Hlavní obsah

Česká Miss v róbách od světového návrháře

Právo, Vlaďka Merhautová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obléká první dámy Spojených států, významné osobnosti i slavné herečky a zpěvačky. Ovšem vystrojil také čtrnáctku nejkrásnějších dívek České republiky. Jeden z nejslavnějších módních návrhářů zapůjčil kolekci svých velkých večerních šatů v hodnotě několika miliónů korun, která se stala korunou soutěže krásy.

Článek

Jak je vůbec možné, že róby od světově uznávaného Oscara de la Renty, kterému tleskají významné celebrity, ozdobily závěr finálového večera klání o nejpůvabnější Češku? Navíc v době, kdy na přehlídkových molech skončily týdny módy a tvůrci měli svá díla rozesetá po celém světě…

„Vděčíme za to paní Monice Ferby, majitelce pražského butiku Obsession, která nechala kolekci přivézt. Určitě to byla minimálně zajímavá podívaná pro divačky, protože to se v Česku běžně nevidí. Maximálně jeden dva kusy z dílny Oscara de la Renty, ale ne hned pohromadě čtrnáct toalet!“ řekla mi k tomu Michaela Maláčová, majitelka a ředitelka České Miss.

Splnila si sen

Dáma v pozadí tohoto nevídaného kousku poznala slavného módního návrháře před pár lety v New Yorku při otevírání jeho tamního prvního obchodu. „Cítila jsem, že máme, jak se říká, stejnou krevní skupinu,“ prozrazuje mi podnikatelka Monika Ferby. „Ač už měl své roky (je ročník 1932 – pozn. red.), vyzařoval z něho i z jeho modelů karibský temperament a obdiv k ženě.“

Do jeho práce se doslova zamilovala. A tak není divu, že když se jí vloni na podzim podařilo splnit si svůj dívčí sen a v centru Prahy otevřela multibrandový butik (obchod, kde najdete vše od šatů, kabátů, bot až po doplňky) se světovými značkami, Oscar de la Renta byl na prvním místě. Ovšem můžete zde najít i velký výběr od dalších zvučných jmen, jako jsou Nina Ricci, Karl Lagerfeld, Jil Sander, Elie Saab a mnoho dalších. „Už nás dokonce doporučují. Když si například Ralph Lauren procházel Prahu, vybral si pro svou módu náš butik,“ říká paní Ferby.

Trefila se

Při loňském slavnostním otevírání dvoupodlažního luxusního obchodu uspořádali velkou přehlídku jaro–léto 2011. Tehdy byla kolekce šatů od Oscara de la Renty poprvé u nás představena v tak velkém rozsahu.

Když podnikatelku oslovila ředitelka soutěže krásy, okamžitě ji napadla právě kolekce tohoto návrháře. Napsala do New Yorku prezidentovi firmy a měsíc komunikovali, zda jim róby v hodnotě několika miliónů korun půjčí.

„Z jeho práce cítíte temperamentní španělský vliv, slunce, vlny, barvitost, úžasný smysl pro ženskost,“ vyznává se majitelka butiku Obsession. Ceny šatů se pohybují od 180 tisíc do 340 000 korun, nejdražší róba byla černobílá s ručně vyšívanými šifónovými kytičkami na sukni. Za nejpůvabnější šaty a zároveň i finalistku považovala paní Ferby už od samého počátku soutěže dívku s číslem 10. Ač jsme si o tom spolu povídaly den před finále, trefila se. Jitka Nováčková vyhrála.

Po soutěži se celá kolekce – pro jistotu nechali přivézt dvacet kusů, kdyby některé neseděly – vrací do New Yorku a bude uskladněna v depozitáři firmy. I když šaty nebyly objednány přesně podle postav finálové čtrnáctky, nakonec se upravovaly pouze jedny.

Kdo je Oscar de la Renta

Foto: Profimedia.cz

Jeden z nejslavnějších módních návrhářů Oscar de la Renta

  • Kritiky je uznáván jako jeden z nejlepších módních návrhářů na světě. 
  •  Vyznává romanticko-elegantní styl a střihy, které sluší každé ženě. 
  • Narodil se r. 1932 v Dominikánské republice do velmi rozvětvené rodiny a v dětství byl obklopen téměř samými ženami. 
  • V osmnácti se přestěhoval do Španělska, kde vystudoval malířství.
  • Brzy soustředil svůj umělecký talent na návrhářství a svět módy. 
  • Učil se u předního španělského návrháře Cristobala Balanciagy.
  • Působil ve slavné pařížské firmě Lanvin, své jméno spojil také s Christianem Diorem. 
  • V New Yorku pracoval pro Elizabeth Arden.
  • V roce 1965 založil vlastní značku. Od té doby rozšiřoval své celosvětové impérium nabízející luxusní konfekci, kolekce kožešin, parfémy, bytové doplňky. 
  • Oblékal první dámy USA Jackie Kennedyovou Onassisovou, Nancy Reaganovou, Lauru Bushovou, jeho značku vyhledává choť amerického prezidenta Michelle Obamová, slavná moderátorka Oprah Winfreyová, stejně jako herečky Megan Foxová, Penélope Cruzová, Anne Hathawayová. Velice ho zpopularizovala S. J. Parkerová díky seriálu Sex ve městě. Slabost pro šaty nesoucí slavné jméno má třeba i zpěvačka Beyoncé Knowles…

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám