Hlavní obsah

Designéři představili brýle budoucnosti

Novinky, ema

Jak si představujete brýle budoucnosti? Tak znělo zadání pro designéry z celého světa. Výsledky místních umělců byly vystaveny v galerii moderního umění v Izraeli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brýle neotřelého designu jsou k vidění na výstavě v IzraeliVideo: AP

 
Článek

„Je opravdu zajímavé sledovat, jak designéři různých zaměření, ale i věku ztvárnili toto poněkud netradiční zadání. Domnívám se, že v celkovém měřítku to poskytuje aktualizovaný pohled na izraelský design. Nepamatuji se, že by někdy v poslední době nějaká galerie či muzeum hostily takové množství návrhářů, kteří se odkazují pouze na jediný objekt,“ řekla Maya Dvashová, kurátorka výstavy Design Museum Holon.

Výstava poskytuje širokospektrální pohled na jeden objekt, ovšem z několika různých úhlů pohledu. Podle hlavní kurátorky je velmi zajímavé možné prolínání umělců a také body, kde se protínala jejich inspirace.

Skrytý politický protest

Součástí výstavy jsou ale například i jiné módní kousky, jejich součástí jsou právě brýle. Jeden z umělců na spodní stranu trička připevnil speciální brýle, které podle něj lze použít jako ochranu zraku v extrémních situacích. Například při útoku slzným plynem a podobně. Ano, i do umění bohužel proniká politika a nesouhlas některých umělců s neustálými politickými neshodami a s tím spojenými spory v zemi.

„V tomto případě jsme pracovali s produktem, který je pro některé lidi nepostradatelnou součástí,“ uvedl pro agenturu AP umělec a návrhář Omer Polac.

„Zároveň jde ale také o zdravotnický prostředek a módní doplněk, takže pro jeho výrobu umělec může použít spoustu zajímavých materiálů a předmětů.“

Zbavit se stereotypů

Jeden z designérů zaměřující se především na výrobu a design brýlí říká, že pro Izraelce obecně platí, že mají velký zájem o módu a design obecně. „Jsme velmi kreativní země,“ řekl Michael Tsinzovsky.

Výstava se jmenuje „Overview“ a klade si za cíl ukázat, že i co se týče designu brýlí, je možné vykročit z komfortní zóny a ze zažitých stereotypů. Netradiční modely futuristických brýlí obsahují materiály, jako je kov, dřevo, textilie, ale i kombinaci skla a vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám