Hlavní obsah

Diane Keatonová: Neumím si představit, že bych se s někým dělila o postel

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za více než čtyřicetiletou kariéru a desítky výborných filmů má zatím jediného Oscara. Dostala ho před pětatřiceti lety za romantickou komedii Annie Hallová, kterou jí napsal Woody Allen na tělo. Diane Keatonová na ni s láskou vzpomíná i dnes.

Foto: archív ČT

V Annie Hallové, komedii oceněné čtyřmi Oscary, s Woodym Allenem

Článek

„Byl to náš čtvrtý společný film a v té době v roce 1977 jsme do sebe byli po uši zamilovaní. Lidé, kteří pak film viděli, tušili, že Annie Hallová byla story o našem vztahu. Moje pravé příjmení je Hallová, i já jsem chtěla být zpěvačkou. Annie byla první Woodyho love story. Láska, byť jakkoli trpce sladká, byla pojítkem, které vše drželo pohromadě. Poselství filmu bylo ale jasné: láska chřadne. A to jsme ještě nevěděli, že to s námi dopadne podobně,“ svěřuje se po letech.

Woody, Warren a Al

Diane natočila s Woodym osm filmů. Na otázku, zda byl její životní láskou, odpovídá: „Mám-li mluvit pravdu, musím přiznat, že jsem měla tři velké lásky. Do Allena jsem se zamilovávala postupně, aniž bych to věděla. Měl krásnou štíhlou postavu, vždy bezvadně střižený oblek, ale nakonec mě dostaly ty jeho silné brýle. Dělaly ho tak bezbranným,“ píše o jejich milostném vztahu ve své nové biografii.

Přáteli byli od roku 1968, kdy začali pracovat na produkci prvního společného snímku Zahraj to znovu, Same. V roce 1971, kdy byl natočen, vstoupil ale Diane do cesty režisér Francis Ford Coppola a obsadil ji v Kmotrovi (1972) do manželské dvojice s Al Pacinem.

„Do Ala jsem se zbláznila okamžitě, jakmile jsme spolu začali hrát. Náš vztah byl nádherný, ale životní láskou nebyl. Byl prostě láskou mého života v dané době. Vlastně každému ze svých třech mužů jsem věnovala jednu dekádu,“ prozrazuje. „Woody byl mou láskou ve dvaceti, Warren Beatty, do kterého jsem se zamilovala v dramatu Rudí, ve třiceti a Al tou nejdelší až do čtyřicítky.“

Foto: Profimedia.cz

Diane Keaton a Warren Beatty

Přiznává, že občas vídá Beattyho. „Má ale velkou rodinu, kam já prostě nepatřím. Ala už nevídám vůbec, a tak musím přiznat, že nejdelší vliv na mě měl Woody. Toho miluju dodnes. Často si spolu i telefonujeme,“ říká Diane. Vztah je jistě oboustranný, protože to bude právě ona, kdo zítra, v neděli 12. ledna, za Woodyho převezme na letošních Zlatých glóbech jeho cenu za celoživotní dílo. Allen totiž vždy odmítal chodit na akce spojené s předáváním cen.

Žít s ní je jako chodit po skořápkách

A proč tak zajímavá herečka zůstala sama? „Nikdo mě nikdy o ruku nepožádal. Vzpomínám si, jak mi Woody jednou řekl: Žít s tebou je jako chodit po skořápkách vajec. Myslím, že jsem byla vždycky hodně přecitlivělá, zranila mě každá maličkost. Byla jsem neurotická. Možná ale právě proto jsem byla tak dobrá jako herečka,“ mudruje Diane a dodává se smíchem: „A tak jsem stará panna. Až dosud jsem měla nádherný tvůrčí život plný bezvadných lidí. Dnes si už vůbec neumím představit, že bych se s někým dělila o postel,“ směje se.

Ačkoliv se smířila s tím, že se nikdy nevdá, s životem bez dětí se ale smířit nemohla. Až v padesáti adoptovala dnes už sedmnáctiletou Dexter, adoptivnímu synu Dukovi je dvanáct. I když je miluje, přiznává i to, že situace zdaleka není ideální. „Až pozdě mi došlo, že pro výchovu jsou důležití oba rodiče. Taky už nejsem nejmladší a mám občas obavy z toho, že tu s nimi nebudu, až mě budou nejvíc potřebovat,“ svěřuje se osmašedesátiletá herečka.

Diane se vždycky odlišovala od většiny hollywoodských hvězd. Už v době, kdy dostala Oscara, se hodně mluvilo o tom, jak hrozně chodí oblékaná. „Říkali, že chodím jako tulačka, bezdomovkyně. Ale mě to bavilo. Možná to bylo proto, že jsem nikdy nebyla ta ideální klasická kráska, a tak jsem se snažila na sebe upoutat pozornost jinak. A moje lehce pánské oblečení to splňovalo,“ končí s úsměvem dnes už legendární Diane Keatonová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám