Hlavní obsah

Carrie ze Sexu ve Městě nabízí značkovou módu, dostupnou všem

Právo, Jana Rovenská

I když má v hereckém rejstříku řadu charakterních rolí, zůstane Sarah Jessica Parkerová (43) navždy sexy módní ikonou z populárního seriálu Sex ve městě, který se dočkal i filmového zpracování.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Sarah Jessica Parkerová

Článek

Na otázku, zda bylo těžké se po čtyřech letech vrátit do role Carrie Bradshawové, odpověděla Sarah takto: „Vůbec ne. Carrie je něco přes čtyřicet, je externí módní redaktorkou prestižního magazínu Vogue a úspěšnou autorkou. Má nejen víc peněz, ale i pana Božského, kterého se snažila ulovit v seriálu.“ Po premiéře filmu se svěřila, že měla jedinou obavu: zda ještě bude moci tak svižně chodit na vysokých podpatcích.

Ačkoli pro Carrie je móda alfou a omegou jejího života, sama Sarah popírá, že by byla velkou módou posedlá. „Jako malou chudou holku mě ani ve snu nenapadlo, že bych jednou mohla být bohatá a navíc módní ikonou, vlastně jsem vůbec nevěděla, že takový svět existuje."

Dostupná móda pro každou postavu či barvu pleti

"Teď jsem na prvním místě hlavně matkou, manželkou a pracující ženou, takže k otrokyni módy mám daleko. Mám sice vlastní módní značku, ta ale nemá s drahými modely, ve kterých hraji, nic společného. Založila jsem ji právě proto, aby značková móda byla dostupná každé ženě bez ohledu na její ekonomické možnosti, postavu či barvu pleti. Moje modely jsou do dvaceti dolarů ve velikosti od XS po XXL. Myšlenka demokratizace módy se mi velice zalíbila,“ říká Sarah, která jako teenager nosila většinou šaty, ze kterých odrostli její starší sourozenci.

I když ji dnes lidé znají jako obyvatelku Manthattanu, nebyl to New York, kde Sarah začínala. Narodila se v Nelsonville ve státě Ohio začínajícímu spisovateli Stephenovi a Barbaře, učitelce mateřské školy.

Rodiče se rozvedli, když byla ještě batole, matka se pak starala o výchovu její i tří dalších sourozenců. Když byly Sarah tři roky, matka se znovu provdala za řidiče náklaďáků Paula Forsteho, s kterým měla další tři děti.

Už v osmi začala Sarah chodit do baletu a učila se zpívat. První honorář dostala za televizní inscenaci Andersenovy pohádky Děvčátko se sirkami. V jedenácti se už se svým bratrem Tobym objevila na Broadwayi. Právě v té době se totiž její rodina přestěhovala do New Yorku.

Díky mamince měla velmi blízko k divadlu i baletu

„Neměli jsme moc peněz, ale matka dělala vše pro to, abychom mohli chodit do divadla, na balet i operu. Vybírala představení, která byla pro děti zdarma nebo za rozumné vstupné,“ vzpomíná Sarah. Později v New Yorku absolvovala Americké baletní divadlo a bez větších problémů zvládla často tak složitý přechod od dětských postav k dospělým.

Ve dvaceti dostala vedlejší roli ve filmu Bez dozoru a vytvořila jednu z hlavních postav v komedii Girls Just Want To Have Fun. V něm se seznámila s hercem Robertem Downeyem ml., s nímž žila až do roku 1991. I když se kvůli jeho problémům s pitím a drogami rozešli, zůstali dobrými přáteli.

Sarah Jessica Parkerová jako seriálová Carrie se svým panem Božským.foto: Profimedia

Na začátku devadesátých let už Sarah hraje v komediích se známými herci: Stevem Martinem v Příběhu z Los Angeles, s Nicolasem Cagem v Líbánkách v Las Vegas, s Johnnym Deppem v Edu Woodovi a s Antoniem Banderasem v Rapsodii v Miami.

Nebylo to však stříbrné plátno, ale televizní obrazovka, která z ní udělala herečku, o které se mluví. Už v roce 1992 sklidila oslavné kritiky za roli promiskuitní a depresemi sužované Callie Cainové, bránící své dítě před adopcí v televizním dramatu podle skutečné události V zájmu dítěte. Seriál Sex ve městě přišel šest let poté.

"Zatím si život řídím podle syna Jamese, ráda ho ukládám ke spaní"

Zásluhou její seriálové role se v Americe proslavil do té doby skoro neznámý tvůrce módní obuvi Manolo Blahnik. Aby poděkoval herečce za popularizaci, pojmenoval svou obuv SJP.

Sarah zažila kromě Downeyho další slavné lásky. Chodila s Johnem Kennedym ml. a se zpěvákem a textařem Joshuou Kadisonem. Usadila se až ve vztahu s hercem Matthewem Broderickem, se kterým ji seznámil bratr Timothy. V květnu 1997 se vzali a v říjnu 2002 se jim narodil syn James Wilkie.

Na Jamesovi doslova visí. „Když musím někam odjet, třikrát denně mu volám, máme celý systém, jak spolu být v kontaktu. Matthew je zlatý, jako otec všechno perfektně zvládá, což mě velice uklidňuje,“ prozrazuje s tím, že by se zase ráda vrátila nejen na Broadway, ale i na jeviště prestižních divadel v londýnském West Endu. „Zatím si život řídím podle Jamese, ráda ho ukládám ke spaní,“ svěřuje se maminka Sarah.

Po skončení seriálu si zahrála v komediích Základ rodiny a Lemra líná. Kromě toho je aktivní jako velvyslankyně dobré vůle UNICEF a šikovná je i jako podnikatelka: už dva roky má svůj vlastní parfém Lovely a od loňska zmiňovanou levnou módní řadu Bitten.

Výstižně herečku charakterizoval list New York Times, když napsal: „A tak, když se pak Sarah objeví v brčálově zelených šatech s kloboukem, který vypadá jako kytka v květináči, máme sice sto chutí zakřičet: Proboha, co to má zas na sobě! Deset vteřin nato se ale do ní zamilujeme. Protože o tom přece výstřední, rozmarná, komická, ale zároveň roztomilá a zbožňováníhodná Carrie Bradshawová v podání Sarah je.“

Sarah Jessica Parkerová v šatech od Oscara dela Renty.foto: ČTK/EPA

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám