Hlavní obsah

Dokonalá svatební kytice vystihuje typ nevěsty a ladí se šaty

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina nevěst se soustředí především na výběr šatů, stejně důležitou součástí slavnostního dne je ale vhodná kytice. Ta by měla odpovídat typu nevěsty a barvě a střihu šatů. Jaké kytice "se nosí" nám prozradili přední floristé z České republiky i Nizozemí.

Článek

Při výběru a tvorbě správné svatební kytice se květinář musí řídit především tím, pro jaký typ nevěsty je kytice určena a jaké svatební šaty bude mít na sobě. „U tvaru a typu kytice musíme přihlížet i k typu a postavě nevěsty. Jinou kytici doporučíme drobné mladé rozverné nevěstě a jinou dámě v kostýmku. Hlavním úkolem profesionálního floristy je tyto rozdíly rozeznat a zvolit pak tu správnou kytici,“ říká přední česká floristka Hana Kindelmannová Šebestová.

„Je důležité mít detailní informace o vybraných šatech, znát jejich přesnou barvu a střih. Ráda se chytám nějakého detailu na šatech, například výšivky, použitých perliček, korálků a podobně. K jednodušším šatům můžeme zvolit extravagantnější kytici zajímavých tvarů, naopak k šatům bohatým a zdobeným volíme klasičtější a střídmější vazby,“ dodává.

Kytice musí se šaty tvořit jednotný celek

Florian Seyd k tomu dodává: „Nevěsta, svatební šaty a kytice musí tvořit jednotný celek, v němž každá z částí povznáší ty ostatní, takže jen dohromady je dojem skutečně nejpůsobivější. Mezi nizozemskými nevěstami jsou v současné době nejoblíbenější kytice tvořené spoustou květů, třeba i neobvyklých druhů květin, naopak nejrůznější doplňky v podobě perliček, blyštivých kamínků nebo drátků vycházejí z módy.

Aktuálním trendem jsou přirozené a romantické sezónní kytice. Nevěsty stále velmi často volí kulatý typ vazby, ale ne vázaný příliš natěsno. Asi třetina nevěst dává přednost kaskádovité kytici“.

V České republice jsou podle Hany Kindelmannové Šebestové sezónní květiny, jako například různé druhy letniček, zatím neprávem opomíjené. „Nejčastěji používanou květinou je jednoznačně růže a na druhém místě kaly. V poslední době se mé přízni čím dál více těší také karafiáty nových kultivarů a barev. Jsou totiž levnou a voňavou květinou, jejíž použití je velmi široké,“ říká česká floristka, jejíž nejoblíbenější květinou je snědek (Ornithogalum arabicum), který zatím není mezi nevěstami moc známý.

Stále převládá bílá

Co se týká barvy svatební kytice, je podle nizozemského floristy stále velmi populární bílá, ale čím dál více nevěst vybírá i mezi pastelovými odstíny. S tím souhlasí i Hana Kindelmannová Šebestová, která zdůrazňuje, že barevnost květin je závislá na barvě šatů. Proto podle ní české nevěsty obvykle volí jako základní barvu bílou nebo smetanovou, ke které se přidá další barva, a to nejčastěji červená nebo oranžová. Trendem letošního jara jsou i odstíny lila, růžové a fialové barvy.

„Česká nevěsta si na svatbu nejčastěji objednává svatební kytici, kytice pro maminky, svědkyni, pro družičku, přízdobu klopy ženicha a svědka, přízdobu automobilu, výzdobu restaurace, kostela a myrty pro svatebčany. V menší míře pak polštářek na prstýnky a květinové šperky,“ vypočítává floristka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám