Hlavní obsah

Éra pravých kožešin je u konce. Odmítla je nosit i královna Alžběta II.

Novinky, lin, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxusní pravé kožešiny symbolizovaly donedávna luxus a přepych. Stále více významných společností i známých osobností se ale vůči nim začíná vyhrazovat. Nyní se nošení kožichů a kožešinových doplňků zřekla i britská královna Alžběta II., uvedla ve své knize její poradkyně a garderobiérka Angela Kellyová.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. v kožešinové čepici v roce 2009

Článek

Alžběta II. měla ve svém šatníku mnoho kožešinových věcí, včetně fialové vlečky korunovační róby z roku 1953 a dlouhého kožešinového kabátu, připomněl server televize Sky News.

Například lemování z pravého norka na kabátě, který měla panovnice na sobě při návštěvě Slovenska v roce 2008, už ale podle ní nahradila umělá kožešina. Ta je také používána na veškerém novém oblečení třiadevadesátileté královny.

Alžběta II. - královna barev

Styl

„Pokud se Její Veličenstvo musí zúčastnit nějaké události, když je velká zima, zahřívá ji od roku 2019 umělá kožešina,” napsala Kellyová ve svých pamětech nazvaných The Other Side Of The Coin: The Queen, The Dresser And The Wardrobe (Druhá strana mince: Královna, garderobiérka a šatník).

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. v kabátku zdobeném kožešinou.

To, že jsou kožešiny pasé, potvrzují nejen celebrity, ale také známé módní domy, které nastavují módní trendy.

Svědčí o tom alespoň prodlužující se seznam luxusních značek, které se veřejně hlásí, že ze svých kolekcí vyřazují pravé kožešiny. Kromě návrháře Calvina Kleina, který kožešiny ve svých kolekcích nepoužívá již od 90. let minulého století, jsou to například značky Michael Kors, Donna Karan, Givenchy, Gucci, Versace a naposledy Burberry.

Mezi značky tzv. vegetariánské neboli ty, které ve svých kolekcích nepoužívají kůži, kožešiny či peří, pak patří například Stella McCartney, kterou založila a vede dcera bývalého člena Beatles Paula McCartneyho – Stella McCartneyová.

Foto: Profimedia.cz

Od letošního roku bude Alžbětu II. zahřívat umělá kožešina.

Do řad celebrit, které se zřekly nošení pravých kožešin, patří například herečky Pamela Andersonová a Charlize Theronová nebo rockový kytarista Brian May.

Británie byla podle Sky News navíc první zemí na světě, která z etických důvodů zakázala kožešinové farmy. Kožešiny se ale nicméně do země stále mohou dovážet z ciziny, například z Finska, Polska nebo Číny.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II.

Reklama

Související témata:

Související články

Alžběta II. - královna barev

Loni oslavila devadesáté narozeniny, letos 65. výročí usednutí na britský trůn. Královna Alžběta II. dokazuje, že i žena v pokročilém věku může vypadat...

Výběr článků

Načítám