Hlavní obsah

Blahodárná lucuma neboli zázračné zlato Inků

Právo, Vendula Presserová

Seznamte se prosím: toto je lucuma. Lahodné ovoce z peruánských And, kterému se přezdívá zázračné zlato Inků. Díky mimořádnému obsahu vitaminů a dalších prospěšných látek řadí odborníci lucumu mezi superpotraviny.

Foto: Profimedia.cz

Lucuma je lahodné ovoce z peruánských And, kterému se přezdívá zázračné zlato Inků.

Článek

Subtropické ovoce lucuma (Pouteria lucuma) bylo již v dávné minulosti známé svými bohatými nutričními hodnotami. Vystupuje dokonce v peruánských mýtech a legendách a historikové uvádějí, že tyto plody sloužily lidem jako potravina i lék již před érou Inků.

Lahodná sladká chuť

Sladká chuť dozrálého ovoce připomíná vanilku či javorový sirup. Uvnitř plodů najdeme dvě až pět velkých semen hnědé barvy. Samotné ovoce má zelenou až žlutou barvu, podobá se avokádu. Textura dužiny připomíná žloutek natvrdo uvařeného vajíčka. To je i důvodem, proč je lucuma v angličtině nazývána „eggfruit“.

Strom plodící ovoce dosahuje výšky kolem 15 metrů a vyskytuje se převážně v nadmořské výšce 1000 až 2400 m n. m., kde je klima chladnější než v tropických oblastech, proto je ovoce považováno za subtropickou plodinu.

Pěstuje se převážně v Peru, kde je velmi populární, produkce se neustále rozšiřuje. Mezi další producenty se řadí i Chile, Bolívie, Kostarika a Asie.

Superpotravina nabitá energií

Lucuma má vedle své exotické chuti spoustu zdravotních benefitů. Co konkrétně ji řadí mezi superpotraviny? Plody obsahují mnoho železa, zinku, vápníku, beta-karotenu. Jsou i cenným zdrojem vlákniny.

Díky pomalu vstřebatelným sacharidům, nízkému glykemickému indexu a vysokému obsahu vitaminu B3 slouží i jako skvělý a spolehlivý dobíječ energie a pomocník při hubnutí. V roce 2010 byly provedeny studie, které ukázaly, že má díky extrémně vysokému obsahu antioxidantů silné protizánětlivé účinky a pomáhá při snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Konzumace lucumy má vliv i na buněčnou regeneraci, čímž nám pomáhá udržet zdravou pleť a zpomalit proces stárnutí. Kromě toho zmírňuje příznaky únavy a posiluje imunitní systém.

U nás v prášku

Ovoce lze konzumovat dvěma způsoby. Buď si můžeme pochutnat na čerstvé dřeni, u nás ale čerstvá lucuma není k dostání. V našich zeměpisných podmínkách se s ní setkáme ve formě jemné moučky.

„Přeměna lucumy na prášek probíhá šetrnou dehydratací a následným rozemletím, aby se zachovala nejen chuť, ale i výživové hodnoty. Vzniklá moučka má zlatožlutou barvu a je přirozeně sladká, takže mnohdy zastává funkci přírodního sladidla a ochucovadla,“ říká František Lomský ze společnosti Iswari Superfood.

Průmyslově se využívá při výrobě zmrzliny. Tak jako je v Čechách oblíbená vanilková, tak v Peru vítězí zmrzlina s příchutí lucumy. Použití „zlata Inků“ je však všestranné.

„V domácím prostředí je vhodná na dochucení a doslazení pudinků, koktejlů, ovesných kaší, jogurtů, domácí zmrzliny nebo moučníků. Tepelnou úpravou však znehodnotíme zdravotní přínosy této plodiny, proto bych ji doporučil spíše do nepečených zákusků, ale lze ji použít i při pečení, při němž sacharidový profil a vůně zůstávají zachovány,“ uzavírá Lomský.

Velmi oblíbená je při přípravě dnes tolik populárních smoothies. Díky vysokému obsahu nerozpustné vlákniny se doporučuje na její zpracování použít mixér. Lucumový prášek dodá jídlu nejen příjemně sladkou chuť, ale zároveň i pořádnou porci zdraví prospěšných látek.

Lucuma splní roli přírodního sladidla, 100 g obsahuje přibližně 1300 kJ. Prášek je však velmi lehoučký, pokud do bílého jogurtu zamícháte jednu lžičku, zvýšíte jeho energetickou hodnotu jen nepatrně.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám