Hlavní obsah

Co dělat s nehty, které se lámou

Právo, Petr Veselý

Určitě mám nedostatek minerálů a vitamínů. Tak si bankovní úřednice vyložila své potíže s lámajícími se nehty. Tři měsíce poctivě užívala polyvitamínový přípravek s minerály a ženšenem. K jejímu rozčarování jí to vůbec nepomohlo.

Článek

Pak slyšela v rozhlase mluvit MUDr. Miroslavu Pelechovou, primářku Ústavu lékařské kosmetiky v Praze - Emauzích. Lékařka vypočítávala, co všechno může způsobit lámání nehtů. Úřednice pochopila, jak zjednodušující byly její představy. A do ústavu zašla. Lékařka zjistila, že v jejím případě nebyl příčinou problémů s nehty nedostatek nějakých důležitých látek. Důvod byl jednodušší: téměř denně myla nádobí a máchala si ruce v horké vodě i v saponátech. O vánočních svátcích, bylo navíc nádobí opravdu hodně.

Když jí manžel v povánoční slevě koupil myčku na nádobí a ona začala používat hydratační krém spolu s olivovým olejem, zlepšila se jí nejen kvalita nehtů, ale zmizela jí také suchá kůže na rukou a rozpraskaný ekzém na ukazováčku pravé ruky.

Za lékařem, ne za kosmetičkou

Spousta žen chodí s lámavými a třepícími se nehty za kosmetičkami. To není ideální řešení. V naprosté většině případů totiž nejde o problém kosmetický, ale zdravotní.

Některé se snaží řešit své potíže tím, že si nehty začnou lakovat nebo si nechají udělat umělé. Naprostá většina z nich ale brzy zjistí, že jim to příliš nepomohlo. Nakonec stejně musí zajít za lékařem, obvykle dermatologem. Ten se snaží zjistit, jestli příčinou potíží není:

* zmíněný nedostatek některých minerálů nebo vitamínů

* extrémní a špatně odreagovaný stres

* mytí rukou nekvalitním mýdlem nebo častý kontakt se saponáty

* užívání laků na nehty, které obsahují nevhodná organická rozpouštědla

* hormonální změny atd.

Pozor na diety a také jednostrannou stravu

Pavlu (25) zaskočilo, když se jí primářka Pelechová snažila vysvětlit, že důvodem, proč má křehké, roztřepené a lámající se nehty, ale i řídnoucí vlasy, je drastická dieta, s jejíž pomocí se snažila rychle shodit přebytečná kila. Lékařka u ní zjistila nedostatek vitamínů B2, B12, železa, vápníku a zinku.

Rozhodující se ukázal deficit vitamínu B2, který obnovuje strukturu nehtů, vlasů i kůže a podporuje tvorbu hormonů. Když Pavla začala znovu jíst maso, mořské ryby a vůbec pestrou stravu, její potíže postupně zmizely. "Podobné problémy bývají typické také pro spoustu vegetariánek nebo dívek, které bojují s anorexií," zdůrazňuje primářka Pelechová.

Málo masa znamená málo železa

Nedostatek železa ve stravě je jedním z možných důvodů, který může způsobit, že nehty nejsou jen křehké, ale i hrbolaté a bledé. Také někdy změní svůj tvar, který pak připomíná lžičku.

Pokud vyšetření potvrdí deficit železa, může lékař předepsat pacientce léky nebo potravinové doplňky. V každém případě je užitečné, když postižený člověk začne jíst více potravin, které obsahují železo:

* listovou zeleninu (kapustu, špenát, brokolici),

* různé druhy ořechů,

* libové maso, játra a vejce,

* švestky, hrozinky a datle

* pivovarské kvasnice atd.

Nedostatek železa bývá charakteristický pro vegetariány, protože maso je přirozeným zdrojem tohoto minerálu, ale i dalších látek, které jsou důležité pro zdravý vývoj nehtů i vlasů.

Bílé tečky signalizují nedostatek zinku

Vedle železa může potíže s nehty způsobit také deficit zinku (nehty jsou křehké a tvoří se na nich bílé tečky nebo linie), vápníku a síry, ale také vitamínů A, C a B.

Pokud nehty ztrácejí lesk a štěpí se, bývá to často proto, že máme málo mastných kyselin. Pak je dobré dávat do salátů panenský olivový olej nebo další rostlinné oleje lisované za studena. A jíst hodně ryb, jako je losos, treska, pstruh nebo okoun.

Řadu dalších užitečných rad a zajímavostí o nehtech najdete v knize Péče o ruce a nehty od MUDr. Miloslavy Prokopové Moskalykové (nakladatelsví Grada).

Boj s plísněmi

Matné, nažloutlé až hnědavé nehty, které se lámou nebo dokonce drolí, signalizují plíseň. Ta častěji postihuje nehty na nohou. Obvykle se jí infikujeme v bazénech, ve společných sprchách nebo v saunách. K jejímu vzniku přispívá i neprodyšná obuv, ve které se noha zapařuje a potí. Plíseň nehtů je velmi rozšířená.

Podle výzkumů trápí každého druhého Čecha. Na ruce se často přenáší tak, že si člověk stříhá stejnými nůžkami nehty na nohou i na rukou. Na plísně se používají lokální prostředky, které lze koupit v lékárně, ale také celkově působící léky, které předepisuje lékař. "Vzhledem k úpornosti plísní je dobré zajít s napadenými nehty k dermatologovi a poradit se s ním o nejvhodnější léčbě," říká primářka Pelechová. "Spousta pacientů přichází zbytečně pozdě, kdy je nutné nasadit poměrně razantní léky."

Reklama

Související témata:

Související články

Plísně se léčí dlouho

Kdo měl někdy plísňové onemocnění, ať už kůže nebo nehtů, potvrdí, že se léčí dlouho, jsou nevzhledná a dokáží se podepsat i na psychice pacienta. Proto...

Nehty jako módní doplněk

Patříte mezi ty ženy, které se touží stále zdokonalovat? Zkuste třeba vylepšit design nehtů, pohrát si s detaily. Tak lze osobnost ještě více podtrhnout.

Výběr článků

Načítám