Hlavní obsah

Deset nejčastějších mužských módních prohřešků

Novinky, das

Kultura pánského oblékání u nás stále není dobrá. Ačkoliv se situace během posledních dvaceti let výrazně zlepšila, stále je co napravovat. Připravili jsme pro vás seznam 10 základních módních chyb, kterých se pánové dopouštějí.

Foto: Profimedia.cz

Špinavé boty jsou i na ulici neomluvitelné.

Článek

1. Neladí pásek a boty

Zásada, kterou není radno porušovat – jaké boty, takový pásek. Obecně by mělo platit, že všechny kožené doplňky by měly být v jedné barvě a nejlépe i odstínu.

"Pásek u mužů by neměl být nijak složitý, ohromné kovbojské nebo levně vyhlížející disco spony jsou vhodné leda na maškarní," radí Jakub Lohniský z butiku výhradně pro muže Le Premier.

2. Krátká nebo příliš dlouhá kravata

Kravata má dosahovat ke sponě pásku. Uvázat ji správně je velice jednoduché, vše je otázkou cviku.

Po nošení je důležité uzel rozvázat a kravatu vyvěsit nebo srolovat. Bude tak mít čas se do dalšího nošení narovnat a vypadat opět svěže.

3. Špinavé boty

Špinavé boty jsou ve společnosti (to znamená i na ulici) neomluvitelné. Muži z prvorepublikové generace by se ani neodvážili vyjít z domu v nenaleštěných botách. Přitom starat se o kožené společenské boty není těžké.

Zázraky v lahvičce s houbičkou jsou holý nesmysl. Takové přípravky jen nanesou na boty vrstvu barvy, takže zakryjí původní vzhled kůže. Aplikace je sice rychlá, ale nikdy nedosáhnete takového lesku.

"Mnohem lepší je používat přírodní vosk v malé kulaté krabičce - hadříkem se nanese na botu, nechá chvíli zaschnout a poté se boty vykartáčují do požadovaného lesku. Díky vosku budou i odolnější proti vodě," doporučuje Jakub Lohniský.

4. Trekové sandále

Trekové sandále jsou sice pohodlné, ale do města jednoduše nepatří. Místo nich proto raději volte mokasiny, boat shoes, nebo běžné kožené polobotky bez ponožek. Obnažený kotník je v současnosti opravdu trendy.

5. Batoh a oblek

Jediné přípustné zavazadlo k obleku je kožená taška do ruky, maximálně s popruhem přes rameno. Nikdy ale ne křížem – to oblek jen pomačká.

Nylonové tašky na notebook jsou menším zlem, ale i ty by bylo dobré při nejbližší vhodné příležitosti nahradit bytelnou koženou taškou. Pokud koupíte opravdu kvalitní a nadčasovou, budou ji moct nosit i vaše děti. Taková taška je obdobou rodinného zlata.

6. Zvednutý límec - u pola i košile

Jste na safari, lovíte lvy a do zátylku vám praží prudké africké slunce? Ne? Pak není důvod nosit límec u polo trička nebo košile zvednutý. Nevypadá to dobře. Límec by měl zůstat v klasické pozici - elegantně ohrnutý směrem dolů.

7. Příliš krátké ponožky - jsou vidět lýtka

Představte si situaci: pěkný chlap, elegantní kalhoty, sedne si, hodí nohu přes nohu a ejhle! Ponožka není dostatečně vysoká a vám se naskytne pohled na nevzhledné chlupaté lýtko. A je po dojmu.

Elegantním řešením jsou extra dlouhé společenské podkolenky, které se jen tak neshrnou. Druhou variantou jsou běžné vysoké ponožky, které je nutné čas od času zkontrolovat, jestli nejsou níže, než by být měly.

8. Neřídíte se etiketou

Na pohřeb se chodí v černém, do divadla ve společenském oblečení, na golf vás nepustí v riflích. Pravidel etikety není zase tolik, aby se v nich člověk nemohl zorientovat. Obzvlášť když u nás ohledně její propagace dělá tolik záslužné práce pan Ladislav Špaček.

9. Módní nuda – barvy letí i u mužů

Oblečením a oblékáním by se člověk měl hlavně bavit. I když chcete vypadat elegantně, nikde není psáno, že to zákonitě musí být sterilní a nudné. Proč někdy nezkusit třeba barevné ponožky, výraznou šálu, bekovku nebo rukavice v jiné barvě než hnědé, černé či šedé?

10. Pot a nelibá vůně

Ač bude mít muž na sobě oblek za statisíce, pokud bude ještě metr od něj cítit nepříjemný odér, nebude mu to nic platné a parádu rozhodně dělat nebude.

Pot sám o sobě nijak cítit není, zápach vytvářejí až bakterie potem vyplavované, které se začnou rozkládat. Zatímco deodoranty zabraňují tomuto rozkladu, antiperspiranty zabraňují pocení vůbec.

Dobrou prevencí kruhů v podpaží je nosit pod košilí spodní tričko. Většina mužů nosí čistě bílé, ale to může pod tenkými košilemi výrazně prosvítat. Ideálním řešením je tzv. neviditelné tričko v tělové barvě, které není pod košilí vidět vůbec.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Holení pohlaví jako dobová móda

V devadesátých letech protestovala řada žen proti holení před porodem. Považovaly to za vážnou tělesnou újmu. Utrpělo prý jejich sebevědomí. Necitelní...

Výběr článků

Načítám