Hlavní obsah

Hugh Laurie: Díky Dr. Houseovi jsem sebejistější, než jsem jako herec býval

Právo, Jana Rovenská

Po mnoha spekulacích o budoucnosti populárního seriálu Dr. House se letos v únoru výkonní producenti společně s jeho hvězdou Hughem Lauriem rozhodli, že osmá sezóna bude poslední.

Článek

Rozhodnutí nebylo lehké, neboť fanoušků nekonvenčního doktora i napínavých lékařských dramat, která House se svým týmem naprosto přesně vyřeší během necelých čtyřiceti minut vysílání jedné epizody, jsou za osm dlouhých let po světě milióny.

V posledních třech řadách ale došlo k radikálním změnám v obsazení, které nikdy nenahradily původní sehraný tým, a seriál začal stagnovat. Podle producentů i Hugh Laurie (52) už v posledních měsících vypadal dost unaveně.

„I když nás tento výjimečný herec vždycky zaujme, ani on se nemůže v roli výrazně měnit, protože celý seriál je postavený na jeho šílených reakcích a nevázaném chování,“ tvrdí producenti.

A co je ještě horší? Kdyby se geniální House dál choval jako ignorant, který se nikdy z ničeho nepoučí, jeho postava by mohla nebezpečně sklouznout do sebeparodie. Takže jedinou možností, jak se s rolí rozloučit důstojně, bylo podle nich seriál elegantně uzavřít.

„Hodně diváků se těšilo i z mého vztahu s Cuddyovou, kterým jsme jistě obohatili sedmou řadu. Když ale ani ten nevyšel, autoři scénáře by museli vymyslet něco zcela nového a vydat se jiným směrem, což by ovšem pak už nebyl House,“ doplňuje Hugh s tím, že scenáristé udělají vše pro to, poslední řada seriálu určitě stála za to.

I když léta oblíbený seriál skončí, dr. House přesto zůstane unikátní a jistě i jednou z nezapomenutelných postav televizní historie. „Měl jsem neobyčejné štěstí, že jsem tuto roli dostal. Dost dlouho už si mě tady v Americe hýčkali a nemyslím si, že se mi někdy v životě podobná příležitost ještě naskytne,“ svěřuje se herec.

V budoucích projektech ho bude více zajímat práce za kamerou. „Buď produkce, nebo režie, možná budu dál psát nebo se pokusím o něco jiného v této branži. Je tam pro mě tolik fascinujících oblastí,“ říká s úsměvem autor dvou úspěšných románů - Obchodníka se smrtí a Papírového vojáka.

Foto: Profimedia.cz

101 dalmatinů

A co cenného mu seriál přinesl? „Natočili jsme sto sedmdesát epizod, které se vyrovnají padesáti šesti celovečerním hraným filmům. Pro mě to je ohromná spousta zkušeností. Dodalo mi to i sebevědomí. Jsem sebejistější, než jsem jako herec býval,“ vysvětluje Hugh, který se kromě tří filmů a několika animovaných snímků pro děti osm let věnoval výhradně titulní seriálové roli.

„Nemůžete čekat, že vás v ní někdo povede nebo bude motivovat, všechno je jen a jen na vás. Bytostně důležitá je schopnost umět rychle reagovat a dělat okamžitá rozhodnutí. Znovu jsem si potvrdil, že základem všeho je perfektní příprava,“ vysvětluje Laurie, známý i jako výborný hudebník.

„Je to právě muzika, která mi v roli nejvíc pomáhá. Epizodu, kterou se učím, si představím jako hudební skladbu a pak si ji celý den promítám v hlavě. Ani dnes po osmi letech, to ale není jednoduché.“ Jediné, co Laurieho dost mrzí, je, že se sám, navíc syn lékaře, velmi málo dozvěděl o nemocech a lékařských postupech, které zvládá tak bravurně dr. House.

„Před začátkem seriálu jsem chtěl strávit nějaký čas v americké nemocnici, měl jsem už dokonce domluvené místo v jedné nemocnici v Chicagu, ale prostě jsem se tam nedostal. Jakmile jsem obul kecky a začal točit, byl s cestami jinam konec,“ odtuší. „Rád bych si to ale byl zažil na vlastní kůži, protože moje zkušenosti z britských nemocnic jsou úplně jiné. Připadalo mi často, že rozdíl je tak velký, jako bychom my Britové měli srdce na pravé straně a plíce někde na kolenou,“ šprýmuje Hugh.

Foto: Profimedia.cz

Hugh Laurie ve filmu Stuart Little

Metr devadesát vysoký oxfordský rodák s nádhernou angličtinou, získanou na prestižní univerzitě v Cambridgi, kde studoval archeologii a astronomii, záhy získal autentický americký přízvuk. Hodil se mu už loni při natáčení americké romantické komedie The Orange, vhod mu přijde i letos při natáčení amerického válečného dramatu Mister Pip.

Reklama

Související témata:

Související články

Dr. House předepisuje blues

Britský herec, režisér, spisovatel, zpěvák a multiinstrumentalista Hugh Laurie, který je u nás známý jako seriálový Dr. House, se představil albem Let Them...

Seriál Dr. House letos skončí

Osmým rokem běžící seriál Dr. House se blíží ke svému konci. Jeho hlavní hrdina, herec Hugh Laurie, který je zároveň jedním z hlavních producentů pořadu,...

Výběr článků

Načítám