Hlavní obsah

Co dělat, když se kamarádství s benefity promění v lásku

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době jsou alternativní vztahy čím dál tím častější. Kamarádství s benefity tudíž není zdaleka něčím novým. Co ale dělat, když se z občasného sexu za účelem intimity stane láska?

Foto: Profimedia.cz

Co dělat, když se z kamarádství stane láska?

Článek

Sex bez závazku se na první pohled může zdát jako něco zábavného, pravdou ale je, že mnohdy vyústí v komplikovaný vztah. Zejména ženy jsou totiž biologicky nastaveny tak, aby si ke svým sexuálním partnerům chtě nechtě vytvořily pouto.

Při sexuálním styku totiž jejich těla produkují oxytocin, tedy hormon, díky kterému dochází k napojení. Čím častěji navíc k fyzickému propojení dochází, tím sílí i samotné napojení. Pokud se to tedy stalo i vám, tak nezoufejte, jste jen člověk a je to vaše přirozenost. Jak z toho ale ven?

Hned na začátku byste si měli ujasnit, jestli jste typ člověka, který dokáže své emoce oddělit od fyzického kontaktu. Pokud víte, že nedokážete oddělovat sex od emocí, pak pro vás přátelství s benefity nejspíše nebude ten pravý typ vztahu.

A to ani v případě, pokud se sexem bez závazku chcete chránit před případným zklamáním z nefunkčního vztahu. Tímto chováním totiž podle Women’s Health povzbuzujete pouze své sebezapření, nikoliv sebevědomí.

Přiznejte si pravdu

V případě, že jste si již vytvořili city pro svého kamaráda či kamarádku, pak nemá cenu si své pocity nepřiznat nebo předstírat, že tam nejsou. Je totiž velmi pravděpodobné, že časem bude docházet k jejich zesílení.

Navíc, pokud si své pocity nepřiznáte a budete ve fyzickém kontaktu pokračovat, pak budete ještě více nešťastní.

Jak partnerovi přiznat lež

Vztahy a sex

Východiskem z tohoto začarovaného kruhu je sdělit svému protějšku, jaké city k němu chováte. Ačkoliv se vám to může zdát děsivé, věřte, že ve finále se vám uleví. Zkuste k tomu přistoupit tak, že ani vy jste nečekali, že nějaké pocity vzniknou, ale přesto se to stalo.

Nebudete tak vyvíjet žádný zbytečný tlak ani působit urputně. Naopak, dáte svému protějšku prostor k přemýšlení. Je totiž možné, že k vám chová stejné city jako vy k němu. Pokud ne, pak přijměte realitu a ve „vztahu“ nepokračujte. Uvidíte, že je mnohem snazší odejít od někoho, kdo není takový, jakého ho chcete, než od toho, kdo jím je.

Jak na to, aby kamarádství s benefity nepřerostlo v lásku?
Vyhněte se vzájemnému sdělování hlubokých příběhů z vaší minulosti a intimních informací o vaší rodině, koníčcích atd.
Vyhýbejte se častému kontaktu, zejména dennodennímu dopisování, kterým jen budujete důvěru a posilujete tak vzájemný vztah.
Snaže se dotyčného či dotyčnou držet co nejdál od vaší hlavy, natož srdce.
Omezte se opravdu jen na příležitostný sex. Čím častěji bude docházet ke spojení, tím více oxytocinu budete uvolňovat a bude docházet k silnějšímu napojení.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak partnerovi přiznat lež

Ve vztazích existují jen dva typy lží. Ty bílé, které jsou neškodné a mnohdy mohou vztahu prospět a pak ty černé, které ho naopak mohou zcela rozvrátit. Jak se...

Výběr článků

Načítám