Hlavní obsah

Ekologickou domácnost měly už naše prababičky

Právo, Lucie Jandová

Éra plastů stihla za málo času svého boomu pořádně zamávat životním stylem. Stačilo pár desetiletí a plasty málem vytlačily své méně odolné přírodní konkurenty. Vydrží totiž mnohem víc, což, jak se ukázalo, může být ekologickou katastrofou – jejich čas rozpadu je nesrovnatelně delší. A tak se pomalu vracíme k tomu, co bylo dlouhou dobu běžné: k látkovým plenám, kapesníkům, prostíráním.

Foto: Profimedia.cz

Látkové kapesníky začínají být opět populární.

Článek

Jednou z průkopnic moderní ekologické domácnosti je i brněnská podnikatelka a máma tří dětí Zuzana Hloušková.

„Když se mi narodil před deseti lety první syn, nepochybovala jsem, že budu používat látkové pleny. Nejen proto, že syn trpěl atopickým ekzémem a po nasazení jednorázové plenky mu vyskákala vyrážka, ale přišlo mi to normální,“ připomíná vystudovaná matematička, kdy se začala zamýšlet nad jednorázovými výrobky.

„Mnoho mých kamarádek si ťukalo na čelo. Látkové pleny pro ně představovaly něco velmi složitého, co se těžko skládá a neustále se to musí míchat velkou vařečkou v hrnci s vařící vodou. Jenže já pocházím z velké rodiny a manžel taky. Moc dobře jsme si oba pamatovali, že naše tety přebalovaly miminka do látkových plen.“

Jako pláštěnka a moderní bunda

Studie uvádějí, že jedno dítě během svého plenkového období spotřebuje kolem čtyř tisíc jednorázových plenek, což je tuna těžko rozložitelného odpadu. Jeho likvidace ve vysokoteplotních pecích není zrovna dvakrát přátelská k přírodě.

Propustná polypropylénová folie, nepropustná polyetylénová folie na ochranu oblečení a polyakryláty ke zvýšení jejich absorpční schopnosti však dětem zaručují pohodlí. A to je hlavní argument jejich zastánců, kromě ušetření práce s praním a žehlením látkových plen.

„Doba pokročila a moderní látkové pleny jsou již vyrobeny z vysoce savých materiálů, jako je bambus a biobavlna,“ vyvrací mýty Zuzana Hloušková.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho žen se dnes vrací k látkovým plenám

„Chápu, že mokrá plena a přes ni igelit představovaly pro dítě určitý diskomfort. Jenže to je jako rozdíl mezi moderní pláštěnkou a sportovní bundou. Ani v jedné nepromoknete. Ale rozdíl je znatelný.“

Technologicky propracované materiály moderních látkových plen a kalhotek jsou srovnatelné s těmi jednorázovými.

Místo kil odpadu látkové ubrousky

A práce? „Večer jsem dala pleny do pračky, podívala se s manželem na film, vyprané pleny dala do sušičky a ráno jsem měla suché a čisté plenky,“ říká Zuzana Hloušková, která s narozením druhého syna začala přemýšlet o podnikání v této oblasti.

Začala zpochybňovat pověry kolem látkových plen a nabízet jejich moderní verzi – a měla úspěch. Když z plenek odrostl i její třetí potomek, došlo jí, jak silný návyk na redukci odpadu v ní používání látkových plen zanechalo.

„A ten už nezmizel. Mnoho lidí se diví, že mám doma na stole látkové ubrousky, v kuchyni látkové utěrky a děti že smrkají do bavlněných kapesníků, které pak hodí do pračky. Odpovídám jim, že bych se třemi dětmi musela denně vyhazovat kila odpadu, kdybych vše používala jednorázové.“

Zachrání nás technologie

Svoji životní filozofii promítla do svého podnikání – a má úspěch. Zaměstnává již šestnáct pracovníků. Převážně žen, a o její výrobky je zájem nejen u nás, ale i v zahraničí.

Látkové sáčky a tašky, skleněné lahve i brčka, biobavlněné odličovací tamponky, ale i dámské hygienické potřeby, ubrousky, utěrky, to vše se generace zvyklá na konzumní přístup učí znovu používat a recyklovat.

„Je to návrat ke smysluplným kořenům,“ myslí si brněnská podnikatelka.

„Před možnou ekologickou katastrofou nás nezachrání návrat na stromy, ale moderní technologie. Tu však nesmíme zneužívat. A jednorázové produkty podle mě určitým zneužitím jsou,“ uzavírá.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám