nejšťastnější dny v životě partnerů. Velmi často v sobě skrývá mnoho očekávání, ale také především u žen splnění si svého snu, alespoň jednou v životě se cítit jako princezna ... Snad právě proto je tak důležité pečlivě vybírat i samotného fotografa, který dokáže na tento okamžik zachovat tu nejvěrohodnější a zároveň nejkrásnější vzpomínku.

Článek

Zvolit toho nejlepšího fotografa vyžaduje vždy pečlivý výběr a jelikož se jedná o okamžiky, které se již v životě nebudou opakovat, nelze spoléhat na náhodu a nejnižší cenu.

foto: Novinky/Martina Hilmarová

Nepodceňujte výběr 

„Každý fotograf má svůj osobitý styl a nápaditost, a proto je velmi dobré shlédnout ukázku jeho tvorby a vybrat toho, který se vám líbí nejvíce. Určitě je lepší upřednostnit profesionálního fotografa, který má již mnoho zkušeností, třeba i z místa plánovaného obřadu,“ upozorňuje fotografka Jana Hozová.

Vždy je dobré se s fotografem sejít předem a dohodnout se jak bude fotografování probíhat a zda využijete služeb odborníků pouze na svatební obřad či zda budete požadovat zachycení průběhu celého slavnostního dne.

„Setkání s partnery před svatbou, popovídání si s nimi o jejich životním stylu, zájmech a představách může pomoci fotografovi k naplánování způsobu focení. Navíc bližší poznání může vzbudit větší důvěru a uvolněnost při samotném focení,“ dodává fotografka.

Na základě Vašich konkrétních požadavků by Vám měla být předložena cenová kalkulace, která zpravidla rozlišuje focení a zpracování i doplňkové služby včetně např. kilometrovného, když za vámi fotograf jede mimo jeho území. Když se na spolupráci domluvíte, zpravidla zaplatíte nejprve zálohu a při předání hotového díla doplatek.

Nejnovější trendy ve svatební fotografii 

Záběry ze svateb jsou v dnešní době velmi originální a fotografové čím dál víc kreativnější. Oblíbené jsou záběry ženicha a nevěsty v přírodě či na pozadí zajímavé architektury. Poslední dobou  se také vrací  zájem o fotografie pořízené v ateliéru fotografa.

"Každý má jiný vkus, ale obecně se již ustoupilo od klasických aranžovaných póz typu sedící nevěsta, stojící ženich a jím podobné. Dnešní svatební fotografie jsou dynamické, zachycují neopakovatelné momenty, atmosféru ale i charakteristické detaily jako např. prstýnky, kytice spojené ruce a podobně," vysvětluje Hozová.

Díky digitální technologii lze fotky různě upravovat a udělat různé  varianty barevné i černobílé.

foto: Novinky/Martina Hilmarová

Každé focení vyžaduje dostatek času

Pokud jste se již rozhodli investovat do pořízení profesionálních fotografií, vyčleňte si na samotné fotografování také dostatek času.

"Minimem je půlhodina fotografování samotných novomanželů v přilehlých exteriérech. K tomu připočítejte ještě „povinné“ skupiny s příbuznými a nejbližšími přáteli. Tomu pak přizpůsobte i načasování svatební hostiny – věřte tomu, že pokud budete v časové tísni, bude to na výsledných fotografiích znát," říká fotografka.

Výběr těch nejlepších fotek

Nezapomeňte se dopředu u fotografa informovat, zda dostanete všechny nafocené fotografie či jen pouze upravené a v jaké formě, případně u klasického focení zda dostanete i negativy.

Digitální technologie dnes umožňuje získat opravdu velké množství záběrů. A přestože zkušený fotograf si na ten „správný záběr“ počká, je potřeba udělat mnoho záběrů navíc, aby byly z čeho vybírat ty nejlepší.

Chcete-li získat všechny pořízené neupravené záběry, počítejte s tím, že se budete probírat spoustou a spoustou podobných fotek, na nichž má jeden zavřené oči, druhý se zrovna otočil jinam atd.

"Osobně doporučuji nechat tuto – ne příliš zábavnou činnost -  na fotografovi (vždyť ho zato platíte) a objednat si pouze příslušný počet vybraných a upravených fotek. Věřte, že i ti, kterým pak fotografie budete prezentovat, vám budou vděční...," doporučuje Hozová.

Někteří fotografové vám dodají nejen hotové fotografie, ale i fotografie vložené rovnou do svatebních alb. V poslední době jsou čím dál populárnější tzv. fotoknihy. Je dobré se i na těchto věcech dopředu s fotografem domluvit.

Přestože s tím mají velké zkušenosti a jejich alba i knihy jsou opravdu velmi krásné, je nutné nalézt kompromis pro ty z vás, co by si rádi vepsali přímo do alba své vzpomínky či komentáře …

Tipy fotografky a vizážistky Jany Hozové na líčení nevěsty
Líčení a účes nevěsty od profesionála by už dnes měly být samozřejmostí. Rozhodně trvejte na zkoušce, kde se v klidu domluvíte a společně se dopracujete k tomu nejlepšímu výsledku. Předejdete tak možnému nepříjemnému překvapení v den svatby.Přestože profesionální přípravky jsou opravdu velmi trvanlivé a počítají se zvýšenou zátěží, lesknoucí  pleti se obvykle stejně nevyhnete (i vzhledem k tomu, že obřady bývají převážně v teplejších měsících a nervozita také udělá své).Vezměte si s sebou svoji pudřenku a uschovejte ji třeba k ženichovi do saka. Před focením portrétů se vám bude hodit.

Reklama

Související témata:

Související články

Bílá barva dominuje svatbám po celém světě

Každý národ má své zvyky a tradice a nejinak je tomu i co se týká svateb a svatebních rituálů. Přesto existují zvyky, které se časem začaly měnit a začínají...

Výběr článků

Načítám