Hlavní obsah

Efektivní recept na doplnění energie a zvýšení imunity

Právo, Zdena Nováčková

Cítíte se delší dobu unaveně, bez elánu? Můžete mít nedostatek železa v krvi. K únavě se v tom případě často přidávají bledá kůže, dechové a jiné potíže, ale také snížená imunita a s tím už si neradno zahrávat. Jak tedy můžeme železo přirozeně doplnit?

Foto: Profimedia.cz

Bazalka Tulsi je při anémii nejlepší čerstvá.

Článek

Jde o jeden z nejdůležitějších prvků v našem organismu. Železo je nezbytnou součástí hemoglobinu, proteinu, jenž na sebe v plicích váže kyslík a pak ho v krvi přenáší do dalších částí těla. Železo tedy potřebují nejen všechny orgány, ale vlastně celé tělo včetně svalů. Je součástí řady enzymů, imunitního systému a ovlivňuje naši celkovou energii.

Jeho dlouhodobě nízké hladiny vedou k anémii (chudokrevnosti). Tedy stavu, kdy organismus nemá dostatek červených krvinek.

K únavě, bledosti a oslabené imunitě se přidávají i zhoršená koncentrace (zejména u dětí), závratě, bolesti hlavy, zadýchání, bušení srdce a bolesti na hrudi při námaze, ale také syndrom neklidných nohou, bledé sliznice (zejména na dásních, vnitřních stranách víček, ale i rtech), vypadávání vlasů, suché, lámavé nehty, nadýmání, zpomalení funkce štítné žlázy a další.

Deset příznaků nedostatku železa v krvi

Zdraví

Nebezpečný je však i přebytek železa v těle, zejména jeho hromadění v játrech, což může vést k poškození některých orgánů. Proto je důležité nechat si jednou za čas zkontrolovat jeho hladinu v krvi u lékaře pomocí krevních testů.

Co dělat a nedělat

  • Základem prevence anémie je pestrá strava. Náš organismus totiž železo poměrně těžko vstřebává, navíc ze zeleniny a ovoce hůře než z masa. Proto i když se soustředíme například na játra, fazole, čočku, hovězí maso, červenou řepu, mandle, ořechy, listovou zeleninu, granátová jablka a další potraviny, které ho mají dostatek, nemusí to stačit. Pomůžeme si např. vyšším přísunem potravin obsahujících vitamin C, který vstřebávání železa do krve podporuje a zlepšuje.
  • Důležité je také podpořit dobré trávení, játra a střeva, aby tělo mohlo využít maximum účinných látek, které mu dodáváme (tedy nejen železo).
  • K úbytku železa v organismu přispívá nedostatek fyzické aktivity, nadměrná konzumace rafinovaného cukru a soli, drastické odtučňovací kúry, příliš silná menstruace, ale i zánětlivá onemocnění střev a poruchy zažívání.

Bazalka Tulsi

Nazývá se bylinou dlouhého života, protože na tělo působí komplexně. Při anémii je nejlepší čerstvá, a to i preventivně. Kromě jiného detoxikuje organismus, omlazuje ho a zklidňuje. Výborná je v zeleninovém smoothie. Sušená se přidává do pokrmů jako koření.

„Výborná je pomazánka z bazalky – hrst bylinek (můžete použít i majoránku a pažitku) rozmixujte s tvarohem, přidejte lžičku olivového nebo dýňového oleje, nepatrně,“ radí Lucie Šefrna z Bylinkofestu.

Kopřiva

Foto: Profimedia.cz

Podle přírodní medicíny kopřiva skvěle čistí krev.

Tento silák mezi „plevely“ podle přírodní medicíny skvěle čistí krev. A kromě mnoha prospěšných látek obsahuje i dostatek železa. Čaj z čerstvých i sušených kopřiv není nejlahodnější, ale dá se ochutit medem nebo citronem. A to je výhodné, protože vitamin C v citronu zlepšuje vstřebatelnost železa.

Ještě účinnější je čtrnáctidenní kúra s kopřivovým smoothie: čerstvé kopřivy přidejte ke šťávě z mrkve a jablek a doplňte citronem nebo kiwi kvůli céčku.

Ženy, které v těhotenství trpí chudokrevností, mají častěji děti s autismem a ADHD

Zdraví

Kopr a majoránka

Kromě mnoha jiného umějí obě tyto byliny i doplnit železo v organismu. Kopr je antioxidant, zbavuje tedy tělo nepříznivých látek. Pomůže jak čerstvý, tak sušený.

Majoránka je vynikající koření, zlepšuje trávení a prospěje i průduškám. Nejúčinnější je její užívání ve formě čaje.

Měsíček lékařský

Foto: Profimedia.cz

Pokud měsíček pěstujete na zahrádce, vyberte si ze škály odstínů jeho květů sytě oranžové. Jsou nejúčinnější.

I tato léčivka pročišťuje játra, podporuje jejich činnost, a tím i čistí krev a zlepšuje vstřebávání železa. Užívá se formou čaje z květů nebo tinktury po dobu tří týdnů.

Pokud měsíček pěstujete na zahrádce, vyberte si ze škály odstínů jeho květů sytě oranžové. Jsou nejúčinnější.

Byliny, které pomáhají u akutních i chronických zánětů

Zdraví

Pampeliška

Podobně jako kopřiva patří i smetánka lékařská k velmi silným léčivým bylinám. Kromě toho, že organismu dodá železo, dokáže i pročistit játra a zlepšit jejich činnost.

Do stravy zařazujte její čerstvé listy, v zimě použijte sušený kořen – usnadňuje vstřebávání železa a zmírňuje anémii. Na čaj povařte polévkovou lžíci sušeného kořene dvě až tři minuty ve čtvrt litru vody, nechte asi 15 minut louhovat, poté slijte a pijte nejlépe ráno a večer. Ne však déle než po dobu tří týdnů. Čaj harmonizuje i krevní tlak a zlepšuje imunitu.

Pět bylin pro posílení těla

Zdraví

Tamaryšek

Foto: Profimedia.cz

Tamaryšek aktivuje tvorbu červených krvinek, čímž zlepšuje chudokrevnost.

Jde o velmi silný adaptogen, který se dobře přizpůsobuje lidskému organismu a aktivuje tvorbu červených krvinek, čímž zlepšuje chudokrevnost.

Pupeny tohoto krásného keře napomáhají metabolismu železa. Nejlepší způsob užívání je formou tinktury.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám