Hlavní obsah

Angelina Jolie: Fyzicky náročná role je lepší než hodiny v posilovně

Právo, Jana Rovenská

Jen rok po porodu dvojčat dokončila další fyzicky náročný akční thriller Salt, ovace ale Angelina Jolie sklízí i na jiných frontách. Prestižní časopis Vanity Fair ji právě zvolil nejkrásnější ženou světa, podle magazínu Forbes je i nejvlivnější světovou celebritou.

Foto: Mario Anzuoni , Reuters

Angelina Jolie

Článek

Partnerka hollywoodského herce Brada Pitta tak v žebříčku porazila loňskou vítězku, oblíbenou americkou moderátorku Oprah Winfreyovou. I když příjmy Oprah jsou údajně několikanásobně vyšší (Jolie za posledních dvanáct měsíců vydělala „jen“ sedmadvacet miliónů dolarů), velkou roli v Angelinině umístění na špičce žebříčku sehrála mohutná publicita.

Matka tří adoptovaných a tří vlastních dětí se v posledním roce často vyskytovala na titulních stranách bulvárních i seriózních médií. Důvodem byly jak její loňské filmy Wanted a Výměna, tak i milostný život s Pittem. Bulvár dlouhou dobu spekuloval o jejich rozchodu, o návratu Pitta k bývalé manželce Jennifer Anistonové i o psychických problémech Angeliny. Serióznější média se zase ráda rozepisovala o jejích zásluhách v humanitární práci.

Foto: Profimedia.cz

Angelina Jolie s Bredem Pittem a dětmi.

V novém akčním thrilleru Salt se Angelina vrací k rolím, které jí po Oscarovi za drama Narušení (1999) v posledních letech sice další zlaté sošky nepřinesly, zato jí vynesly ohromnou popularitu. Ať už to byla její neohrožená, vzdělaná hrdinka v dobrodružné fantasy Lara Croft: Tomb Raider, nájemná vražedkyně v Mr. & Mrs. Smith či další drsná role v krimi Wanted.

V napínavém thrilleru Salt hraje agentku CIA Evelyn Salt (odtud název filmu) označenou za ruského spícího špióna. Zatímco se snaží riskantně unikat před svými bývalými kolegy ze CIA, kteří jsou přesvědčeni, že je to ona, kdo se snaží zavraždit amerického prezidenta, musí se pravá Evelyn sblížit se svou rodinou a zjistit a dokázat, kdo je skutečný zrádce.

Útěk od reality

Co ale matku šesti dětí a vyslankyni dobré vůle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, která svým posláním pomáhá lidem v nouzi v nejrůznějších zemích světa, přitahuje na rolích, které by se daly shrnout pod společného jmenovatele vládkyně temnot?

„Kdo mě zná, ví, že už jako teenager jsem měla slabost pro morbidní věci, užívala jsem drogy, ubližovala jsem si, chtěla jsem být majitelkou pohřebního ústavu, nosila jsem na krku sáček krve milovaného muže, fascinovalo mě tetování, nože a krev, ze všeho jsem se ale dostala. Mám ohromně zajímavý, smysluplný, ale taky velice náročný život.

Jsme s Bradem ve věku, kdy by byl hřích nechat profese, hodně jezdíme po světě i z humanitárních důvodů, staráme se o osmiletého Maddoxe, sedmiletého Paxe, šestiletou Zaharu, tříletou Shiloh a roční dvojčata Knoxe a Vivienne. Občas se tedy logicky dostanu do situace, kdy jsem strašně vyčerpaná a potřebuji vypnout a odreagovat se. A paradoxně mi to umožňují právě tyto role plné násilí,“ říká Angelina a jako příklad uvádí, proč kývla na film Wanted.

„Bylo to po citově náročném snímku Síla srdce, který jsem natáčela za drsných podmínek v šestém měsíci těhotenství v jižním Pákistánu, a před natáčením Eastwoodovy Výměny, při které přijdu o dítě. Šlo tedy o velice emotivní snímky. Do toho mi umřela matka a narodilo se naše první dítě. Všechno ve mně bylo najednou křehké a zranitelné.

Dvě identity

A tak, protože se znám, jsem si řekla, že se musím na chvíli začít soustředit na něco úplně jiného, vybít se na něčem agresivním, abych se srovnala. Probrali jsme to doma a oba jsme se shodli na tom, že Wanted pro mě bude to nejlepší řešení. A po náročném porodu dvojčat byla moje situace podobná. Nevím, jestli to stačí na vysvětlení, tak to ale je. Vlastně jsem si tak vypěstovala dvě identity,“ přiznává otevřeně Angelina.

„Trochu za to může i Max. Nezapře, že se narodil v Kambodži. Jeho výkresy jsou stále plné válečných scén, fascinují ho zbraně. Na Den matek mi namaloval samopal a Brad mi podle toho nechal udělat zlatý přívěšek, který teď nejraději nosím. Na druhou stranu jsem ale díky natáčení Lary Croft byla očitým svědkem nejen přírodních krás této země, ale i bídy a zrůdností, která tu válka napáchala, a začala jsem přemýšlet o tom, jak lidem v těchto postižených oblastech pomoci. A dělám to dodnes. Naštěstí to nakazilo i řadu mých kolegů a věřím, že nás bude stále víc.“

Angelina v akčním filmu Wanted.

Foto: Archív

Pro natáčení Salt mluvily i další věci. „Mám-li být upřímná, potřebovala jsem udělat i něco pro své tělo. Naběhám se sice dost kolem dětí, ale to vám neposilní svaly ani nezpevní bříško. A tři porody císařským řezem tomu taky určitě nepomohly. Navíc jsem věděla, že se tam budu lehce odhalovat. A fyzicky náročná role v akčním filmu byla z mého pohledu daleko lepší než hodiny v posilovně.“

Snímkem Salt, na který si musíme počkat do příštího roku, ale letos Angelina nekončí. Právě se jedná o jejím obsazení do dalšího thrilleru A Tourist (Turista), tentokrát po boku stejně populárního Johnnyho Deppa.

Měl by se celý točit v Evropě, což je pro Angelinu, která má s Bradem exkluzivní byt v Berlíně a rezidenci ve Francii, velice lákavé. Nehledě na to, že by díky tomu oba i na čas unikli pozornosti amerických médií, což by také uvítali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám