Hlavní obsah

Damian Lewis: Na seriál Ve jménu vlasti se dívá i prezident Obama

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset let potom, co se Angličan Damian Lewis proslavil jako major Winters ve válečném seriálu Bratrstvo neohrožených, sklízí úspěchy za další vojenskou šarži. Seržanta Brodyho si zahrál v americkém špionážním seriálu Ve jménu vlasti.

Foto: Profimedia.cz

Damian Lewis

Článek

Od chvíle, kdy se začal napínavý seriál s ožehavým tématem současnosti vysílat, se stal Damian s nazrzlou kšticí a atletickou postavou v Americe celebritou.

„Jde totiž o velice aktuální téma - jeho hrdina se vrací zpět po osmi letech zajetí z Iráku. A to je věc, o které se zde stále mluví. Jinak ale nenávidím slovo celebrita. Dlouhá léta jsem ve své kariéře neměl ani agenta, spíš jsem byl ve vztahu k publicitě dost rozpačitý, takže budu mít jistě tu slávu pod kontrolou. Trochu se ale musím otrkat, protože už mě chtějí dokonce i do reklamy, kterou jsem předtím v životě nedělal,“ odtuší s úsměvem Damian.

Byla to vlastně strašná náhoda, nevím, zda bych bez Hugha roli Brodyho vůbec vzal.

Reklamu si ale pochvaluje, jde totiž o třináctiminutový film nazvaný Desire - Touha, který točil Ridley Scott na propagaci nového typu sportovního jaguára. „Ten si snad zahrál v bondovce Skyfall,“ chlubí se. „Hraju v něm svérázného Brita, který má doručit drahé auto. Je ale zapletený do ostré hádky gangstera s jeho ženou, jež pak vede k nebezpečné honičce v chilské poušti. Natáčení ve vedru sice nebylo nic moc, zato jsem si ale zase užil trochu anglického humoru, který jsem Ve jménu vlasti hodně postrádal,“ svěřuje se třiačtyřicetiletý herec, jenž sklidil za zmíněný seriál řadu ocenění.

Co se popularity týče, je na tom dnes Damian stejně jako jeho slavný britský rodák Hugh Laurie, který se proslavil rolí v americkém seriálu Dr. House. „Byla to vlastně strašná náhoda, nevím totiž, zda bych bez Hugha roli Brodyho vůbec vzal. Váhal jsem. Nebyl jsem si totiž jistý, zda mám vyměnit londýnské divadlo za americkou televizi.”

Foto: archív ČT

Jako seržant Nicholas Brody se představí v mysteriózním americkém seriálu Ve jménu vlasti každé úterý večer na ČT 2.

„Náhoda byla, že jsem se zrovna v té době s rodinou přestěhoval v rodném Londýně do domu, kde Laurie předtím bydlel. A tak jsem mu zavolal a požádal ho o radu. Asi víte, jak mi poradil, když jsem roli přijal. Jen mi ale neřekl všechno. Asi už byl po těch letech zvyklý na to, že se v americké televizi pracuje sedmdesát hodin týdně a že nemáte ani šanci vidět rodinu. Je to drsné. Občas se mi stávalo, že když jsem řídil po vyčerpávajícím dnu zpět do bytu, celá dálnice se mi začala vlnit před očima a musel jsem zastavit,“ svěřuje se.

„Nechci říct, že jeden seriál byl lehčí než druhý, protože v tom prvním Dr. House zachraňuje životy. Ve jménu vlasti to ale bylo také na hraně. Jasně jsem před natáčením producentům řekl, že pokud by zde byla jen trochu naznačena paralela mezi islámem a násilím, nepůjdu do toho. Podle mě by to totiž nebyl férový odraz toho, co se tam ve skutečnosti děje, což by bylo z mé strany nezodpovědné,“ vysvětluje.

Seriál je v Americe tak populární, že Lewise s manželkou dokonce pozvali do Bílého domu. „Bylo to velice neformální setkání, a tak jsem se prezidenta Obamy zeptal, jestli se i on dívá na seriál. Řekl mi, že se vždycky v sobotu odpoledne, kdy manželka bere dcery na tenis, vymluví, že má práci ve své pracovně a dívá se na další pokračování.“

Musím dát možnost manželce, aby si už konečně mohla sama zahrát.

V době mezi natáčením dalšího dílu Ve jménu vlasti si Damian po Chile odskočil do Itálie, kde se točila nová filmová verze Romea a Julie, ve které hraje lorda Capuleta. Teď se chce alespoň na chvíli věnovat rodině. „Musím dát možnost manželce, aby si už konečně mohla sama zahrát, zatím se hlavně starala o naše děti - sedmiletou Manon a o rok mladšího Gullivera. Teď se bude moci vrátit do divadla a do televize. Potom, co dostala malou roli političky ve Skyfallu, ji možná čeká i další film,“ pyšní se svou Helen McCroryovou.

Víte, že…

Popularitu, kterou mu vyneslo Bratrstvo neohrožených (2001), mu dva roky nato znásobil ústřední hrdina nové Ságy rodu Forsytů. Po seriálu Ve jménu vlasti už je superhvězdou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám