Hlavní obsah

Golfová móda: moderní trendy ve světě tradic

Právo, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Golf není sport jako každý jiný. Má svůj styl a etiketu, včetně kultury oblečení, které se říká dress code. To vše dohromady působí možná trochu snobsky, ale smysl je úplně jiný: dodržovat kázeň a podřizovat se zásadám klubu.

Foto: Profimedia.cz

Golf není sport jako každý jiný. Má svůj styl a etiketu.

Článek

Každý, kdo chce hrát golf, se o různých zákazech dozví ještě dřív, než vezme poprvé do ruky hůl. Tabu je dost a jednotlivé kluby se v jejich dodržování liší.

  • Dostavit se na green v džínách je považováno za trestuhodnou ignoranci. Kalhoty mají být dlouhé, klasického střihu, dokonce s poklopcem místo zipu. Leckde jsou přípustné i krátké nohavice, ale vždy musí krýt kolena a mít všechny náležitosti jako kalhoty dlouhé.
  • Neodmyslitelné je tričko s límečkem a se zapínací lištou na tři až šest knoflíků. Patří do kalhot, aby hráč v zápalu boje neukazoval holé břicho. Nosí se i různá trička s nízkým stojáčkem a přes ně košile.
  • Na hlavu patří štítek proti slunci, golfová čepice podobná baseballové, klidně ale i vhodný klobouk.
  • Pokud jde o dámy, platí pro ně poněkud volnější pravidla, nicméně doporučuje se jim neupoutávat pozornost hlubokými výstřihy a obnaženými pupíky. Ženskost si mohou vynahradit ve svěžích barevných kombinacích všeho, co ke golfu patří.

.: Oděvní součást windshirt slouží jako ochrana před větrem. V letní podobě má krátké rukávy a spojuje funkci trička s bundou. foto: Právo/Tiger Club

Boty ne ledajaké

Na golfové hřiště samozřejmě nelze vyrazit s podpatky, které mohou poškodit trávník. Pro začátek sice není nutná speciální obuv, ale kdo chce brát tento sport vážně, neobejde se bez ní.

Její zvláštnost spočívá především v jakýchsi špuntových příchytkách na podešvi, které umožňují pohodlnou chůzi po greenu i ve vlhkém počasí, šetří jej, tlumí otřesy a zaručují stabilitu při odpalu míčku. Boty musí být nepromokavé, ale zároveň propouštět pot.

Ideální je antibakteriální vložka, která se dá vyjmout a vyprat. Skromný golfista za ně dá přibližně třináct stovek, se stoupajícími nároky ale může pokračovat do částek, nad nimiž přechází zrak. Ostatně to platí pro celou golfovou výbavu.

.: Barevně sladěný golfista nevypadá ani trochu nudně. Přitom splňuje předepsaná pravidla - vlevo. Vzorek inspirovaný kohoutí stopou se na golfových trikách objevuje poměrně často - vpravo. foto: Právo/Bunker Mentality

Mladí chtějí změnu

Martin Otáhal je bývalý profesionální sportovec a v současné době majitel obchodu s golfovými potřebami UK KULT Sport & Style (www.ukkult.en) a sám se této hře také věnuje.

„Některé zásady, týkající se korektnosti golfového oblečení, už nejsou tak přísné, určitá odlišnost od ostatní sportovní módy ale samozřejmě zůstává. Po větší volnosti volají především mladí lidé. Vyžadují veselejší barvy, nápadnější nápisy na trikách.

.: Královna greenu může být klidně roztomile puntíkovaná. Ani sladká růžová barva už neuráží tradiční golfovou serióznost. foto: Právo/Bunker Mentality

Na kalhotách chtějí hodně kapes, ale neforemné kapsáče to nejsou. Starší generace se na to leckdy dívá poněkud svrchu, ale nic už s tím nenadělá. Avantgarda zase kroutí hlavou nad pány, kteří jsou celí v černém, ale ponožky na golf musí mít za každou cenu bílé, přestože na ulici by tak samozřejmě nevyšli.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám