Hlavní obsah

Amal Clooneyová: Nejsem jen přívěsek slavného herce

Právo, Vladimír Plesník

To, že svou manželku, znamenitou právničku Amal (37), považuje bezvýhradně za bystřejší, než je sám, George Clooney vykládá, kudy chodí. „Nosím kalhoty a ona je ta chytrá. To je poctivé rozložení sil, férová dohoda,“ svěřil se hollywoodský krasavec časopisu People.

Foto: Profimedia.cz

Amal a George Clooneyovi

Článek

A šel ještě dál, když připustil, že z rozhovorů se svou ženou nevychází vždy nejlépe: „Často se cítím jako idiot, když si povídám s vlastní manželkou. A to není nikdy dobře.“

V rozhovoru pro týdeník Bunte téma se sarkastickým podtónem zobecnil. „O tom, že je inteligentnější než já, není sebemenších pochyb. Jedinou šanci, kterou proti ní mám, mi nabízí souboj v páce. Je ovšem vždycky dobře, když se obklopuji důvtipnějšími lidmi, což v mém případě není až tak obtížné… Ba ne: nadané ženy mě nezneklidňují. Mou produkční firmu Smoke House přece řídí pět žen,“ vyznal se.

Jako Ali vs. Frazier

Za rok od svatby bulvár zvládl informovat o chystaném rozvodu, o jejích vzteklých výbuších žárlivosti, o úsilí zplodit potomka a přípravě na umělé oplodnění, a především pravidelně hodnotit právničin přepychový a osobitý módní styl.

Amal, exotická kráska, respektovaná advokátka a manželka kdysi nejobletovanějšího hollywoodského starého mládence, toho také za tu dobu stihla docela dost. Zastupovala novináře z televize al-Džazíra u soudu v Egyptě, deset bývalých severoirských vězňů, obviňujících Velkou Británii z mučení, či Arménii ve sporu s Tureckem o genocidě Arménů. A ještě předtím si vydobyla ostruhy klienty, jako byli Julian Assange (44), stvořitel webu WikiLeaks, který veřejnosti zpřístupnil tisíce stran americké diplomatické pošty, či ukrajinská premiérka Julija Tymošenková (54).

Když dříve před porotou zastupovala případy, v nichž často šlo o život, nikoho nezajímala. Kamkoli se dnes hne, táhnou se jí v patách televizní štáby. To není zas tak špatné.
George Clooney

V souboji roku zkřížila zbraně s další těžkou váhou, byť ve skutečnosti velmi štíhlou až vyhublou Cherie Blairovou (61), manželkou někdejšího britského premiéra Tonyho Blaira (62). „Ten souboj má v sobě náboj legendárních utkání v boxerském ringu - třeba Muhammada Aliho s Joem Frazierem nebo Mika Tysona s Evanderem Holyfieldem. Stejná zaťatost, vybičované emoce, nesmlouvavá válka kdo s koho,“ našel paralelu britský list The Daily Telegraph.

Amal zastupovala Mohameda Našída (48), někdejšího prezidenta turistického ráje - ostrovního státu v Indickém oceánu Maledivy. V roce 2012 mu místní soud vyměřil třináct let za mřížemi za zneužití pravomocí, protože nechal zatknout zkorumpovaného soudce Abdulla Mohameda.

„Nešlo o nic jiného než o to, zabránit mému mandantovi znovu kandidovat. Tak tvrdošíjně se pral za demokracii, až skončil jako politický vězeň - bohužel jeden z mnoha,“ nechala se Amal slyšet v listě The Daily Mail ještě před procesem. To, že se vyzná ve svém řemesle, dokládá rozsudek: soud Našída osvobodil.

Se štáby v patách

Ačkoli Clooneyová, jež se narodila v Libanonu ve smíšené drúzsko-sunnitské rodině, se kromě úspěchů v soudních síních neostýchá jasně formulovat své názory na politiku v mnoha zemích světa, média o ní stále píší jako o manželce slavného herce. „A to i ve zprávách týkajících se výhradně mých pracovních aktivit - a ničeho jiného. To mě pobuřuje. Nejsem médialapka pro svého muže. Nejsem a nikdy jsem jí nechtěla být,“ rozčiluje se.

Když ji letos v srpnu americká agentura AP na Twitteru ve zpravodajství ze soudu v Egyptě uváděla jako „manželku herce Clooneyho“, musela po ostrém nesouhlasu toto označení stáhnout.

Amal však podle George dokázala učinit z nouze ctnost. „Když dříve před porotou zastupovala případy, v nichž často šlo o život, nikoho nezajímala. Kamkoli se dnes hne, táhnou se jí v patách televizní štáby. To není zas tak špatné,“ svěřil se.

Jak je to tedy s kalhotami?

Na vztah nepřehlédnutelné Amal s dokonalými lesklými vlasy, dlouhýma nohama, bezvadně upraveným zevnějškem a nejlepšími kousky od nejlepších návrhářů s hercem zvoleným několikrát nejpohlednějším mužem světa se od počátku nabalilo mnoho fám i drbů. Například, že Amalina matka sňatku nepřála, protože její dcera a herec nevyznávají stejné náboženství.

Americká média se odjakživa vyžívají ve spekulacích o tom, kdo by jednou mohl zamířit do Bílého domu. Objevily se tudíž i dohady, že Clooney, stoupenec levého křídla Demokratické strany, to vezme přes guvernérské křeslo a bude chtít dojít hodně daleko.

„Nesmysl. O pár politicích mohu tvrdit, že je považuji za přátele. Vidím jejich dilema. Volební kampaně potřebují sponzory, kteří očekávají protislužby. Mě by takové okovy zničily,“ vyznal se.

Zlí jazykové ovšem tvrdí, že mu jedny okovy - ty domácí - bohatě stačí. „Tvrzení, že u nich nosí kalhoty, bych určitě nepodepsal. Ale rozmlouvat mu ho nebudu - každý přece známe milosrdnou lež,“ uzavřel se smíchem hercův dlouholetý přítel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám