Hlavní obsah

Holení intimních míst není jen módní záležitostí

Novinky, Dana Sokolová

Holení podpaží a nohou u žen je považováno za naprostou samozřejmost. Dá se dokonce říci, že společnost přestává tolerovat ochlupení v těchto místech. Postupně se tak ale začíná hovořit i o holení intimních partií. Například v Německu každá druhá žena považuje ochlupení v pubické oblasti za nehygienické. Dokonce ani muži nezůstávají pozadu.

Foto: Profimedia.cz

Současné trendy chloupkům také příliš nepřejí. Přestože jsou přirozené, nemají žádnou důležitou funkci, bez které se nedokážeme obejít.

Článek

Historie holení intimních míst sahá až do starého Egypta, kde vyholené pohlaví patřilo k bontonu urozených žen, které napodobovaly manželky faraóna. Ve starém Řecku pak vyholování sloužilo ke zdůraznění krásy, jak mužské tak ženské postavy.

V pozdější době bylo vyholování oblíbené především ve Francii, kde bylo velmi módní nemít na těle jediný chloupek. Praktikovali to především muži u dvora. V pařížských lázních dokonce sloužily dvořanům k těmto účelům speciálně vyškolené lazebnice.

Chloupky neplní žádnou důležitou funkci

Současné trendy chloupkům také příliš nepřejí. Přestože jsou přirozené, nemají žádnou důležitou funkci, bez které se nedokážeme obejít. Některým lidem jsou doslova odporné, asi nejčastěji se ale lidé začínají holit z hygienických důvodů, kdy se tak snaží zabraňovat menšímu zápachu potu.

V oblasti podpažních jamek a zevního genitálu máme totiž víc potních žláz než kdekoliv jinde. Lidský pot přitom sám o sobě nijak moc nezapáchá. Problém nastává až ve spojení s odloupanými povrchovými kožními buňkami a všudypřítomnými mikroby, které v podpaží i v rozkroku udržují právě chlupy. Tím, že tyto místa oholíme, tak dochází k menšímu zápachu a pokožka těla se udržuje snáze čistá a nedochází u ní tak často k tzv. zapaření apod.

Ani odborníci se neshodnou

Ani pohled odborníků na tuto problematiku není shodný. Jak tvrdí sexuolog Radim Uzel pachové signály jsou důležité pro naší reprodukci. Výběr toho správného partnera totiž probíhá na základě vnímání vzájemných pachů. Vyholováním však tyto pachy maximálně utlumujeme.

Navíc i zarostlý ženský klín může být pro mnoho mužů sexuálně přitažlivý, tak jako pro některé odpudivý. Je proto lepší, pokud se na případném holení shodnou oba partneři.

Jiní sexuologové zase tvrdí, že se ženy po depilaci intimních míst cítí více přitažlivé. Doktorka Philippy McCafferyová, odbornice přes plastickou chirurgii ze Sydney, dokonce tvrdí, že úplné vyholení intimních míst by mohlo být používáno k léčení sexuálního sebevědomí.

"Lékařské výzkumy se často zaměřují na řešení problémů pomocí medikamentů, aby se zlepšil sexuální prožitek u žen. Výsledky nové studie ale prokazují, že permanentní odstranění ženského ochlupení je ta nejsnazší metoda, jak některým ženám zachránit a zlepšit sexuální život," uvedla na konferenci v Melbourne McCafferyová.

Foto: Profimedia.cz

Muži nezůstávají pozadu

Ještě před několika lety bylo odstraňování chloupků na těle především výhradou žen, dnes ani muži nezůstávají pozadu. Přestože pro mnohé muže představuje ochlupení důkaz jejich mužnosti, přibývá stále těch, jež objevují v holém těle obrovské výhody.

"Hodně mužů se nejprve začalo holit v podpaží a to hlavně z hygienických důvodů. Ale čím dál častěji se začíná objevovat ve společnosti názor, že i neoholené podpaží muže působí neesteticky,“ tvrdí kosmetička Alena Tichá.

