Hlavní obsah

Dobrý doutník je požitek pro všechny smysly

Požitek pro všechny smysly prý nabízí dobrý, ručně ubalený doutník. Znalci na něm oceňují tvar, chuť i aroma. Patří ke snobským dýchánkům a libují si v něm celebrity, obchodníci i politici. Stále větší oblibu si získává i v Česku.

Článek

"Je to vjem zrakový, chuťový i hmatový. Kouření doutníku je také rituál. Oproti cigaretě, kdy se tabák šlukuje, a dostává se tak do plic, se u doutníku cení hlavně chuť a aroma. Než si kuřák doutník zapálí, očichá ho na vůni. Kouř pak převaluje v ústech a na patře a vychutnává," říká obchodník s doutníky Jiří Hrabec.

Dobrý doutník se prý míchá podobně jako dobrá whisky. Balí se z několika druhů tabáku a důležitá je na něm kombinace chutí. Nejchutnější jsou přitom podle znalců doutníky vlhké. Na rozdíl od suchých, jež se vyrábějí strojově, obsahují vlhké doutníky celé listy tabáků, nikoli drť nebo kousky. Balí se také téměř výhradně ručně.

"Strojově se vyrábějí hlavně suché doutníky. Naprostá většina vlhkých doutníků má označení 'hand made' (ruční výroba). Stroj totiž neumí namíchat a sbalit listy tak, aby zůstaly celé. Je tam tabáková folie, která se napěchuje kousky tabáku a vyrábí se jako cigareta," vysvětlil proces výroby doutníků Hrabec.

Požitkáři touží výhradně po kubánských doutnících

V Česku jsou tradičně nejznámější doutníky kubánské, jež jsou považovány za nejsilnější. "Za totality se doutníky dovážely hlavně z Kuby. Byly velmi levné, ale kouřilo je jen pár lidí. Dnes jsou stejné výrobky velmi drahá záležitost," řekl Hrabec, který se obchodu s doutníky věnuje téměř patnáct let. Na českém trhu jsou dnes výrobky z Kanárských ostrovů, Brazílie, Indonésie nebo Dominikánské republiky. Požitkáři však většinou chtějí kubánský. Nejdražší přitom stojí až 800 korun za kus. Běžně se prodávají za 250 až 500 korun.

Zájmu o doutníky prý paradoxně prospívá i boj s kuřáctvím. "Lidé, kteří přestávají kouřit cigarety, často přecházejí na kouření doutníků. Má se za to, že je to méně škodlivé. Nikotin se samozřejmě dostane přes sliznice do krve a cítíte účinek nikotinu, ale nejde do plic," míní Hrabec.

Vášnivými kuřáky doutníků byli Winston Churchill, Charlie Chaplin, Sigmund Freud nebo Thomas Alva Edison. Holdují jim však nejen pánové, ale i dámy.

Dámské doutníky obsahují slabší tabák

Dámské doutníky obsahují slabší tabáky s nižším obsahem nikotinu. Také velikost je jiná. Zatímco muži preferují větší a silnější, dámy chtějí tenčí a jemnější. Obsahují mnohdy chuť vanilky nebo třešně, neštípou na patře a kouří se asi půl hodiny.

Chuť doutníků je prý zejména v kvalitě tabáků a jejich namíchání. "Je to podobný styl jako whisky. Může být víc kořeněný, nebo mít sladší chuť," uvedl obchodník. Pánové si v doutníkové chuti mohou libovat až hodinu. Ty největší o velikosti "churchill" mají kolem 20 centimetrů a kuřákovi vystačí na dvě hodiny požitku.

Tradice ručního balení doutníků pochází z Kanárských ostrovů

I když se má za to, že doménou doutníků je Karibik, pochází podle Hrabce tradice ručního balení z Kanárských ostrovů. Umění balit tabákové listy se tam dědí z generace na generaci. Jeden doutník dokážou zručné ruce vytvořit za dvě minuty. Velmi však záleží na schopnosti listy poskládat do úhledného tvaru.

Kromě požitku z kouření je doutník mnohdy vnímán jako společenská záležitost. "Nekouří se denně, ale musí k tomu být příležitost. Není to většinou ani doma, ani v práci. Musí mít správnou atmosféru," uvedl Hrabec. Upozornil, že v USA kouří doutníky celebrity, herci i politici. V Česku je to spíše privilegium úspěšných podnikatelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření přispívá ke vzniku chlupatého jazyku

Chlupatý jazyk může být sice neškodný, ale příliš hezky nevypadá. Němečtí vědci nyní navíc zjistili, že jej může u mužů způsobit kouření. Černý chlupatý jazyk...

V odvykání kouření pomáhá změna stereotypů

Většina kuřáků proklíná den, kdy se dala zlákat k tomu, aby si zapálila první cigaretu. Zvyknout si na nikotin pak už nebylo nijak těžké. Podstatně horší však...

Výběr článků

Načítám