Hlavní obsah

Hit letošního léta - dovolená v Saint Tropez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále častěji i čeští turisté vyrážejí na dovolenou do starodávného rybářského městečka Saint-Tropez. Přestože jsou tu nádherné pláže a neodolatelné moře, mnozí z nich sem vyrážejí kvůli celebritám a bohatým večírkům. Asi 5 600 místních obyvatel přijme ročně pět miliónů běžných turistů z celého světa, kteří si chtějí zpravidla prohlédnout prominentní hosty.

Článek

Právě kvůli prominentům, hvězdám a rádobyhvězdám, zbohatlíkům či úspěšným byznysmenům, se Saint-Tropez v létě stále stává středem světa a zábavním koutkem. Před pár dny všichni sledovali Španělku Penélope Cruzovou, až si musela se zvědavci a s paparazzi hrát na kočku a myš, aby se cestou od butiku k butiku dostala alespoň o kousek dál.

Fotografie potom hereckou hvězdu předvedly v plné kráse - jak vystupuje ve zlatožlutých bikinách z mořských vln zálivu u Saint-Tropez. Možná mnohým připomněla Brigitte Bardotovou, která zde podobně zazářila, ovšem s blond vlasy.

Před půl stoletím natočila Bardotová v Saint-Tropez se svým tehdejším manželem, režisérem Rogerem Vadimem malé erotické mistrovské dílo A bůh stvořil ženu. Po náročných pracovních dnech večeřela herečka, považovaná za evropský sexsymbol poválečné doby, v Clubu 55 na pláži Pampelonne.

Nyní na tato místa přijíždí každé léto kupříkladu americká filmová hvězda Jack Nicholson, aby se v okolí Clubu 55 přesvědčil, že vábení je skutečně věčné. Tady, kde každé zrnko písku má cenu zlata, kde si člověk, pokud má dobře kryté kreditní karty, může za 250 eur na den pronajmout klimatizovanou polynéskou chatrč, by si měl každý přijít na své.

Saint-Tropez patří mezi nejdražší oblasti Francouzské riviéry

Protože Saint-Tropez je odjakživa magnetem a zákon z roku 2001 výrazně omezuje výstavbu v přírodní oblasti, dosahují ceny nemovitostí v současné době závratné výše - od 300 000 eur za sotva 50 metrů čtverečních v centru Saint-Tropez až ke třem miliónům za vilu o rozloze 250 metrů čtverečních na poloostrově u vesničky Ramatuelle.

"Ceny se za uplynulých pět let ztrojnásobily," připomíná obchodník s nemovitostmi Nicolas Barranco. Své sny si tu realizují především právě cizinci, hlavně Angličané, Švýcaři, Belgičané, Američané a nyní také Rusové a ve velmi malé míře i Češi.

Saint-Tropez se svým půvabným kostelem v provensálských barvách je totiž stále něco zvláštního. K tomu svým dílem přispěla nejen Brigitte Bardotová, ale také Errol Flynn, Sylvester Stallone, Claudia Schifferová, Elton John a řada dalších jeho milovníků. Tak věčně jako žena, zdá se, bude vábit i toto luxusní místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám