Hlavní obsah

Anne Hathawayová: Pro mě je důležité brát lidi takové, jací jsou

Právo, Jana Rovenská

Kromě toho, že se letos vrací jako Bílá královna v pokračování dobrodružné fantasy Alenka v říši divů, má oscarová Anne Hathawayová ještě další dvě role. Ve třiatřiceti se stala poprvé maminkou, jako herečka si zopakuje úspěšnou postavu Mii ve třetím Deníku princezny.

Článek

Největší novinkou je jistě syn Jonathan, který se Anne a jejímu manželovi, herci a producentovi Adamu Shulmanovi, narodil ve městě andělů letos 24. března. S tím, že chce mít potomka, se Anne netajila od chvíle, kdy si Adama v roce 2012 po čtyřech letech známosti vzala. „Jsem ze tří dětí a strašně moc jsem chtěla mít to vlastní a určitě u jednoho dítěte nezůstanu,“ prohlašuje atraktivní rodačka z newyorského Brooklynu.

Deníky princezny

Co se její role v Deníku princezny 3 týče, tu slíbila populárnímu tvůrci romantických komedií Garrymu Marshallovi ještě předtím, než se syn narodil. Slavný režisér prozradil, že je s Anne domluvený, že jakmile to půjde, začnou natáčet na Manhattanu.

„Věřím také, že roli přijme i stejně sympatický Chris Pine, který hrál s Anne v Deníku princezny 2 jejího nápadníka lorda Nicholase Devereauxe. A to už i proto, že dobře znám Chrisova otce Roberta. Naše děti chodily do stejné školy a Roberta jsem nedávno obsadil do další komedie Den matek,“ říká s úsměvem Garry.

Upoutávka na film Alenka v říši divů: Za zrcadlem Video: Falcon

V letošní Alence v říši divů: Za zrcadlem je Anne opět Miranou, laskavou a vlídnou Bílou královnou, mladší sestrou zákeřné Srdcové královny. Chce pomoci Kloboučníkovi, který se necítí ve své kůži, a proto pověřuje Alenku úkolem vyhledat samotný Čas. Ten vlastní Chronosféru, jež Alence umožní cestovat zpátky časem, aby zachránila kloboučníkovu rodinu.

Podle Bílé královny je to způsob, jak zachránit i Kloboučníka. Role podle Anne ale zdaleka není jen bílá. „Jednou z věcí, na které jsem se v ní zaměřila, jsou proto náznaky toho, že Mirana není tak dokonalá, jak se zdá, že má v sobě něco z temnoty své sestry, ale velice pečlivě se to snaží skrývat. Je komplikovanější, než se původně zdálo,“ prozrazuje o své postavě zkušená profesionálka.

Úspěch díky Meryl?

Cesta mezi přední hollywoodské herečky nebyla pro Anne jednoduchá. Po drastickém a neúspěšném pokusu vzepřít se naivnímu imagi z romantických Deníků princezny (2001, 2004) či v kultovní gangsterce Spoušť (2005) brala malé role, jako byla například královna rodea Lureen v dramatu Zkrocená hora.

Možná by u podobných zůstala, kdyby právě tato postava neupoutala pozornost Meryl Streepové, která si ji prosadila do špičkové komedie Ďábel nosí Pradu (2006).

Dalším posunem v kariéře Anne pak byla role těžkými traumaty postižené dívky, která po letech izolace přijíždí na svatbu své sestry v psychologickém dramatu Rachel se vdává (2008). Za vynikající výkon byla v šestadvaceti nominována na Oscara a začalo se o ní mluvit jako o seriózní herečce. Od té doby Anne posunuje laťku svého herectví stále výš.

Příkladem toho byla i svůdná volnomyšlenkářka v nekonvenční komedii Láska a jiné závislosti (2010). „Naštěstí jsem si přečetla scénář předtím, než mi režisér Edward Zwick řekl, že v roli bude spousta erotických scén, při kterých mám být nahoře bez. Příběh mladé malířky Maggie, u níž se objevila Parkinsonova choroba, byl ale natolik silný, že odvážné scény mi proti tomu přišly nepodstatné,“ vzpomíná.

Oscar za Bídníky

Další šance přišla v podobě tajemné kočičí ženy Seliny v akční krimi Temný rytíř povstal (2012). Následující role v muzikálu Bídníci (2012), kde slavným kolegům ukradla představení jako k záhubě odsouzená Fantine, jí ve třiceti vynesla nejvyšší herecké ocenění – zlatou sošku.

Foto: Warner Bros

Christian Bale a Anne Hathaway

Anne však není zajímavá jen jako herečka. Aktivně se zapojuje do veřejného života Ameriky, angažuje se za práva gayů.

„Za gaye bojuji nejen proto, že jedním z nich je jeden z mých bratrů Michael. Pro mě je důležité brát lidi takové, jací jsou, a nelimitovat je v jejich láskách. Také mi nikdy nebylo lhostejné, co se v naší zemi či jinde ve světě děje, proto jsem se zapojila i do charity. Podporuji zajímavý projekt, který investuje peníze do vzdělání a zdravotních programů pro mladé dívky v zemích třetího světa. Zatím jsme prosadili program do devíti zemí, několik z nich jsem už navštívila, a až Jonathan trochu vyroste, plánuji cestu do dalších,“ prozrazuje.

Občanským postojem Anne jistě nezapře rodinu, z níž pochází. Je dcerou známého právníka Geralda a herečky Kate, ti mají irský a francouzský původ, ale v rodokmenu nechybějí ani američtí indiáni, což se na ojedinělé kráse Anne bezpochyby podepsalo.

Foto: WarnerBros.

Ve své vůbec první sci-fiInterstellar jako kosmonautka Brand.

Rodiče jsou katolíci a v této víře vychovali i tři děti. Pevný základ, který Anne Hathawayová z rodiny má, jistě dá jak prvorozenému synovi Jonathanovi, tak i svým dalším dětem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám