Hlavní obsah

Bollywood - tanec, jenž inspiruje celý svět

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bollywood nebo-li také moderní indický filmový tanec čerpá z různých druhů tance odlišných kultur. Základem je klasický indický tanec, který je obohacený o prvky lidového tance bhangra, latinsko-amerických tanců, orientálního tance, jazzu, moderního tance, hip-hopu a mnoha dalších. Na kurzech Bollywoodu se ženy naučí zaujmout svým půvabem, držením těla, ale i ladností pohybu.

Podívejte se na indický tanec BollywoodVideo: Novinky

 
Článek

Bollywood si tedy bere jen to nejlepší ze všech tanců světa, díky čemuž nenudí, přináší zábavu a potěšení z pohybu, dobrou náladu a k tomu všemu i formuje postavu do ladných křivek.

Pod názvem bollywood se ukrývá největší filmový průmysl na světě. Jedná se o spojení dvou slov - Bombay (dnešní Mumbai) a Hollywood (filmová studia v USA), což výstižně charakterizuje tento významný fenomén.

Komerční filmy se staly důležitou a nesmírně populární součástí novodobé indické kultury. V Indii se již mnoho let natáčí nejvíce filmů na světě, přes 900 ročně, což je zhruba 2x více než v USA.

Právě pro svou různorodost jsou bollywoodské filmy často přezdívány „masala movies“ - podle směsi indického pálivého koření. Příběhy obvykle sledují několik věčných konfliktů, jako je např. boj dobra a zla a hojně využívají osvědčených klišé, jako jsou od narození od sebe odloučená dvojčata, milenci pronásledovaní osudem, úplatní politici, urostlí padouši, dobrosrdečné kurtizány, neoblomní a rozhněvaní rodiče, náhlé zbohatnutí, příhodné změny okolností.

Filmy jsou protkány úžasnými scenériemi, krásnými herečkami a herci, nákladnými kulisami a velkým množstvím hudebních klipů, tedy vším, co si běžný Ind nikdy nedopřeje, nedovolí, neuvidí.

Foto: Profimedia.cz

Bollywoodská tanečnice

Tanec slouží v Indii k vyprávění příběhů

Lidé jsou zde vychováváni na muzikálech, a pokud filmová hudba není dobrá, obvykle ani film nemá úspěch. Proto je i Bollywood tolik oblíbeným tancem, jež obdivují lidé na celém světě.

Bollywoodský tanec má však kromě zábavy i mnoho zdravotních pozitiv. V první řadě se jedná o aerobní druh pohybu a pomáhá tak k redukci hmotnosti, zlepšení kondice a také k vytvarování postavy.

Jelikož během tohoto tance dochází  k zapojení a posílení méně často užívaných svalů, lze ho doporučit i u lidí, kteří trpí bolestmi zad či únavou.

Bollywoodský tanec a zdraví
- přirozený pohyb, jenž pomáhá nalézt vnitřní sílu
-  relaxace, která dodá energii
-  prostorová orientace a procvičení paměti zábavnou formou
-  formování postavy posilováním všech svalových skupin
- koordinace těla, vnímání těla jako celku i jeho jednotlivých částí, sladění pohybů rukou a nohou
- prokrvení až do konečků prstů: rukama se při tanci formují mudry (gesta s prstů a rukou), stiskem prstů se oživují body, což pomáhá v boji proti revmatickému onemocnění), podpora jemné motoriky
- výuka choreografií, které nejsou jen sledem seskládaných prvků, ale jsou obohaceny příběhem - každý pohyb v písni má symbolický význam

Více informací o tanci naleznete na: http://www.bollywood-dance.net ; http://bolly.cz ; http://www.centrumtance.cz/indie ; http://www.bollywood.estranky.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvíc sexy taneční styl je Flirt Dance

Toužíte být na tanečním parketu sexy? Chcete se cítit jako hvězda? Na rozdíl od hvězdných zpěvaček jako jsou Lady Gaga, Christina Aquilera, nebo Shakira, které...

Výběr článků

Načítám