Přesto záleží na každém muži pro co se rozhodne. V každém případě se již nemusí bát, že oholením hrudi, zad či nohou budou vypadat zženštile a že budou automaticky zařazeni mezi homosexuály či metrosexuály, jak tomu bylo dříve.

Vždy nejde jen o krásu a hygienu

Přesto asi největším hitem zůstává vyholování intimních míst muže. A nejde vždy jen o hygienické a estetické důvody. Někteří muži mají pocit, že díky oholení se dokonale zvýrazní jejich mužnost. Opticky se totiž tak jejich penis může zdát větší, než ve skutečnosti je a tedy i atraktivnější pro ženy.

Výhody třísel bez chloupků asi nejvíce oceňují sportovci. Mnozí z nich měli problémy se zapařováním v oblasti genitálií a tzv. vlkem. A právě holení je těchto problémů úplně zbavilo.

„Nejprve jsem se bál, že budu otrokem holicího strojku a proto jsem holení těla i intimních částí dlouho odkládal. Ve skutečnosti mi to ale zabere opravdu minimum času. Podpaží si holím jednou až dvakrát týdně a genitálie zhruba 1-2x za měsíc a bohatě to stačí,“ svěřuje se třicetiletý hokejista Petr.

Holení genitálií patří mezi velmi intimní záležitost a je na každém, co v tomto směru upřednostní. Není tedy na místě moralizování ani odsuzování. Podle sexuologa Radima Uzla je to módní záležitost, která se opět za několik desítek let změní a nelze ji jinak než tolerovat.

Inspirace a vzory u žen
Linie bikin: Nejjednodušší holení, kdy se vyholují jen třísla a to „co z bikin čouhá“.
Trojúhelník: Lze volit různé velikosti. Bermudský, ve kterém je možné se tzv. ztratit či maličký znázorňující hrot šípu, který ukazuje k místům rozkoše.
Knírek: Nechává se nevyholený obdélník na venušině pahorku těsně nad klitorisem. Říká se mu také Hitlerův nebo Chaplinův knírek.
Srdce: Pubický chumáč je tvarován do tvaru srdce. Občas bývá i barven.
Přistávací dráha: Z ochlupení je zanechán pouze střední pruh.
Playboy: Je odstraněno vše kromě dlouhého úzkého obdélníku ochlupení, širokého 4 centimetry. Udání přesných rozměrů se může zdát podivné, ale má to zákonem podloženou historii. V americkém státě Georgia se vyžadovalo, aby si exotické tanečnice, když vystupovaly nahé, ponechávaly pruh pubického ochlupení, který je "na šířku dvou prstů" (což se přibližně rovná 4 centimetrům). Atlantští zákonodárci to pak vložili přímo do sbírky zákonů.
Sfinga, Kleopatra: Jedná se o úplné vyholení, kterému se občas také říká „hollywoodský styl“.
Speciální styly: Někteří moderní stylisté nabízejí varianty, jako například společenské logo, býčí oči, hvězdy a pruhy, terč či iniciály partnera.

Anketa

Souhlasíte s holením intimních míst muže?
Určitě, je to hygieničtější a hezčí.
64,4 %
Ano, ale ne za každou cenu.
12 %
Ano, prospívá to orálnímu sexu.
3,5 %
Nevim, nikdy sem nad tím nepřemýšlel/a.
1,8 %
Ne, ubírá to mužům na přitažlivosti.
3 %
Ne, je to pěkný nesmysl.
15,3 %
Celkem hlasovalo 23832 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Třísla

Související články

Vše pro hladkou tvář

V průměru se muži holí přibližně padesát let svého života, což znamená asi osmnáct tisíc procedur a dvanáct set hodin ztracených činností, kterou většinou...

Strniště je více sexy než hladké tváře

Brad Pitt, Ashton Kutcher či Colin Farrell dobře vědí, proč své skráně často nechávají pokosené na výšku. Strniště je totiž pro ženy velmi přitažlivé...

Výběr článků

Načítám