Hlavní obsah

Bezpečné opalování by mělo být samozřejmostí

Novinky, DaS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože je pravé léto ještě daleko, teploty už dosahují tropických hodnot a tudíž by lidé neměli zapomínat na zásady správného opalování. Pravidlem číslo jedna by měla být dostatečná ochrana proti UV záření.

Foto: Archiv, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přestože je v posledních letech "in" spíše světlejší pokožka, stále velká část lidí touží po snědé opálené pokožce. Bohužel stále existuje mnoho lidí, kteří bagatelizují vysoké riziko onemocnění rakovinou kůže a buď vůbec nepoužívají žádné ochranné přípravky a nebo pouze s velmi nízkými UV filtry. Dermatologové před tímto chováním varují.

Základní informace o UV záření

UVB paprsky způsobují především spálení pokožky. Opakované spálení pokožky může způsobit rakovinu kůže.

UVA paprsky jsou mnohem nebezpečnější. Tyto paprsky pronikají hlouběji do kůže až do dermis, kde způsobují předčasné stárnutí - vrásky, pigmentové skvrny atd. Tyto paprsky tvoří až 95% ze všech paprsků. Naše tělo proti nim nemá přirozený systém varování, tudíž velmi často dochází ke skrytému poškození, což je velmi nebezpečné. I tyto paprsky hrají  důležitou roli při vzniku rakoviny kůže.

Rizika rakoviny kůže

Rizika jsou různá, v závislosti na typu pleti a expozice. Každý z nás má geneticky určený fototyp, který podmiňuje riziko spálení sluncem, fotostárnutí a riziko rakoviny kůže.

Důležitou roli hrají také ostatní vnější faktory, jako je zeměpisná poloha, roční období, fáze dne, klima, nadmořská výška a odraz slunečních paprsků (od písku, vody nebo sněhu).

Dermatologové doporučují střídmé vystavování se slunci, vyvarovat se pobytu na slunci mezi 12 a 16 hodinou, používat přípravky s velmi vysokým ochranným faktorem proti UVB i UVA (to je méně obvyklé), nošení ochranných oděvů, pouze omezené množství umělého UV záření.

Pří koupi přípravků na opalování je tedy nejdůležitější sledovat:
Ochranný faktor (SPF) - Ukazuje ochranu proti UVB paprskům. Výšku faktoru vybírejte s ohledem na svůj fototyp, případně zda trpíte alergiemi či jinými onemocněními kůže. Odborníci se přiklánějí k co nejvyšším hodnotám.
Ochrana proti UVA záření - Nejspolehlivěji proti UVA záření účinkuje ten přípravek, který uvádí, že výrobek splňuje požadavky Australské normy. Tato světově uznávaná norma je nejpřísnější, přípravek musí filtrovat 90 a více procent UVA záření

Foto: Archív - 1. Eucerin Ochranný krémový gel na opalování proti sluneční alergii (SPF 25) - voděodolný UVA/UVB filtr, splňuje australskou normu, pohlcuje více než 90% UVA záření. 2. Garnier Ochranné hydratační mléko na opalování OF 20 - vhodné i pro pokožku citlivou na sluneční záření. Obsahuje filtry proti UVA i UVB záření, organické a minerální filtry. 3. NIVEA SUN Lehké pečující mléko na opalování  - nezanechává na pokožce žádné bílé stopy.Vysoce účinný, vyvážený poměr UVA a UVB filtrů snižuje riziko slunečních alergií a chrání zdraví kožních buněk.  4. Vichy CAPITAL SOLEIL - Gelové mléko na tělo SPF30 - vysoce chrání kůži před UVB i UVA zářením. Určeno na světlou nebo citlivou pokožku při slabší intenzitě slunečního záření a na tmavší pokožku na začátku pobytu na slunci. 5.LA ROCHE Anthélios 50 + Creme - Velmi vysoká ochrana před UVA/UVB zářením. Snadno se nanáší, ideální pro celou rodinu. Voděodolný.

Určete si svůj fototyp

TYP I - keltský typ (cca 2 % obyvatel)

Pleť nápadně světlá, silné pihy, vlasy rezavé, oči modré. Pokožka se nikdy neopálí, jen zčervená. Přirozená ochrana kůže je 5-10 minut. Kvůli opálení na slunce raději nechoďte, tento typ kůže nikdy nepigmentuje. Doporučený ochranný faktor (SPF): v Česku 20-25, u moře 30-50

TYP II: Evropan se světlou pletí (cca 12 % obyvatel)

Pleť lehce tmavší, pihy řídké, vlasy blond, oči modré, zelené nebo šedé. Kůže nejprve zčervená, ale následně zhnědne. Přirozená ochrana kůže je 10-20 minut. Měli byste se mazat i při malých pochůzkách, třeba před cestou do práce. Doporučený ochranný faktor (SPF): v Česku 20, u moře 20-40

TYP III: Evropan s tmavou pletí(cca 78 % obyvatel)

Pleť světle hnědá, pihy žádné, vlasy tmavě hnědé, oči šedé nebo hnědé. Opalujete se dobře, sice přes zčervenání, ale to je minimální, kůže brzy zhnědne. Přirozená ochrana kůže je 20-30 minut.Při delším pobytu na slunci byste se měli mazat ochrannými prostředky. Doporučený ochranný faktor (SPF): V Česku 15, u moře 25

TYP IV: středomořský typ (cca 8 % obyvatel)

Pleť hnědá, olivová, vlasy tmavě hnědé, oči tmavé. Opalujete se bez zarudnutí rovnou do hněda. Přirozená ochrana pleti je 40 min. U moře a na horách je doporučeno použít opalovací prostředky. Doporučený ochranný faktor (SPF): v Česku 10, u moře 20

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám