Hlavní obsah

Historické směry se promítají v módě dodnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historické směry, které udávaly trend v minulosti, se v módě i v dalších oborech promítají dodnes. Ať už jde o gotiku, baroko, renesanci nebo mladší art deco, designéři, návrháři i architekti z nich stále čerpají. Například módní návrhář Josef Klír se jimi inspiruje při tvoření nejrůznějších detailů, kterými své výtvory zdobí a dokresluje.

Článek

Také specialisté na šití dobových kostýmů mají spoustu zakázek, neboť poptávka po šatech je i v dnešní době značná.  "Z historie vycházíme každý, protože všechno už bylo vytvořeno," podotkl Klír. "Například v období velkého množství válek se šily uniformy bohatě zdobené detaily, ale pokud jde o modely, něco jiného je zdobit róby a něco jiného bundy," řekl Klír s tím, že zákazníci mají o zajímavé detaily zájem. 

Jedině dobovými směry se při navrhování modelů inspiruje návrhářka Helena Fejková. Poslední přehlídka byla dotčená barokem a kubismem. "Na směry se ohlížím ráda a neustále. Když jsem dělala přehlídku v Paříži, čerpala jsem hlavně z baroka, protože jsem tam chtěla přivést něco českého a Praha je baroka plná." 

Přesto se prý se v nadcházejících trendech bude prosazovat jednoduchost z 50. a 70. let. "Na komerci občas v tomto případě neberu ohled a udělám si model tak, abych z něj měla radost," uvedla s tím, že i přes jednoduchost si nějaké detaily na šatech neodpustí. 

Krásu kostýmu dělají detaily i doplňky. Foto: čtk

Nejoblíbenější jsou barokní a gotické kostýmy

Finančně je právě zdobení i celé modely náročné podle toho, jak je náročný návrhář, pokračoval Klír, podle něhož je detail i střih pro každého něčím jiným. 

Na odbyt jdou ovšem také repliky historických kostýmů. Kupují si je zejména nadšení fanoušci historie, ale také třeba skupiny předvádějící historické tance. Celoročně největší je zájem o kostýmy z období gotiky a baroka, řekla Vladana Milfaitová ze společnosti Outfit 4 events, která historické repliky kostýmů šije. 

Ročně vyrobí kolem 800 kostýmů, především pro zákazníky v zahraničí. Cenová relace kostýmů se pohybuje zhruba od 3000 do 7000 i více korun. Nejnákladnější na drahých šatech je převážné druh látky a pracnost ušití. 

Střih nemusí být přesný, jde o to, aby kostým zákazníkovi dobře seděl

Zdroje pro střih jsou různé. "Čerpáme z literatury, muzeí, obrazů, z internetu a také vycházíme z přání zákazníků. Materiály používáme opět podle přání a solventnosti zákazníků, dalším aspektem je také to, k jakým účelům jsou kostýmy využívány," uvedla Milfaitová. 

Pokud jde o technologii zpracování, o původní se podle ní dá hovořit pouze tehdy, když je kostým ručně šitý, popřípadě vyšívaný. Nejčastěji si zákazník přeje ručně šité dírky, výšivku z korálků a kamínků. "Věrnost střihu není vždy stoprocentně důležitá, hlavní je, jak vypadá výsledek a jak se v kostýmu zákazník cítí," doplnila. 

Reklama

Související témata:

Související články

Kostým znamená jistotu

Letos je tomu sto dvacet let, co do světa módy vstoupil dámský kostým. Od té doby se ještě nepřihodilo, že by ho móda zatratila. Naopak, stal se takřka...

Jaro v pánských skříních

Alespoň malá změna šatníku je občas prospěšná každému muži, i když tvrdí, že na "hadry" si nepotrpí a nic nepotřebuje. V nových jarních trendech je leccos,...

Výběr článků

Načítám