Hlavní obsah

Daniel Craig: Oženil jsem se záměrně tajně

Právo, Jana Rovenská

Po komorní svatbě letos v létě není pochyb o tom, že Daniel Craig, populární díky roli blonďatého Bonda, není k mání. Brit, který má po světě milióny fanynek, má totiž slabost pro kolegyně. Jeho vyvolenou je půvabná tmavovláska známá z Mumie – Rachel Weiszová.

Článek

Setkali se loni při natáčení mysteriózního thrilleru Dream House – Dům snů. Hrají v něm manželskou dvojici. A jak vidět, zalíbilo se jim to natolik, že se rozhodli zkusit si ji i v reálném životě. Svatby se zúčastnily jen děti z jejich předchozích manželství – Craigova osmnáctiletá dcera Ella, čtyřletý Henry, syn Rachel, a dva přátelé, kteří šli za svědky.

První informaci o utajeném sňatku dal třiačtyřicetiletý Daniel novinářům nedávno při tiskovce k novému sci-fi westernu Kovbojové a vetřelci: „Udělal jsem to záměrně tajně, protože můj osobní život je pro mě moc důležitý a sám obřad velice závažný. Rachel jsem poznal při natáčení loni na podzim. Po tom, co jsme spolu strávili společné Vánoce v rodné Anglii, jsem věděl, že je to pro mě ta pravá žena. Víc ale o svém soukromí mluvit nehodlám,“ řekl rezolutně herec.

A není se mu co divit. Téma Craig a ženy se poprvé začalo přetřásat už v roce 2001 po jeho rozchodu s německou herečkou Heike Makatschovou, kdy se dal údajně dohromady se supermodelkou Kate Mossovou. I když oba trvali na tom, že jsou jen přátelé, bulváry je pronásledovaly všude. Daniel tehdy prohlásil, že o tento druh slávy nestojí a naznačil, že i do budoucna je jeho soukromí tabu. Střeží si ho hlavně kvůli Elle, kterou má z prvního manželství se skotskou herečkou Fionou Loudonovou. Později se však stejně neubránil bulváru, který si nenechal ujít jeho vztah s o jedenáct let mladší japonskoamerickou producentkou Satsuki Mitchellovou, se kterou se seznámil v roce 2004 při natáčení thrilleru Svěrací kazajka a chodil s ní do roku 2010.

Fakt je, že od chvíle, kdy si jeho nevšedního talentu všimli filmoví producenti, urazil trnitou cestu. Když totiž Daniel dostal první nesympatickou roli vůdce gangu, bílého rasisty ve filmu Síla muže (1992), byl přesvědčen, že si ho vybrali jak pro jeho barvu vlasů, tak i kvůli tomu, že na počátku devadesátých let byly pro britské herce v Hollywoodu jen postavy darebáků a nacistů. V dalším filmu Mladý Indiana Jones: Pouštní anabáze hrál opět německého důstojníka, který se zaplete s půvabnou špiónkou Catherine Zetou-Jonesovou. Odvahu mu dodávala Anglie, kde ve stejné době sklízel úspěch.

Opět do záporné role ho v Hollywoodu obsadil v roce 2001 režisér Simon West ve filmu Lara Croft: Tomb Rider vedle Angeliny Jolie. Právě tam ho objevil režisér Sam Mendes a ani okamžik neváhal s jeho obsazením do role přihlouplého gangsterova syna v chystaném filmu Road to Perdition (2002) ve hvězdném obsazení s Paulem Newmanem a Tomem Hanksem.

Nejvíce chvály si však dva roky nato vysloužil za ztvárnění obchodníka s kokainem v akčním krimithrilleru Po krk v extázi. Po Spielbergově Mnichovu (2005) už nic nebránilo tomu, aby světu ukázal, že i agent 007 může být jen 178 centimetrů vysoký, blonďatý a modrooký.

Už ve své první bondovce v Casinu Royale (2006) si rodák z Chesteru získal diváky novou interpretací hlavního hrdiny, další si ho zamilovali v Quantum of Solace (2008).

Daniel představil zcela jiného Bonda. „Na rozdíl od těch zdvořilých a líbivých jsem chtěl, aby ten můj neskrýval svaly a vypadal, jako by přišel přímo z boje a mohl zabíjet už pohledem. Jediný velký vzor jsem měl v Seanu Connerym. Jeho Bond byl mizera, sexy, ale stylový, přesně podle mého gusta,“ vysvětluje.

Foto: Profimedia.cz

Svatbu s herečkou Rachel Weiszovou sice utajil, ale paparazziům se neschovali nadlouho.

Role stála Daniela bezpočet hodin potu a úsilí. Rád vzpomíná na svého trenéra. „Díky němu jako by se ze mě stal opět bývalý sportovec, kterému další poranění umožní snést tu největší bolest,“ dodává Daniel. Už na střední škole horlivě sportoval, hrál ragby a byl vášnivým fanouškem liverpoolského fotbalového klubu.

„Nasadil ďábelské tempo: v pět vstával, v šest byl v maskérně, na place v sedm a pak deset až dvanáct hodin denně natáčel. Den končil ještě hodinou v posilovně, pak následovala lehká večeře a v deset šel spát. Takové nasazení jsem u herce už dlouho neviděl,“ vypověděl očitý svědek. Daniel navíc přestal kouřit a cigaretu si odmítl zapálit i v Quantum of Solace. „Flemingův Bond byl před půl stoletím a tehdy cigareta patřila k image drsného muže. Dnes ale razíme zdravý životní styl. Jak bych také mohl kouřit a pak denně svižně běhat dlouhé míle?

Čím se (ne)může pochlubit

Otec Tim sloužil jako námořník v obchodním loďstvu, později si koupil hospůdku, matka Carol Olivia byla učitelkou umění.

Potom, co se rodiče rozvedli, a matka se provdala za umělce Maxe Blonda, se vedle divadla začal zajímat i o literaturu.

V šestnácti udělal konkurz do Národního divadla mladých, s kterým se dostal na turné po Británii, Španělsku i Rusku.

V roce 1991 v Londýně úspěšně zakončil renomovanou uměleckou školu Guildhall School of Music and Drama.

Rád hraje fyzicky silného, tichého hrdinu, kterého dělají činy, a ne slova.

V Kovbojích a vetřelcích se mu splnil dvojitý sen: zahrát si s Harrisonem Fordem, kterého viděl ve čtrnácti v akční sci-fi Blade Runner, a naučit se perfektně jezdit na koni.

Se svou přítelkyní Satsuki Mitchellovou se po šesti letech společného života nerozešel zrovna košer. Prostě odjel natáčet Dream House a už se nevrátil. Ne nadarmo se říká, že když gentleman neví, neříká nic.

Vlastně vůbec nevím, jak to dokázali moji předchůdci, když hulili jako komín,“ směje se Daniel, který razí heslo: Nekuřte, žijete jen jednou. Svou fyzičku si udržovat nepřestal. Ukázal ji i v Kovbojích a vetřelcích, kde si to rozdal i s Harrisonem Fordem. Má k tomu pádný důvod. Právě začíná natáčet Bonda 23, kterého uvidíme už za rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Craig bude opět Bondem. V roce 2012

Další filmová bondovka s Danielem Craigem v hlavní roli dostala ve studiu MGM zelenou. Pravděpodobný kasovní trhák půjde do kin v listopadu 2012, uvedla BBC.

Výběr článků

Načítám