Hlavní obsah

Co vlasům prospívá a co jim škodí

Právo, Eva Urbanová

Účes by měl být vizitkou každé ženy. Proto je třeba vlasům věnovat nemalou péči. Ale ani to někdy nestačí. Na jejich vzhledu a kvalitě se totiž projeví i únava, starosti, stres, špatná životospráva. Tyto vlivy mají negativní účinek na celý organismus, a tím i na naši kštici.

Článek

Účes by měl být vizitkou každé ženy. Proto je třeba  vlasům věnovat nemalou péči. Ale ani to někdy nestačí. Na jejich vzhledu a kvalitě se totiž projeví i únava, starosti, stres, špatná životospráva. Tyto vlivy mají negativní účinek na celý organismus, a tím i na naši kštici.

Dá se proti nim bojovat osvědčenými prostředky:

  • je potřeba snížit nadměrnou pracovní aktivitu, nalézt čas na odpočinek a relaxaci;
  • nezapomínat na pravidelný pohyb ať již cvičením, plaváním či chůzí;
  • změnit špatné stravovací návyky, těžká masitá jídla nahradit lehce stravitelnými pokrmy, zeleninou a ovocem;
  • nalézt si pro sebe více času, chodit do společnosti, do divadla a věnovat více pozornosti svému vzhledu;
  • dopřávat si i malé radosti pro dobrou náladu, s chutí experimentovat a měnit svůj styl. Po tom všem přichází zlepšení kondice, a to se projeví i na vlasech.

Navštěvujte odborníky

Důležitou práci - módní střih, barvu, udržení kvality vlasů a pravidelné pěstění - obstará za všechny odborník, kadeřník. "Vlasům musíme dopřát péči a vše, co potřebují. V první řadě kvalitní vlasovou kosmetiku. Každá žena má jiný typ, a proto je nutné používat přípravky, které jí nejlépe vyhovují. Současná nabídka je velmi široká a každý si může podle rady odborníků pro sebe vybrat šampony, kondicionéry i balzámy pro vlasy suché, mastné, lámavé, narušené. Na barvené doporučuji aplikovat jedenkrát za čtrnáct dní vlasovou kúru nebo masku, která má působit alespoň deset minut, aby byla dostatečně účinná," říká Ludmila Štinglová ze salónu Maxim, sedminásobná mistryně republiky v účesové tvorbě.

"Vlasová kosmetika, kterou volíme, by měla být vždy stejné značky. Všechny výrobky jsou totiž koncipované tak, aby látky v nich obsažené na sebe navazovaly. Tím umocňují svůj účinek. Velmi důležité jsou spreje obsahující UV filtr. A to nejen vystavujemeli účesy prudkému slunci. Mají šetřicí a ochranný efekt. V našem kadeřnictví používáme přípravky americké a německé. Máme s nimi výborné výsledky," dodává Ludmila Štinglová. Její salón navštěvuje i řada známých osobností: Gabriela Beňačková, Magdalena Dietlová, Chantal Poullainová, Jitka Zelenková, Hana Švejnohová aj.

Co ovlivňuje kvalitu

Za nekvalitní vlasy si někdy můžeme samy. "Stačí časté neprofesionální barvení, doma vytvořená trvalá, používání nevhodných přípravků. To vše způsobuje lámání, třepení konečků, zeslabování vlasu, ztrátu pružnosti a lesku. Ale ani přílišná nervozita, nevyvážená strava, špatná životospráva či snaha o hubnutí  vlasům neprospívají. Strukturu vlasu hodně poškozuje současně vytvořená trvalá s barvením. To v žádném případě nedoporučuji. Trestem pro vlasy jsou takzvané dredy a některé etnoúčesy. Ty ubírají vlasům vzduch, nedá se o ně správně pečovat, což má za následek zhoršení jejich kvality a nakonec i jejich úbytek," vysvětluje Štinglová.

Neubývají pouze mužům
Barva vlasů, kvalita a jejich množství jsou dané genetickou dispozicí.
Vlasy neubývají jen mužům, i ženám vlasy řídnou a najednou jich vyčešou třeba plný hřeben.
Jemné řidší a slabší vlasy více trpí opakovaným barvením, příliš častým fénováním a vystavováním prudkému slunci. Dobrým zacházením se však i méně kvalitní vlasy zlepší a dají se dobře upravit do slušivého účesu.
Počet vlasů sice nezvětšíme, ale správnou péčí a vyváženou stravou obohacenou vitamíny A, B, E, D a stopovými prvky, z nichž nejdůležitější jsou zinek a železo, je můžeme mít zdravější a hezčí. V případě hlubších a dlouhotrvajících problémů je však nutné navštívit dermatologa.
Vlasy vyžadují hlavně péči pravidelnou. Doporučuje se mýt si vlasy alespoň dvakrát týdně a ošetřovat je doma tak pečlivě jako u kadeřníka.
Po šamponové lázni naneseme kondicionér nebo balzám, poté tužidlo popřípadě sprej pro zvýšení objemu vlasů.
Účes tvarujeme vysoušením. Látky, které jsme použili při a po mytí, chrání vlas před horkým vzduchem.
Dvakrát do měsíce se doporučuje udělat zábal či vlasovou masku, která dodá vlasům vše potřebné pro jejich výživu.

JAK JE ŠETŘIT

* Při mytí vlasů postupujeme jemně, aby jejich úbytek byl co nejmenší. Šampon nedáváme přímo na hlavu, ale rozetřeme ho do dlaní a pak naneseme do vlasů.

* Balzám nebo kondicionér nanášíme od kořene vlasů ke konečkům. Vlasy se lépe rozčesávají, nevytrhávají se a jsou zároveň chráněny před vysoušením horkým vzduchem.

* Na závěr si dopřejeme příjemnou studenou lázeň, pokožka na hlavě se zpevní, vlasy se takzvaně uzavřou a dodá jim to větší lesk

* Vlasy vysušíme nejprve lehce ručníkem a pak je fénujeme od kůže na hlavě ke konečkům. Fén držíme co nejdále od vlasů, minimálně patnáct centimetrů.

* Každých šest až osm týdnů je potřeba vlasy zastřihnout, zbavit se roztřepených konečků, které již neodrážejí lesk.

* Nevystavujeme vlasy zbytečně slunečnímu záření. Existuje naštěstí velký výběr slušivých sportovních čepic nebo apartních klobouků, ve kterých budeme určitě sexy.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč mužům vypadávají vlasy?

Klíčovým faktorem při nadměrném odumírání a vypadávání vlasů je přílišné množství dihydrotestosteronu, známého jako DHT, v mužském těle. DHT vzniká přeměnou...

Vlasy z Asie zaplavují Evropu

Čechům a vůbec Evropanům vlasy nerostou tak jako Asiatům. Lidé proto nosí paruky z orientálních vlasů. "U nás neseženete lidi s 50 nebo 60centimetrovými vlasy,...

Trendy v účesech jaro/léto 2006

Unikátní kolekci trendových účesů představila společnost Wella - Trend Visions 2006. Tato kolekce je jedinečná v tom, že nevznikala pouze podle fantazie...

Výběr článků

Načítám