Hlavní obsah

Co si obléknout na první rande podle vědců

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věda má široké pole působnosti. Od vývoje léků se zabývá i například tím, jestli holubi dokážou rozlišit obrazy od Moneta a Picassa. Není proto divu, že existují i výzkumy na to, co si obléknout na první rande. Na jaké oblečení vsadit, když chcete udělat dobrý první dojem?

Foto: Profimedia.cz

Každá žena chce na první schůzce zapůsobit.

Článek

Možná vás překvapí, že toto téma není zcela probádané, přesto existují studie, podle kterých lze vydedukovat, v jakém oblečení máte nejlepší šanci zaujmout svůj protějšek. Jaké barvy působí jako spínač fantazie a na jaký vsadit make-up?

Pravdivý stereotyp: Muži milují červenou

Studie z roku 2008, kterou prováděli vědci Andrew Elliot a Daniela Niestová, hodnotila, jak moc zvyšuje červená barva přitažlivost oproti ostatním barvám. Výsledky skutečně ukázaly, že ženy oblečené v červené byly pro muže atraktivnější a sexuálně žádoucí než ženy, které se oblékly do jiné barvy.

Elegantní můžete být i v zimě. Inspirujte se šatníkem Olivie Palermové

Styl

Toto zjištění navíc potvrzují i příklady ze světa zvířat. Dokonce i primáti jsou silně přitahovány samičkami, které během ovulace mají tendenci červenat. „Naše zjištění jen dokazuje to, co ženy tvrdí od nepaměti a sice, že se muži chovají jako zvířata,“ přiznali po vydání studie Elliot a Niestová pro Huffingtonpost.

Bezpečná černá

Pokud červená nepatří mezi vaše oblíbené barvy nebo na vás působí až příliš vyzývavě, pak pro vás máme dobrou zprávu. Černá platí totiž obecně rovněž za skvělou volbu na první rande. Podobně dobře jsou na tom podpatky, které jsou kulturně spojovány s feminitou a sexuální přitažlivostí.

Smyslné spodní prádlo, dárek pro oba partnery

Žena

Oblečení hraje důležitou roli i u mužů. Studie například ukázala, že ženy vnímají i rozdíl v obleku ušitém na míru a tím z konfekce. Šaty zkrátka dělají člověka bez ohledu na pohlaví.

U make-upu platí zlatá střední cesta

V rámci studie z roku 2011 byly hodnoceny fotografie žen zobrazených ze čtyřech různých pohledů. První skupina fotografií poskytovala pohled na zcela nenalíčené dámy, druhá je ukazovala s mírným make-upem, který jen lehce vytáhl rysy. Třetí skupina zachycovala ženy s profesionálním make-upem a čtvrtá ty s glamour neboli velmi těžkým večerním líčením.

Výsledky ukázaly, že ženy byly považovány za nejatraktivnější, když byly nalíčené. Přesto muži neupřednostňovali těžký make-up, ale naopak ten přirozený, který ženám podtrhl jejich rysy. Z toho lze vyvodit, že muži sice preferují upravené ženy, nicméně nic se nemá přehánět a výrazný make-up vynikne nejlépe na společenských akcích než v běžném životě.

Reklama

Související články

Blýskněte se. Sezona večírků je tu

Prosincové dlouhé večery se každý rok nesou ve znamení vánočních večírků, galavečerů a jiných společenských akcí. Pokud si lámete hlavu s tím, v jakém oblečení...

Udržitelnost, pomalá smrt rychlé módy

Sustainability, fast fashion, slow fashion či capsule kolekce. Zní vám to jako zaříkadlo? Pak si pomalu zvykejte. Módní průmysl se začíná měnit. Udržitelnou...

Výběr článků

Načítám