Hlavní obsah

Chufa neboli tygří ořech se řadí mezi superpotraviny

Právo, Vendula Presserová

Tygří ořech, který musíte znát, to je chufa. Španělský název vám možná nic neřekne, český ale ano. Jde o šáchor jedlý, rostlinu, která si pozornost rozhodně zaslouží.

Foto: Profimedia.cz

Hlízy chufy se používají na výrobu mouky, dají se rozmačkat a zamíchat místo müsli do jogurtu, suché se namáčejí, lisují se na panenský olej.

Článek

Chufa (čtěte čufa) je známá také pod už zmíněným názvem tygří ořech, anebo se jí říká zemní mandle. Možná vás to překvapí, ale tenhle nenápadný šáchor patří mezi superpotraviny.

Ačkoliv u nás není chufa ještě příliš známá, neměli byste její existenci opomenout, protože je nesmírně prospěšná pro lidské zdraví a své místo mezi superpotravinami zaujala plným právem.

Zvláštní plevel

Rostlina vytváří mnoho podzemních olejnatých hlíz ve velikosti 1–2 cm, které mají příjemně ořechovou chuť. Na pohled připomínají hlízky větší seschlý lískový oříšek. Vrchní část rostliny má vzhled kvetoucí vysoké trávy. V mnohých knihách je chufa zařazována mezi plevel kvůli své agresivní rozpínavosti.

Zaujala už v Egyptě

První zmínky o šáchoru jedlém se datují do doby před cca čtyřmi tisíci lety, kdy byla rostlina pěstována ve starém Egyptě. Egypťané si jí velmi cenili pro její zdravotní účinky, a proto ji také přidávali faraonům do jejich posmrtné výbavy.

V současné době se tato superpotravina pěstuje výhradně ve Španělsku, odkud se vyváží do celého světa.

Léčivé účinky

Zdravotní přínosy chufy jsou více než pestré. Hlízy chufy obsahují hodně vlákniny, proteinu a přírodního cukru. Mají vynikající nutriční hodnoty a jsou bohaté na přírodní minerály. Zároveň neobsahují cholesterol ani lepek.

Jak tento ořech působí na lidské zdraví? Například eliminuje nadýmání a má silné afrodiziakální účinky. Množství a rozmanitost pozitivních látek činí z chufy preventivního pomocníka proti rakovině, trombóze či infarktu. Plodina také zpomaluje stárnutí buněk, podporuje krevní oběh, zklidňuje psychiku, eliminuje následky stresu a má dobrý vliv na střevní mikroflóru.

„Šáchor jedlý překypuje zdravotně prospěšnými látkami. Jedná se o unikátní potravinu, kterou mohou konzumovat jak alergici na ořechy či laktózu, tak celiaci a vegani,“ říká František Lomský z české společnosti Iswari, která dodává a vyvíjí produkty s bio superpotravinami.

Jak chufu konzumovat?

Hlízy chufy lze konzumovat v čerstvém stavu – jako oříšky.

Používají se na výrobu mouky, dají se rozmačkat a zamíchat místo müsli do jogurtu, suché se namáčejí, lisují se na panenský olej nebo slouží jako základ pro přípravu výživného nápoje Horchata de Chufa.

Horchata je lehce stravitelná a může být vhodnou alternativou kravského mléka. Jelikož neobsahuje laktózu, mohou ji pít i lidé, jejichž tělo se nedokáže vypořádat s mlékem.

„Horchata je lahodný nápoj s nasládlou ořechovou chutí, kterou přejímá z výchozí suroviny, jíž je chufa. Rostlinný drink lze různě dochucovat například skořicí či kardamomem. Podává-li se vychlazený, je velmi osvěžující. Za Mekku tohoto nápoje je považována Valencie, kde najdete specializované „horchaterías“ – kavárny specializované na tento nápoj, který je k dostání už i u nás. Díky jeho lahodné chuti a zdravotním benefitům je pití horchaty populární nejen ve Španělsku, ale také v Německu, Japonsku nebo Spojených státech,“ dodává František Lomský.

Nechce se vám zdlouhavě namáčet chufu, nebo jste ji v obchodě nesehnali? Chufu lze koupit již předpřipravenou na prášek, který doplňuje kokosový cukr a lucuma. Ten stačí jen smíchat s rostlinným či živočišným mlékem a máte Horchata de Chufu hotovou raz dva. Dá se podávat jak ve studené, tak teplé podobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám