Hlavní obsah

Claudia Schifferová: V mém šatníku je to jako ve velkém butiku firmy Chanel

Právo, Jan Kovařík

„Jako modelka jsem vždy věděla, co musím udělat, ale teď už toho raději nechám. Už nikdy na molo! Teď vím, že nejdůležitější je kvalita!“ prohlásila loni múza nejkrásnějších křivek, ale přece jen už čtyřicetiletá matka tří dětí Claudia Schifferová. A dostála slovu – z modelky se vylíhla módní tvůrkyně.

Článek

Její letošní jarní kolekce kašmírového oblečení podle kritiků hovoří sama za sebe. Umělecký záměr měla dobře promyšlený – její móda má být nekomplikovaná, šik a dobře se nosit. A podařilo se, tvrdí média. Oceňují i Claudiinu spolupráci s hamburskou designérkou Iris von Arminovou.

Začalo to náhodou

Na počátku její hvězdné kariéry přitom stála náhoda, když sedmnáctiletá a stydlivá Claudia šla v Düsseldorfu s přáteli do klubu Checker’s právě onoho večera, kdy tam módní návrháři hledali nové modelky. A náhoda byla i to, že právě tato dlouhonohá modrooká blondýna padla do oka Michelu Levatonovi z firmy Metropolitan Models.

Dal jí vizitku a pozval na zkoušky do Paříže.

„Ta to tam zrovna vytrhne,“ prorokovali závistivě známí – proč by právě nenápadná dívka, která se nedrala do popředí, měla mít šanci představit se v hlavním městě módy?

Foto: Profimedia.cz

Claudia Schifferová

I její matka Gudrun a otec Heinz byli skeptičtí. „Jako malá holka jsem se nerada fotila a nejraději bych se propadla do země, jen abych nemusela před kameru. Styděla jsem se ještě v sedmnácti, že jsem tak veliká,“ vzpomíná. Začala s předváděním džínů. A najednou všichni chtěli vypadat sexy jako nová Bardotka. Už v roce 1988 ji módní car Karl Lagerfeld prohlásil za svou múzu a odstartoval její závratnou kariéru.

Dívenka z porýnského Rheinbergu byla oslavována jako německý dívčí zázrak a brzy se stala nejlépe placenou modelkou světa. Jako „tvář Chanelu“ vydělávala jedenapůlkrát více než Cindy Crawfordová a třikrát víc než Linda Evangelista. Říkalo se, že pod 10 tisíc dolarů za den nejde.

Aféry? Co to je?

Jediné, co společenským rubrikám časopisů, bulvárnímu tisku a houfům paparazzi scházelo, byly aféry. Kolem Claudie se stále motali nejméně čtyři bodyguardi, i když jenom odcházela z přehlídky k autu.

Zatímco jiné modelky pořádaly v hotelových pokojích divoké party, Claudia disciplinovaně pospíchala z jednoho termínu ke druhému. Žádný skandál, a když se přece jen nějaký objevil, divila se především ona, co všechno a s kým měla zažít.

Ani její vztah s mágem Davidem Copperfieldem nebyl ničím jiným než reklamní kampaní, která měla zvýšit kouzelníkovu popularitu v Německu a Claudii přiblížit Američanům.

Foto: Profimedia.cz

Claudia a Matthew s oběma staršími dětmi Casparem (8) a Clementinou (6).

Všechno se ale jednou přejí a platí to i o kariéře krásky z Porýní. Koncem devadesátých let si najednou její objevitel Lagerfeld vzpomněl, že „Clodia“, jak jí říkal, už je okoukaná a „patří včerejšku“.

„Byla jsem z toho chvíli smutná a cítila se ublížená, ale přešlo to brzy.“ To jí bylo osmadvacet, její majetek se odhadoval na 200 miliónů eur (kolem pěti miliard korun) a mohla se v klidu věnovat soukromému životu, i když ze stránek o celebritách nikdy nezmizela.

Štěstí nalezla v náručí anglického herce, režiséra a filmového producenta Matthewa Vaughna. Má s ním dcery Clementinu a Cosimu a syna Caspara. Své sídlo přenesla za Kanál, život se jí zklidnil a došlo i na usmíření s Lagerfeldem – jako jedinému mu těhotná Claudia pózovala nahá a potřinácté se tak stala titulní tváří německého vydání časopisu Vogue.

Foto: Profimedia.cz

Claudia Schifferová na fotografii z roku 2008

Šaty v hangáru

Britským novinám Daily Mail se již před dvěma lety přiznala k velkým obchodním plánům i k tomu, že si na svém pozemku v anglickém Suffolku nechala bývalý hangár pro vrtulníky předělat na šatník.

„Je to tam jako ve velkém butiku firmy Chanel, klimatizace zaručuje potřebnou teplotu, všechny modely, které jsem kdy předváděla, jsou roztříděny podle designérů a to celé je pojištěno na čtyři milióny eur,“ prozradila. Lze tam prý najít její vůbec první model od Chanelu a také šaty, které měla na sobě při sňatku s Matthewem.

Ostatně – byl to jeho nápad přestěhovat rozsáhlý „šatník“ do hangáru. Když se nechtěla rozloučit se žádným modelem, doporučil jí tak trochu z legrace využít hangár. Povedlo se. Dcera Clementina má jednou celou kolekci zdědit.

Foto: Profimedia.cz

Devětatřicetiletá topmodelka na obálce magazínu Vogue.

Na otázku německého nedělníku Welt am Sonntag, zda je někdy smyslná a divoká, přiznala: „Jsem zdrženlivá, ale ne studená. Vlastně jsem vroucí člověk, velmi věrná a loajální. Prostě jsem vyrovnaný typ, žádný pesimista. A mám se ráda.“

Bez cigaret a alkoholu

Claudia Schifferová se bojí létat, neumí pořádně vařit a řídit auto, nekouří, nepije, nebere drogy, je jí cizí facebook, má raději kancléřku Merkelovou než královnu Alžbětu II. a nevadí jí, když o ní někdo mluví jako o Němce, jde-li o dochvilnost a přímost v jednání.

A pokud jde o zmíněný nahý snímek v těhotenství, to podle ní pochopí i její syn. „Tak jako on jde do školy, jeho maminka se holt nechá fotit. A kdyby teď náhodou viděl Vogue s tou fotkou, řekl by mami, tady tvoje bříško vypadá, jako by v něm ještě bylo dítě. Podobně je to i se zvědavými fotografy, vědí, že je to můj džob. Vedu své děti tak, aby znaly normální život a nebyly zhýčkané.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám