Hlavní obsah

Být single není nemoc. Naučte se vnímat svobodu s novou perspektivou

Novinky, lin

Mileniálové jsou často vykreslováni jako jedinci, kteří se spíš než o vztah zajímají o svou práci. To je ale jen jedna strana mince. Spousta „singles“ by si totiž partnera přála, ale s hledáním je to stále těžší a těžší. Jak se vypořádat s životem bez závazků a co dělat, když to chcete změnit?

Foto: Profimedia.cz

Vztah by neměl být považován za samozřejmost.

Článek

Spisovatelka Lauren Jarvis-Gibsonová začala poprvé vyšilovat, že je single, v době, kdy jí bylo kolem pětadvaceti. Všichni její přátelé totiž měli vztahy a u mnohých to vypadalo velmi vážně, zatímco ona byla opět sama.

„V určité fázi dospějete k tomu, že je to vaše chyba. Zvláště, pokud jste žena. Společnost se nás neustále snaží přesvědčit o tom, že bez partnera netvoříme celek. To je špatně,” říká Lauren pro Huffington Post.

Ale i když si tento společenský tlak uvědomíte, stále vám v hlavě může rezonovat otázka: Najdu někdy toho pravého? „Strávila jsem mnoho let tím, že jsem si myslela, že nikoho nenajdu,“ souhlasí Lauren, která se s tímto problémem zdaleka nepotýká sama.

Stále častěji slýcháme o mileniálech, kteří se závazky čekají až do pozdějšího věku, mají zájem jen o sexuální potěšení a svůj čas raději věnují práci a výsledkům. To je ale jen část příběhu. Mnoho z nich totiž ve skutečnosti touží po dlouhodobém partnerství a snaží se najít partnera, který to bude mít stejně.

Dlouhodobý život bez vztahu může ale pořádně pošramotit sebevědomí i psychiku.

„V naší kultuře je hluboce zakořeněná myšlenka, že být svobodný znamená něco negativního, a automaticky to značí, že s tím, kdo je single, je něco v nepořádku. Často ve své ordinaci pak slyším názory, že se lidé necítí dostatečně dobří pro vztah a nezaslouží si někoho, kdo by je miloval,“ říká psychoterapeutka Deborah Duleyová.

„Pravdou ale je, že i svoboda by se měla oslavovat a neměla by být zdrojem negativních pocitů. Pokud budeme totiž psychicky vyrovnaní, pak si budeme více věřit a staneme se i atraktivnějšími pro opačné pohlaví,“ dodává.

Terapeuti radí: Co dělat, když jste single?
Investujte do přátelství: Pokud vám chybí lidský kontakt, pak není nic jednoduššího než se ozvat svým přátelům a vymyslet spolu nějaký plán. Touhu po doteku pak alespoň částečně vynahradí láskyplné objetí od rodiny či nejlepších kamarádů.
Zůstaňte nohama na zemi: Každý z nás někdy propadne depresi a vidí všechno černě. Důležité je se v tomto bodě nezaseknout. To, že momentálně nemáte partnera, neznamená, že ho v blízké době nepotkáte.
Nepřestaňte randit: Možná se vám zdá, že jste zatím narazila jen na samé hlupáky, a už nemáte chuť v randění pokračovat. To je ale špatně. Pamatujte si, že první dojem může být zavádějící, a proto choďte ven i s lidmi, kteří se vám na první pohled nezdají ideální. Nikdy nevíte, kdy narazíte na skrytý diamant.
Rozšiřte si obzory: Pokud se vám zdá, že se stýkáte stále s těmi stejnými lidmi, pak je nejvyšší čas vyplout ze své komfortní zóny a zapsat se do nějakého kurzu nebo lekce. Může to být cokoliv, od kurzu vaření přes hodiny tance. Výhodou těchto aktivit je, že se poznáte s lidmi, kteří s vámi budou sdílet přinejmenším jeden stejný koníček.
Nenechte se do ničeho tlačit: Pokud jste žena, je dost možné, že se cítíte pod tlakem. Ať už na vás okolí tlačí kvůli dětem či věku, nenechte se zviklat. Je jen na vás, kdy budete připravená na vztah a kdy ne.

Mileniálové

Mileniálové (nebo generace Y) je označení generace lidí, kteří dosáhli dospělosti na přelomu 21. století. Náhledy na roky jejich narození se různí, celkově jsou to lidé narození mezi roky 1978 a 1999. Podstatnější je, že vyrostli obklopeni moderními technologiemi a mohli sledovat jejich rozvoj. Tato generace je tolerantnější k rozdílům, nebojí se následovat svoje sny a mívá větší ambice. Typická je pro ni komunikace s lidmi z celého světa přes sociální sítě.

Další dělení:

Generace X označuje obyvatele západních zemí, kteří se narodili přibližně v rozmezí let 1965 až 1985. Členové generace X byli dětmi v době posunu společenských hodnot, měly snížený dohled dospělých, což je důsledkem rostoucího počtu rozvodů a zvýšené účasti matek v pracovním procesu i široké dostupnosti péče o děti mimo domov.

Generace Y neboli mileniálové jsou demografickou skupinou následující po generaci X. Neexistuje opět přesné časové vymezení, demografové a výzkumníci běžně používají za její počátek 80. léta – a polovinu 90. let až rok 2000 jako konečné roky narození.

Generace Z – příslušníci této generace se narodili v rozmezí od poloviny 90. let 20. století až do současnosti. Definitivně již vyrůstali na internetu. Rodiči této generace bývají zástupci generace X.

Reklama

Související články

Pohlavní nemoc jako následek letního románku

Nezávazný sex a flirt k létu a dovoleným prostě patří, bohužel také časté následky těchto aktivit - pohlavně přenosné choroby. Známe jich asi 25 druhů a žádnou...

A dost aneb Kdy je lepší vztah opustit

Žádný vztah není vždy zcela ideální. V každém se mohou objevit nejrůznější nedorozumění a problémy. Jsou ale věci, které nelze v žádném vztahu přehlížet ani...

Výběr článků

Načítám