Hlavní obsah

Brýle s kulatými obroučkami jsou trendem léta

Novinky, Eva Dvořáková

Sezóna slunečních brýlí začala. Už minulý rok na podzim přehlídky světových návrhářů ukázaly, jaký tvar brýlí se bude nosit letos v létě. Půjde o klasické lenonky, tedy brýle s kulatými skly, které svůj název získaly podle svého nejpopulárnějšího nositele, Johna Lennona.

Foto: Profimedia.cz

Na letošní ročník předávání filmových cen v Cannes zvolila brýle s kulatými obroučkami herečka Kristen Stewartová.

Článek

Sluneční brýle jsou nejen nepostradatelným letním módním doplňkem, bez kterého mnoho lidí nedá, jak se lidově říká, ,ani ránu‘. Jejich funkce je na prvním místě především ochranná.

Dospělí chrání sebe, na děti zapomínají

Mnoho dospělých svůj zrak pečlivě chrání. Podle dat oční kliniky Gemini na sluníčko nevyjde bez slunečních brýlí 97 % z nich. Bohužel velmi často lidé zapomínají na ty nejmenší, u kterých je ochrana zraku neméně důležitá.

Často tak můžeme vidět dospělé schované za tmavými skly a dětské oči bez sebemenší ochrany. To je ale podle odborníků potřeba změnit.

Foto: Archiv firmy

Futuristické brýle od designéra s japonskými kořeny Yohjiho Yamamota prodává Žilka Optik studio.

Dětský zrak je totiž před slunečními paprsky důležité chránit stejně jako ten dospělý. „I malé děti, kterým se oči ještě vyvíjejí, by měly být proti UV záření chráněny,” říká přednosta oční kliniky Gemini Pavel Stodůlka.

Ochrana zraku u dětí je přitom velmi důležitá. Poškození se totiž nemusí projevit hned, ale například až v dospělosti.

„UV záření může působit na spojivku, s čímž je spojen výskyt pigmentací, které mohou v dospělosti v ojedinělých případech přejít i v melanom oka,” varuje přednosta.

Foto: Archiv firem

Růžové kulaté brýle vlevo, Zara, 299 Kč. Modré, H&M, 179. Růžové, H&M, 149 Kč.

Na co se při výběru brýlí pro děti zaměřit? Design ani cena nejsou důležité parametry, vybírejte spíše podle UV filtru, který je značen od nuly do čtyř. Obecně platí, že čím vyšší hodnota filtru, tím tmavší brýle jsou a méně světla propouštějí.

„V létě bývá nejčastěji používána kategorie číslo tři. U dětí i dospělých,” popisuje Stodůlka.

Pokud pojedete k moři, můžete mít i brýle s hodnotou 4, avšak pozor. Tato kategorie není vhodná pro řidiče kvůli silně tónovaným sklům.

Foto: Profimedia.cz

1. Phillip Lim, 2. Max Mara, 3. Mulberry.

Parametry pro výběr brýlí

Podle čeho vybrat brýle? Dejte si pozor, aby byly označeny samolepkou od výrobce s informací, že mají 100% ochranu proti slunečnímu záření. Dále se také rozlišuje polarizace čoček. O co jde?

„Polarizační filtr eliminuje horizontálně odražené světlo a odstraňuje nepříjemné a oslňující odlesky od lesklých vodorovných ploch, jako jsou mokrá vozovka, hladina vody nebo lesknoucí se palubní deska automobilu,” vysvětluje optometrička Eliška Kudláčková z Grand Optical.

Foto: Archiv firmy

Retro a zároveň futuristické modely nabízí belgická firma Komono. 1. Komono Vivien Metal 1890 Kč. 2.-3. Komono Vivien 1290 Kč.

Černé nebo barevné?

Velmi trendy jsou v posledních letech i nejrůznější barvy skel a jejich tónování. Na pláž a do města se hodí kouřové čočky, před UV zářením a dalšími okolními vlivy ochrání i čočky čiré.

„Velmi oblíbené jsou i takzvané gradální čočky, kdy horní tmavá část plynule přechází do světlejší dolní,” uzavírá Eliška Kudláčková.

Foto: Profimedia.cz

Kulaté obroučky nosí i Georgia May Jaggerová či zpěvačka Beyoncé

Základní parametry pro výběr brýlí
KategorieZabarveníPropustnost světlaPopis skel a využití
01-20 %80-100 %bezbarvá nebo lehce tónovaná - „módní zabarvení“
120-57 %43-80 %lehce tónovaná - mírné sluneční světlo
257-82 %18-43 %středně tónovaná - střední sluneční světlo
382-92 %8-18 %tmavě tónovaná - mimořádné sluneční světlo: hory, moře
492-97 %3-8 %silně tónovaná - výjimečné sluneční světlo: hory, moře - nevhodné pro řidiče!
Foto: Archiv firem

1.-2. Ikonické kulaté obroučky nabízí značka Zanzan, kterou si oblíbily předevšímn světové star. Za 5800 Kč pořídíte je v Mint shopu nebo u Kláry Nademlýnské. 3. Podobnou, ale levnější variantu nabízí Grand Optical, 1799 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám