Hlavní obsah

Balerínky a pantofle jsou nebezpečnější než jehlové podpatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zdravotníci dlouhodobě varují, že vysoké jehlové podpatky nejsou pro dlouhodobé nošení zdravé a způsobují zdravotní komplikace. Podle britských ortopedů jsou však větším problémem současnosti balerínky a pantofle. Jejich nošení s sebou totiž přináší nejen více úrazů prstů a chodidel, ale má také negativní vliv na klenbu a držení těla.

Článek

Podle expertů z Londýna mohou ploché podrážky způsobit nejen kuří oka, ale také bolesti zad, otoky nohou, bodavou bolest v holeni a dokonce i artritidu.

Na druhou stranu v nich nehrozí tolik vyvrtnutí kotníku, méně škodí zádům a jsou vhodné pro příliš vysoké dámy.

Vysoké podpatky vypadají sexy

Přestože v jehlových podpatcích téměř každé nohy vypadají sexy, mohou také způsobit při dlouhodobém nošení spoustu problémů. Například frakturu kostí chodidla, zarůstání nehtů na prstech noh, kladívkové prsty, záněty bříška chodidla, kuří oka, bolest kotníků apod.

Výhodou vysokých podpatků je, že v nich vypadají sexy skoro každé nohy a noblesu dodávají i boubelkám. Mohou pomoci s některými problémy postoje, méně kladou nárok na achilovku a pomáhají při zánětu kolenní šlachy.

Foto: Profimedia.cz

Vysoké, úzké podpatky jsou sice velmi módní, ale rozhodně neprospívají našim žilám ani zádům.

Obuv je nutné střídat

Odborníci ale zcela varují před každodenním nošením pantoflů a žabek, podpatky pro denní nošení by zase neměly být vyšší než 2,5 centimetru.

Doma je vhodné chodit bosky a nechat nohy dýchat a odpočívat a delší vzdálenosti do práce či za zábavou překonávat v teniskách.

Nejdůležitější ale pro nohy a celou kostru je vyhnout se nadváze.

Reklama

Související témata:

Související články

Ze špatných bot bolí celé tělo

Špatné boty mají vliv na celé tělo. Koho tedy pálí plosky nohou, má otlačeniny či kuří oka, nebo se mu už dokonce začínají vytáčet palce, měl by se poradit...

Konec s bolestí nohou z vysokých podpatků

Botox - látka umrtvující svaly, která se obvykle používá v boji proti vráskám, se z partií obličeje přesouvá i do jiných částí těla. Podle nejnovější studie...

Výběr článků

Načítám