Hlavní obsah

Fenomén doby? Sledování expartnerů na sociálních sítích

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozchody zpravidla nepatří mezi ty nejpříjemnější životní události. Často nás poznamenají natolik, že pak ztrácíme nad svým chováním kontrolu a děláme věci, na které nejsme zrovna pyšní. Jedním z příkladů je internetový stalking. Jak se od něj oprostit?

Foto: Profimedia.cz

Stalkingu se většina lidí po rozchodu nevyhne.

Článek

„Oběma bývalým partnerům by pomohlo, kdyby se po rozchodu přestali vzájemně sledovat na sociálních sítích a přerušili tak vzájemný kontakt. V dnešní době se ale tento požadavek může zdát až jako nadlidský výkon. Touha po tom, vědět, co partner dělá a jak se mu po rozchodu daří, je zkrátka silnější,“ tvrdí psychoterapeutka Bronwyn Singletonová pro Huffington Post. Je to ale zdravé?

Co vám to přináší?

Zkuste se zeptat sami sebe, co se s vámi děje bezprostředně po tom, co navštívíte účty svého expartnera či expartnerky na sociálních sítích. Cítíte se lépe, nebo hůře?

Odpovědi se mohou lišit, ale pokud jste k sobě upřímní, pak si pravděpodobně uvědomíte, že se váš den ve skutečnosti nezlepší vtipným příspěvkem na jeho či jejím profilu nebo fotkou z osobního života.

„Pokud máte za sebou bolestivý rozchod, pak byste se měli rozejít se sociálními sítěmi svého ex a vymanit se tak ze sféry jeho vlivu,“ radí Singletonová.

Ačkoliv je někdy těžké si to připustit, sociální sítě odrážejí jen nepatrnou část našeho života, a to zpravidla tu dobrou. „Kvůli sociálním sítím ztrácíme dovednost uvažovat v souvislostech. Internetový život zpravidla vypadá daleko lépe, než jaký ve skutečnosti je. To si v době po rozchodu ale málokdy uvědomujeme, protože naše vnímání je zkreslené,“ říká psycholožka Tracy Dalgleishová.

Zeptejte se proto sami sebe, kolik energie vám sledování vašeho ex ubírá. Obě terapeutky se shodují, že úsilí, které vynakládáte na sledování svého bývalého či bývalé, vás udržuje ve spojení s určitou částí života, která už ale skončila.

„Pokud se snažíte od něčeho zcela oprostit, je důležité nasměrovat svoji energii pryč od minulého vztahu a poslat ji směrem, ke kterému se chcete ubírat,” říká Singletonová a dodává, že není od věci si dopřát detox od sociálních sítí, a tudíž i čas na utřídění myšlenek a stanovení priorit.

Reklama

Související články

Pomalý, ale jistý zabiják vztahu? Kritika

Na světě neexistuje snad nikdo, kdo by o svém partnerovi dokázal stále tvrdit, že je dokonalý. Časem se totiž ve většině vztahů začnou projevovat drobné či...

Výběr článků

Načítám