Hlavní obsah

Co Meghan nesmí, Kate v pohodě projde aneb Měnící se pravidla královské rodiny

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meghan Markleová, manželka prince Harryho, to od chvíle, kdy se stala součástí britské královské rodiny, nemá vůbec snadné. Bulvární média jsou jí neustále v patách a informují o každém jejím faux pas – ať už skutečném, či domnělém.

Foto: Profimedia.cz

Švagrové Kate a Meghan se údajně moc nemusí.

Článek

Poslední kritika se na vévodkyni ze Sussexu snesla, když televize ITV zveřejnila výňatky z rozhovorů s Meghan a jejím chotěm z dokumentárního filmu o jejich cestě do Afriky.

Naneštěstí se tak stalo v době, kdy Harryho bratr princ William s manželkou Kate pobývali na návštěvě Pákistánu. A jako by to nestačilo, ITV zveřejnila útržek z rozhovoru s Meghan ve stejný den, kdy stanice CNN odvysílala vůbec první interview s Kate, které poskytla médiím od chvíle, kdy se vdala za Williama.

Podle komentátora televize Sky News tím princ Harry s chotí jasně porušili protokol.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský princ Harry a jeho žena Meghan.

„V královské rodině existuje nepsané, avšak železné pravidlo, podle kterého člověk neudělá nic, co by přitahovalo pozornost, když jsou ostatní členové rodiny na turné,“ podotkl Rhiannon Mills. Ať už bylo načasování náhodné, či ne, dokazuje to, že Harry a Meghan „nedbají na protokol“, přidal se expert na královskou rodinu Richard Fitzwilliams.

Neprošly jí boty ani noha přes nohu

Když si Meghan letos v červenci vyrazila na Wimbledon užít si zápas své přítelkyně Sereny Williamsové, bulvár odsoudil to, že jeden z jejích tělesných strážců zakázal divákům v okolí vévodkyni fotit.

„Meghan se při návštěvě Wimbledonu chovala teatrálně. Plně si užívala své role primadony,“ okomentoval událost deník The Daily Express.

Nikdo není dokonalý, hájí Harry soukromé lety

Evropa

Bulváru také vadilo, když si Meghan během těhotenství neustále držela ruku na břiše. Pro některé z expertů na britskou monarchii to bylo „otravné“.

„Občasné pohlazení vlastního bříška se dá očekávat. Meghan je ale neustále ve stejné, strnulé pozici. Když ji vidím, samotnou mě bolí ruka,“ řekla letos v lednu listu The Daily Mail šéfredaktorka časopisu You Magazine Jo Elvinová. „Není jediná těhotná žena na světě,“ dodala ještě.

Dalšího „přešlapu“ se Meghan dopustila loni v říjnu během turné po Austrálii, když se v tisku objevily její fotky z pláže, na nichž si vykračuje s botami na klínku. Technicky vzato to není nic proti protokolu, časopis Vanity Fair ale napsal, že tento druh obuvi se nelíbí Alžbětě II.

„Královna není fanynkou obuvi na klínku. Opravdu je nemá ráda a všechny ženy v rodině to dobře vědí,“ řekl serveru anonymní zdroj.

Foto: Profimedia.cz

Zdravé jádro královské rodiny stojí v popředí – zleva William a Kate, Camilla a Charles, královna Alžběta II., zatímco Harry s Meghan jsou v zadních řadách za princem Andrewem.

V červnu 2018 se Harryho žena zase stala terčem kritiky za to, že si při jedné z veřejných akcí přeložila nohu přes nohu. Gesto, které většině lidí připadá naprosto normální – podle některých odborníků si ho ale ženy z královské rodiny nemohou v žádném případě dovolit.

„Je to neuctivé vůči královně. Všechny ženy z královské rodiny buď překříží kotníky, anebo dají obě nohy na stranu,“ napsal na Facebooku jeden z uživatelů, kterého citoval časopis Elle.

Dvojí metr

Jak si některá média povšimla, Meghan se ocitá pod palbou kritiky kvůli věcem, za něž Kate naopak sbírá chválu. Server instyle, který zepsul Harryho manželku za obuv s klínky, o pár měsíců později ocenil Williamovu choť za to, že si na charitativní akci v Londýně vyrazila v takřka identických botách.

„Kate Middletonová zrovna dokázala, že tato obuv je pro letošní léto nejvšestrannější,“ napsal při té příležitosti.

Bulvár The Sun, Meghan nijak nakloněný, který jí letos vyčítal, že si neustále hladí bříško, ve svém článku „pozapomněl“ na to, že Kate se chovala naprosto stejně během tří svých těhotenství. „Kate Middletonová jen kvetla, když si při příjezdu na fórum o duševním zdraví laskala bříško,“ napsal dokonce v listopadu 2017.

Šatník vévodkyně Kate v roce 2018

Styl

Podobně tomu bylo s překříženýma nohama. Zatímco Meghan za ty své sklidila výtky, rychlé vyhledávání na internetu dokazuje, že stejnou pozici nesčetněkrát zaujala nejen vévodkyně Camilla, manželka prince Charlese, ale také samotná královna… A Kate.

A když si Williamova žena při návštěvě obchodního domu Sainsbury, tři měsíce po Meghanině „faux pas“ na Wimbledonu, prostřednictvím svého bodyguarda vyžádala, aby ji lidé nefotili, sklidila potlesk jako „žena z lidu“.

Foto: Matt Porteous, ČTK/AP

Vévodkyně Katě s nejmladším synem Louisem prozkoumávají zahradu.

„Bylo super ji vidět, jak dělá normální věci jako ty a já. Opravdu se zdálo, že má nohy na zemi,“ citoval jednoho z přihlížejících The Daily Express.

Kdyby byla běloška…

Jak někteří komentátoři podotýkají, i Kate byla v počátečním období po „přivdání se“ do královské rodiny kritizována, a připomínají, že ji tisk běžně označoval za ,Waity Katie‘, tedy čekající Kate, a to kvůli tomu, že na skok mezi společenskou elitu čekala hezkou řádku let.

Podle Kristen Meinzerové, expertky na královskou rodinu, jde však v případu Harryho ženy o něco víc.

Vévodkyně Meghan šla s pravdou ven. A Harry hned schytal kritiku

Koktejl

„(Bulvár) na Meghan používá dvojí metr s jasným záměrem zaškatulkovat ji jako hloupou, neomalenou a nevhodnou pro to, aby se stala součástí aristokracie, natožpak britské královské rodiny,“ řekla serveru Insider.

„Na rozdíl od většiny aristokratů je Američanka, která se sama tvrdě vypracovala, a je tmavé pleti,“ vysvětlila. „Stručně řečeno, nemyslím si, že Meghan by čelila takto nespravedlivému posuzování, kdyby byla běloška,“ uzavřela.

Foto: Profimedia.cz

Nečekala jsem, že bulvár bude tak nefér, posteskla si Meghan.

Podobný názor má i 72 členek britského parlamentu napříč politickým spektrem, které na konci října poslaly vévodkyni ze Sussexu otevřený dopis. V něm se ohradily proti „hnusným a zavádějícím“ zprávám, jež prý mnohdy mají „staromódní a koloniální podtóny“.

Je možno namítnout, že když se Meghan vdávala za Harryho, věděla, do čeho jde. Ano i ne.

Jak si ohledně nevybíravého přístupu britského bulváru v říjnu sama posteskla: „Nikdy jsem si nemyslela, že to bude jednoduché. Myslela jsem si ale, že to bude férové.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám