Hlavní obsah

Deset let po skandálu je Winona Ryderová zpátky na stříbrném plátně

Právo, Jana Rovenská

Deset let po skandálu s krádeží je zatracovaná hvězda devadesátých let Winona Ryderová zpět na stříbrném plátně. A ve velkém stylu. Svůj herecký talent předvedla hned ve dvou filmech a chystá další.

Článek

Režisér Černé labutě Darren Aronofsky tvrdí, že jí stačí jen pár minut na to, aby ukázala, že umí hrát: „Jakmile se objeví, okamžitě přiláká divákovu pozornost. V roli stárnoucí primabaleríny Beth je Winona na plátně snad jen dvacet minut, ale bez ní by neměl film správné napětí. Při jedné scéně jsem s ní natočil snad třicet záběrů a pořád jsem se jí nemohl nabažit. V tu chvíli mi bylo líto, že je ve filmu tak málo. Určitě s ní chci v budoucnu zase pracovat a jistě nebudu jediný.“

Za pravdu mu dává další tvůrce, režisér letošní drsné komedie Dilema Ron Howard. „Role manželky, která podvádí svého partnera, nemohla být odlišnější od té, kterou ztvárnila v Labuti. Winona v ní opět ukázala, jak širokospektrální je její talent,“ říká o herečce, která do svých devětatřiceti let natočila na čtyřicet filmů, z toho řadu nezapomenutelných hitů. Patří mezi ně Beetlejuice (1988), Střihoruký Edward (1990), Věk nevinnosti (1993), Čarodějky ze Salemu (1996), Narušení (1999). O talentovanou hnědovlásku se slavní režiséři doslova prali i přesto, že podle kritiků nikdy nebyla perfektní hollywoodský model.

Winonu ale v roce 2001 málem odrovnal jediný medializovaný skandál: „Věděla jsem, že moje kariéra odsouzení za krádež odskáče. Tenkrát mě hodně mrzelo, jak moc se na tom podepsala média, ale to už je druhá stránka mince slavných, bylo to dost podobné jako teď s Lindsay Lohanovou. Ani jsem Hollywoodu nemohla vyčítat, že o mně nechtěl vůbec slyšet.“ Winona se tedy stáhla do pozadí a brala jen malé role v nezávislých filmech.

A jak se jako dítě chudých rodičů vůbec k filmu dostala? Narodila se ve Winoně, krásném ostrovním městě na Mississippi v Minnesotě, po kterém jí rodiče Michael a Cindy Horowitzovi dali křestní jméno. Patřili k hippies a prostředí, ve kterém vyrůstala, bylo hodně zvláštní. S jejími sourozenci Sunyatoui, Jubalem a Uri žili v komunitě v Severní Karolíně, která nepoužívala elektřinu, a tak děti neznaly ani televizi.

Místo toho se ale mladá Winona dívala na staré filmy, jež matka primitivním projektorem na kliku promítala ve stodole. Díky nim se začala zajímat o literaturu a zamilovala si Holdena Caulfielda, hrdinu románu Kdo chytá v žitě. Rozhodla se, že bude buď spisovatelkou, nebo herečkou.

Když bylo Winoně dvanáct let, rodiče se přestěhovali do Petalumy v Kalifornii. V tamní škole ale hubenou, rozpustilou Winonu považovali za homosexuálního chlapce, takže musela ze školy odejít a rodiče ji doučovali doma.

Foto: Profimedia.cz

V roli mladé snoubenky ve Věku nevinnosti s Danielem Day-Lewisem.

„Byla to hrozná doba, neměla jsem žádné přátele, nikoho. Když rodiče viděli, jak se trápím, tak přesto, že měli sotva na živobytí, mě nechali zapsat alespoň na tři dny v týdnu do Americké konzervatoře v San Francisku. Tam si mysleli, že jsem talent, a poslali mě na konkurz snímku ACT. Bylo mi čtrnáct. Nikdy na to nezapomenu - tolik paradoxů. Jeli jsme tam ve starém volvu bez klimatizace. Pak jsem vešla do studia, kde byla ta nejmodernější technika, a já vůbec nevěděla, která bije. Roli jsem ale dostala,“ vzpomíná.

Rodiče ale nadšení nebyli. „Báli se o mě, dávali mi příklady hereček, které tam špatně skončily, přitom ale maminku film velice přitahoval. Když tedy viděla, že mám velkou šanci, nechala se obměkčit. I později mě ale vždycky alespoň jeden z nich na natáčení doprovázel. V roce 1986, to mi bylo patnáct, jsem dělala konkurz na River’s Edge (Na pokraji řeky) s Keanu Reevesem. Protože v něm ale byly milostné scény, nesměla jsem roli vzít. Pak mi ale v sedmnácti povolili teenagerovskou komedii Lucas s Charliem Sheenem.“

Na rodiče dodnes Winona nedá dopustit. „Jim vděčím za to, že ze mě vychovali silnou osobnost, která si může věřit. Díky nim jsem pochopila, že je dobře, že jsem jiná než ostatní, a nikdy jsem naštěstí v hraní nemusela nikoho kopírovat,“ říká hrdě stále svobodná Winona, i když historie jejích vztahů je stejně dlouhá jako seznam jejích filmů.

Foto: Profimedia.cz

Winona Ryderová

Od sedmnácti let byla tři roky zasnoubená s Johnnym Deppem, pak následovali další kolegové, se kterými natáčela. Patřili mezi ně například Christian Slater, Daniel Day-Lewis, David Duchovny, Matt Damon a řada rockových muzikantů a textařů.

„Často jsem bohužel měla pocit, že se mi muži dvoří hlavně proto, že jsem známá herečka. Já ale toužím po někom, kdo není z branže a kdo by mě měl upřímně rád jako obyčejnou ženu. Snad není všem dnům konec,“ říká Winona, která by také už moc ráda měla děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám