Hlavní obsah

Aspekty, které ovlivňují barvu našich očí

Novinky, bok

Oči - orgán, bez kterého bychom jen těžko mohli vést plnohodnotný život. Vnímáme jimi svět okolo nebo vyjadřujeme emoce. I jediným pohledem nás může někdo uchvátit nebo například odradit.

Foto: Profimedia.cz

Hnědá barva očí patří mezi nejrozšířenější.

Článek

U lidí si všímáme nejen výrazu, ale také barvy očí. K nejběžnějším patří hnědá, modrá a zelená, to ale není rozhodně vše. Jsou jedinci, kteří se pyšní šedou, šedomodrou, světle hnědou nebo i netradiční černou barvou. Kde se vůbec všechny odstíny berou a co určuje, jaký bude mít třeba právě vaše dítě?

Ačkoli si nejeden z nás myslí, že barva očí dítěte je automaticky přebírána nebo mixována od rodičů, není to tak jednoznačné. Byť má odstín očí rodičů rozhodující vliv, bere se v potaz i barva dalších předků z obou rodin. Přesné geny, které odstín určují, navíc nejsou dodnes přesně zmapovány, proto se stoprocentní jistotou vám barvu očí dítěte nikdo neodhadne.

Obecně ale platí, že dominantnější barvou očí než modrá a zelená je hnědá barva. Má ji na světě většina lidí, modrá se objevuje nejméně.

Neutrální barva u narozených dětí 

Narozené děti bělochů mají neutrální barvu. Duhovka očí totiž pigment – melanin - téměř neobsahuje, a tak mají všechny děti barvu očí téměř shodnou.

„Teprve časem, kdy jsou oči dětí vystavené slunečnímu záření, dochází v duhovce k postupné produkci melaninu a odstín duhovky se mění. V šesti měsících už je většinou patrné, jaké oči bude dítě mít, v jednom roce hustota melaninu představuje asi 50 % hustoty dospělého člověka a ustálí se asi ve 3. roce života dítěte. Pro zbytek života pak barva očí zůstává stejná,“ vysvětluje MUDr. Kristina Vodičková z Oční kliniky NeoVize.

Co je to duhovka

Duhovka je barevná část, která obkružuje zornici a je pro funkci oka velmi důležitá, protože zabraňuje, aby světlo pronikalo mimo zornici oka. Duhovka je silně pigmentovaná, její barva závisí na množství a hloubce uložení pigmentu melaninu.

Pokud duhovka obsahuje větší množství pigmentu na přední i zadní straně, má hnědou nebo hnědozelenou barvu, pokud vaše duhovka obsahuje málo pigmentu nebo pigment na povrchu postrádá, pak máte nejspíš modré nebo šedomodré oči. Výsledný odstín navíc ještě ovlivňuje velikost, hustota a uspořádání těchto vláken v duhovce a do jisté míry i samotné smršťování a roztahování duhovky, neboť to ovlivňuje hustotu rozložení pigmentových zrn v duhovce.

U lidí postižených albinismem – genetickou poruchou projevující se nedostatkem či zcela chybějícím pigmentem, se barva očí jeví jako růžová až červená.

Jiná barva v dospělosti

Byť bylo řečeno, že barva očí v dospělosti zůstává stejná, není to až tak zcela pravda. U některých jedinců může mírně zesvětlit nebo naopak ztmavnout.

Zbarvení očí může ovlivňovat i stres nebo užívání léků, vážné onemocnění, hormonální změny nebo také vážnější úrazy oka, případně šedý zákal.

Při jakékoli viditelnější změně v barevnosti oka je vhodné navštívit lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se člověk učí dívat na svět

Zrak a sluch jsou pro člověka nejzásadnějšími smysly, díky nimž se učí a rozvíjí. Uvádí se, že zrakem získáváme až 80 procent všech informací z okolí.

Výběr článků

Načítám